רוסיה ונורבגיה הפתיעו: הסדרנו את הגבול הימי
שתי המדינות התקוטטו במשך שנים ארוכות על השליטה באוקיאנוס הארקטי העשיר במשאבים. העימות הגיע לקיצו כשמנהיגי רוסיה ונורבגיה הגיעו להסכמה עקרונית על קו הגבול הימי: "חילקנו את האזור בדרך הוגנת"
ראש ממשלת נורבגיה ונשיא רוסיה הסכימו היום (ג') להסדיר את הגבול בין המדינות לאורך האוקיאנוס הארקטי. ההסכם הפתיע רבים לנוכח העובדה שהמשא ומתן נמשך עשרות שנים ובאחרונה דווקא התגבר העימות סביב הקוטב הצפוני העשיר במשאבי טבע.
דמיטרי מדבדב נועד אחר הצהריים עם ינס סטולטנברג בבירה הנורבגית. שני המנהיגים אמרו בתום הפגישה שסיכמו עקרונית על הגבול הימי החדש ושכעת נותר רק ללבן סוגיות טכניות פעוטות לפני שייחתם הסכם בין הצדדים. "פתחנו דף חדש בנושא זה", אמר מדבדב לעיתונאים באוסלו, "חילקנו את האזור בדרך הוגנת".
שווה בשווה, פחות או יותר. מדבדב וסטולטנברג באוסלו (צילום: AFP)
שתי המדינות התקוטטו על השליטה בים ברנטס שבאוקיאנוס הארקטי במהלך המלחמה הקרה, וגם לא הצליחו להגיע להסכם על הגבול הימי אחרי קריסת ברית המועצות ב-1991. ראש הממשלה סטולטנברג אישר שמדובר בחלוקה הוגנת וציין שכל מדינה "תקבל נתח שווה פחות או יותר" מאזור המחלוקת. עם זאת, הוא לא מסר היכן ישורטט הגבול החדש.
על פי החוק הבינלאומי, חמש המדינות שלהן שטח בתוך המעגל הארקטי - קנדה, נורבגיה, רוסיה, ארה"ב ודנמרק (בשל ריבונותה על גרינלנד) - מחזיקות
באזור כלכלי בן 320 קילומטרים מצפון לחופיהן. הקוטב הצפוני לא עורר עניין רב מצד אף מדינה עד גילוי משאבי טבע רבים בעשורים האחרונים. ההערכה היא ששליש ממרבצי הנפט בעולם מצויים באוקיאנוס זה.
בשנים האחרונות נראה היה שהעימות סביב הקוטב רק הולך ומחריף. מוסקבה שיגרה לפני שנתיים צוללת רוסית לקרקעית האוקיאנוס ונעצה דגל רוסי בקוטב. מפקד הצבא הרוסי אף הזהיר כי אם יוצבו חיילי נאט"ו בקוטב הצפוני, ארצו לא תעבור על כך בשתיקה. קנדה, מצדה, שלחה אף היא משלחות מטעמה לאזור וערכה שם תרגיל צבאי במטרה לבסס את ריבונותה.