שתף קטע נבחר

רעלים מסוכנים מסביב למדורה. מדריך

מדורות ל"ג בעומר גורמות לזיהום אוויר חמור בכל הארץ. אך גם סביב המדורה מסוכן מאוד - ולא בגלל כוויות: שריפה של תחליפי עץ, קרשים צבועים, פלסטיק וגומי פולטת כימיקלים מסרטנים היישר לריאות של הילדים והחוגגים. מה אסור לשרוף ואיך לחגוג בלי לפגוע בטבע

שוב הוא כאן, ל"ג בעומר - החג הכי מסוכן ומזוהם בלוח השנה היהודי. שריפת העצים ההמונית גורמת לזיהום אוויר חמור בכל רחבי הארץ, וזאת בתנאי שעברתם את המדורה בשלום - בלי לחטוף כוויה או מסמר ברגל.

 

אך מדורות ל"ג בעומר לא גורמות רק לעשן מחניק או גזי חממה; הן פולטות לאוויר חומרים מסוכנים ורעילים הרבה יותר: חלקיקים נשימים, תרכובות אורגניות נדיפות וגם מסרטנים ודאיים כמו פורמלדהיד ודיוקסינים - היישר לריאות של מי שנמצא סביב המדורה.

  

מקור החומרים הללו בקרשים שנשרפים - שהם בעיקר תחליפי עץ מעובדים מרהיטים שהושלכו לאשפה: עץ סנדביץ', מלמין, MDF, פורמייקה וכ"ד. בקרשים הללו יש דבקים שמשמשים להדבקת שכבות או שבבי העץ יחד למקשה אחת. כאשר אלה נשרפים נפלטים החומרים הרעילים לאוויר. החומרים הכימיים הרעילים גם מתקבצים סביב חלקיקי הפיח (העשן); חלק ניכר מהחלקיקים הללו קטנים מאוד (ולכן הם קרויים חלקיקים נשימים) והם חודרים עמוק לתוך מערכת הנשימה - ויחד עימם אותו קוקטייל כימיקלים רעיל.

 

עוד על ל"ג בעומר:

 

אותו הדבר קורה, אגב, כאשר שורפים קרשים צבועים, מצופים בלכה, או עצים תעשייתיים שנטבלו בחומרים מעכבי בעירה. כאשר החומר הכימי הזה נשרף נפלטים לאוויר פחממנים - תרכובות אורגניות נדיפות וגם דיוקסינים מסרטנים.

  

ולא מדובר רק בעץ, כידוע. לפעמים מושלכים לאש גם חלקי פלסטיק (כמו בקבוקי השתייה למשל, או הצלחות והסכו"ם החד-פעמי) וצמיגים. רוב חומרי הפלסטיק והגומי עשויים פולימרים שהשריפה שלהם פולטת לאוויר חומרים רעילים אחרים (הלוגנים) שמכילים ברום או כלור. כשאלה נפלטים לאוויר הם יוצרים שוב את אותם דיוקסינים מסרטנים המרעילים כל מי שנמצא בקרבת המדורה.

 

אין להשליך למדורה לוחות אסבסט ומוצרים המכילים אסבסט כגון: חלקי גגות, אדניות, מיכלי מים וצינורות. שריפה של מוצרים אלו גורמת לשחרור סיבי אסבסט מסרטנים לאוויר.

 

מחקרים מהשנים האחרונות הראו עלייה בשכיחות הפונים לחדר מיון בסמיכות לעלייה בזיהום האוויר עקב מדורות ל"ג בעומר. הריכוזים הגבוהים של חלקיקים נשימים וחלקיקי שריפה, גרמו לעלייה חדה בתחלואה של דרכי הנשימה בקרב חולי אסטמה וחולים במחלות כרוניות חסימתיות של דרכי הנשימה.

 

אבל לא רק זיהום האוויר מסוכן בחג הזה. לעיתים מושלכים למדורה גם מכלי תרסיס שונים, בקבוקי זכוכית ואפילו תחמושת. אלה מתפוצצים ועלולים להעיף רסיסים ולגרום לפציעה חמורה ואפילו מוות.

 

אז אחרי שהבנתם מה לא לשרוף - הנה עוד המלצות שיפחיתו את הנזק הבריאותי והסביבתי בחג:

 

1. אספו קרשים - אך בלי לכרות או להשחית עצים חיים. כריתת עצים היא עבירה על החוק. גם עצים שנראים מתים עדיין משמשים כמסתור לציפורים ולחרקים; הניחו להם. העדיפו כאמור קרשים מעץ טבעי עד כמה שניתן, ללא צבע או ציפוי.

 

2. בחרו אתר נקי וחשוף להדלקת המדורה. לא ביער, לא מתחת לעצים ולא סמוך לשדה קוצים שעלול להתלקח. שריפות בשדות פתוחים פוגעות גם בחיות הבר, במיוחד הקטנות שבהן שלא מצליחות להימלט מהאש. שמרו על מרחק בטחון ממבנים, עמודי חשמל וקווי מתח.

 

3. מומלץ לחגוג יחד ולהדליק פחות מדורות, ומומלץ להדליק מדורות צנועות, ולא כאלה שמתנשאות לגובה רב. הן מזהמות יותר ומסוכנות יותר.

 

4. מומלץ לא לשבת קרוב למדורה ולא בכוון שאליו פונה העשן, כדי להמנע משאיפה מיותרת של מזהמים.

  

5. הקימו את המדורה בתוך בור קטן. בסיום המדורה ניתן יהיה לכסות אותו בקלות והפגיעה במקום כמעט ולא תורגש. הציבו אבנים סביב הבור כדי למנוע מהאש להתפשט.

 

6. חוגגים בחוף הים? הבעירו אש רק בתוך חצי חבית או מכל מתאים אחר - ולא על החול. בסוף המדורה דאגו לכבות את האש באופן מוחלט, ולהעביר את הגחלים לאשפה, והרטיבו את החול בקרבת המדורה כי הוא לוהט. אנא, השאירו אחריכם חוף נקי.

 

7. גם בשטחים פתוחים או בשכונה: אנא הקפידו לנקות את השטח בזמן המדורה - כדי שפסולת לא תעוף לאש - ובסיום החגיגה. אל תשאירו פסולת או שאריות אוכל, שיגרמו לליכלוך ויסכנו את חיות הבר או חיות מחמד באזורים עירוניים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הילדים חשופים לחומרים מסרטנים
צילום: AFP
קטן וצנוע. מדורה לדוגמה
צילום: מישל דור
מומלצים