שתף קטע נבחר

 

"סחר בנשים כפי שהכרנו - כבר לא קיים בישראל"

למסקנה הדרמטית הזו הגיעה יו"ר ועדת הכנסת לעניין, בעקבות נתונים מעודדים שהציגה המשטרה. על השמחה התעקש להעיב מוקד הסיוע לעובדים זרים, שטען כי השוטרים בעצמם הולכים לזונות. ומה דעתו של נסים זאב בעניין?

"ניתן לקבוע כי תופעת הסחר בנשים כפי שהכרנו בעבר - אינה קיימת יותר בישראל". כך אמרה היום (ד') בפסקנות יו"ר ועדת המשנה של הכנסת לסחר בנשים, ח"כ אורית זוארץ (קדימה) בדיון הוועדה - שבו הוצגו נתונים מעודדים של המשטרה לגבי צמצום משמעותי בתופעה לנוכח פעילות אכיפה מוגברת. "גם תיקי הסחר בנשים שנפתחו בשנת 2009, היו בגין תלונות של נשים שנסחרו לישראל בשנים שעברו", הוסיפה ח"כ זוארץ.

 

הנתונים שהציג מטעם המשטרה רב-פקד ליאור שלו, בהחלט מעידים על שיפור במצב. בשנת 2009, למשל, היתה עלייה משמעותית בסגירת בתי בושת: בשנה זו נסגרו 72 בתי עסק שסיפקו שירותי זנות, לעומת 31 בלבד ב-2008. זאת ועוד - ברבעון הראשון של 2010 לבדו, נסגרו כבר 21 בתי עסק.


פשיטה משטרתית על בית בושת בתל אביב. ארכיון (צילום: עופר עמרם)

 

עוד הציג עלייה של 61% בתיקי חקירה שעניינם ניהול או החזקת מקום לשם עיסוק בזנות. כך, בין החודשים ינואר ומרס השנה נפתחו 108 תיקים - לעומת הרבעון הראשון בשנה שיברה, בו נפתחו 67 תיקים בלבד. כמו כן, בשנת 2009 נפתחו 29 תיקי חקירה על סחר לעומת 23 ב-2008. כן דווח על עלייה של 28 אחוז בפתיחת תיקי סרסרות.

 

"בהחלט קיבלנו תחושה שמשטרת ישראל עושה יותר", סיכמה יו"ר הוועדה. "יש יותר פשיטות ויש יותר פשיטות יזומות, ומנהלי בתי בושת ומועדוני חשפנות מנסים לעבור מעיר אחת לעיר אחרת בגלל הלחץ של משטרת ישראל והרשות המקומית. לכן, אני חושבת שיש להמשיך ולפעול, גם בשיתוף פעולה עם משרדים נוספים, כדי להגביר את הלחץ על גורמים עברייניים ולמגר את התופעה הבזויה הזאת".

 

"הכפשה של משטרת ישראל"

ובכל זאת, לא כולם הביעו שביעות רצון. סערה פרצה בדיון, כשמוקד הסיוע לעובדים זרים חילק למשתתפים נייר עמדה, שבו הוצגו עדויות של נשים שעסקו בזנות.

בין היתר, הופנתה בעדויות אצבע מאשימה כלפי המשטרה, על כך שאינה מטפלת כראוי בקורבנות הסחר - ואף נטען כי יש שוטרים שמגיעים בעצמם כלקוחות לבתי בושת.

 

נציגי המשטרה מיהרו להתרעם. "אני לא מוכן לקבל מסמכים כאלו בכנסת", אמר ראש אגף החקירות, ניצב יואב סגלוביץ', שטען כי בתקופה האחרונה התחולל "שינוי דרמטי" בהתייחסות לתופעת הסחר בנשים. "לא יכול להיות שיש פער כה גדול בין הנתונים שלנו, לתמונה שמציירים במוקד הסיוע".

 

"זו הכפשה של משטרת ישראל", הוסיף השר לבטחון-פנים, יצחק אהרונוביץ'. גם לדבריו, יש פערים עמוקים בין הנתונים הקיימים במשטרה ובין הנתונים שמציגים ארגונים וולונטריים, והוסיף כי "הארגונים לא מעבירים אלינו נתונים בגלל השיקולים שלהם".

 

"כמו מכת צפרדעים"

סערה נוספת התעוררה כשח"כ נסים זאב (ש"ס) - הידוע באמירותיו הצבעוניות ומעוררות המחלוקת - הציג את עמדתו בנושא: "זה כמו לכבות שריפה, והיא צצה במקום אחר, או כמו מכת הצפרדעים. כשהורגים צפרדע אחת, נולדות עוד צפרדעים. עוד פעם מדברים על ה'מסכנות' האלה. אם רוצים למגר את התופעה, צריכה לדעת אותה פרוּצה שהעונש שלה יהיה לא פחות חמור מזה של הסרסור". ח"כ זאב כבר עורר מהומה לפני כמה חודשים בדיון הוועדה, כשטען כי הנשים הן אלו שאשמות בתעשיית הזנות - והגברים הם בסך הכל הקורבן.

 

גם השר אהרונוביץ' התייחס לסוגיית רף הענישה, אך מיקד את דבריו בנושא הסרסרות. לדבריו, אף שהענישה הקבועה בחוק בגין עבירה זו היא עד חמש שנים, ובנסיבות מחמירות עד עשר שנים - נכון להיום, בתי המשפט "עוד לא הגיעו בפסיקתם למימוש הענישה האפשרית".

 

השר התייחס גם לנושא ביטול רשיונות העסק למקומות שמספקים שירותי מין תחת מסווה, וציין כי יש חקיקה המאפשרת ענישה ושלילת רישיון עסק. הוא אמר כי בימים אלו נבחנות מול משרד הפנים דרכים לשכלל את המנגנון הקיים. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"למגר את התופעה הבזויה". ח"כ זוארץ
צילום: דודי ועקנין
להחמיר הענישה לסרסורים. השר אהרונוביץ'
צילום: גיל יוחנן
"שינוי דרמטי". ניצב סגלוביץ'
צילום: דודי ועקנין
צילום: זום 77
"עוד פעם מדברים על ה'מסכנות' האלה". ח"כ זאב
צילום: זום 77
מומלצים