שתף קטע נבחר

האם בקרוב יכסה סל הבריאות גם משקפיים?

בדיון בכנסת הבטיח יו"ר הוועדה לזכויות הילד כי יבחן עם סגן שר הבריאות את מימון רכישת משקפיים דרך סל הבריאות. 20% מבני הנוער בישראל סובלים מליקויי ראייה, ועלות זוג משקפיים נעה בין 300 ל-700 שקלים

על משרד הבריאות לפעול להכנסת משקפי ראייה לסל הבריאות: זו השורה התחתונה שעולה מדיון שנערך אתמול (ג') בוועדה לזכויות הילד בכנסת. לפי הממצאים שעלו בדיון, 5% מהילדים בגיל הרך ו-20% מבני הנוער סובלים מליקויי ראייה, אך חוק ביטוח בריאות ממלכתי אינו נותן מענה למימון רכישת משקפיים, שעלותן מגיעה למאות ולעתים אף לאלפי שקלים לזוג.

 

יושב ראש הוועדה, ח"כ דני דנון, הבטיח שיפעל לבחון את עלויות המימון לרכישת משקפיים לילדים דרך סל הבריאות. "הנתונים מראים שהראייה של הילדים מידרדרת משנה לשנה", אמר דנון, "אפשר להקטין את הנזק על-ידי אבחון מוקדם ובכוונתי לטפל בכשל החמור הזה".

 

עלות יקרה, תחלופה גבוהה

בדיון נכחה רווית תפוחי, אם לנערה בת 13, שסיפרה שעלות רכישת זוג משקפיים עבור בתה עמדה על 2,000 שקלים. "לפני ארבעה חודשים סיימתי לשלם עבור משקפי הראייה של בתי," אמרה תפוחי, "ועכשיו אני שוב צריכה לקנות זוג משקפיים חדש, כי הישן כבר לא מתאים לצרכים שלה".

 

ד"ר ליזה רובין, מנהלת המחלקה לאם וילד במשרד הבריאות, אמרה בדיון כי "משרד הבריאות מעניק מימון רק לילדים עם בעיות ראייה מאוד קשות".

 

מנתונים שנאספו במרכז המחקר והמידע של הכנסת עולה כי מחיר משקפיים לילד נע בין 300 ל-700 שקל ומחיר ממוצע של משקפיים לילדים הסובלים מבעיות מורכבות עומד על 1,300 שקל. תדירות החלפת משקפיים אצל ילדים יכולה לנוע בין שלושה חודשים לשנתיים. 

 

חוק ביטוח בריאות ממלכתי אינו מעניק סיוע ברכישת משקפיים. בכללית נהנים מבוטחי המושלם מהנחה של 13% על מסגרת ו-18% על עדשות. במכבי מעניקים הנחות של 200-400 שקלים ברכישת משקפיים, כאשר ילדים עד גיל 10 עם רוחק ראייה חמור זכאים להנחה של 83% ברכישת עדשות משקפיים.

 

במאוחדת ישנה הנחה של 50% לבעלי הביטוח המשלים ובלאומית - הנחה של 30% על עדשות ו-70% על המסגרת.

 

יוני סנדורי, ממועצת האופטומטריסטים בישראל, המייצגת יותר מ-550 מומחים, הצהיר כי הוא מוכן לקבוע מחיר סמלי והגון למשקפיים לילדים עד גיל 7 ולהעניק להם ולמעטי יכולת הנחה משמעותית.

 

למרות ההמלצות - אין בדיקות עיניים

מהנתונים שהוצגו בוועדה עולה עוד כי למרות ההמלצה לבצע בדיקות ראייה לתינוקות מייד לאחר לידתם, לילדים בגיל 3 ולתלמידים בכיתה א' ובכיתה יב', לא כל הילדים נבדקים בפועל.

 

בדיקת ראיה לילודים, הנקראת "החזר אור אדום", לא נהוגה בכל בתי החולים. זאת, משום שמשרד הבריאות לא אימץ עדיין המלצה מקצועית לכלול את הבדיקה במסגרת בדיקות השגרה. בנוסף התברר כי רק כ-50% מהילידם עוברים בדיקות ראייה במסגרת טיפת חלב. בבתי הספר המצב משתפר ולמעלה מ-90% מהתלמידים עוברים בדיקות ראייה.

 

ח"כ דני דנון סיכם את הדיון בהבטחה כי יפעל להעניק מימון לרכישת משקפיים דרך סל הבריאות.

 

"הוועדה קוראת למשרד הבריאות להקנות תקנות ברורות ואחידות לכל בדיקות העיניים בכל שלבי התפתחות הילד, ולחייב את כל בתי החולים בבדיקת החזר אור אדום - בדיקה אשר יכולה להציל את הראייה של התינוקות", אמר דנון; "בנוסף, הוועדה ממליצה להקים מנגנון שיבטיח שכל ילד לפני המעבר לכיתה א' יעבור בדיקה ראייה מקצועית בניגוד למצב כיום. הוועדה גם קוראת למשרד הבריאות לערוך בדיקת עלויות למתן סיוע לרכישת משקפיים כחלק מסל הבריאות. בכוונתי לבחון את הנושא לעומק ביחד עם סגן שר הבריאות, יעקב ליצמן, במטרה להקל על הנטל הכספי שיש על הורים ולשפר את חיי הילדים". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מחליפים כל כמה חודשים או שנים
צילום: Index Open
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים