ראש עיר מאוים? תקציב האבטחה תקוע כבר שנה
בצל האיומים על ראש העיר נתניה, מתברר כי לא פחות מ-18 ראשי רשויות הוגדרו כבר לפני שנה ככאלה הנתונים לאיום על חייהם. ל-ynet נודע כי רק בחודש שעבר הביעו בכירים חשש כבד מפגיעה בהם - אך עד כה לא נעשה דבר כדי למצוא מקור למימון אבטחתם
תופעת האיומים על ראשי הרשויות בישראל רק הולכת ומחריפה בשנים האחרונות, אבל למשרד הפנים יש זמן. היום (ד') זכתה לכבוד המפוקפק גם ראש עיריית נתניה, מרים פיירברג - על-רקע העובדה כי במשך קרוב לשנה מעכבים משרד הפנים והרשויות המקומיות את העברתו של תקציב בגובה 10 מיליון שקלים המיועד לאבטחת מלאה לבכירים המאוימים, 18 מהם נתונים בסכנת חיים.
בעקבות פניית ynet, הבטיח שר הפנים, אלי ישי, לזרז את מימון הפרויקט - ולהכריע בסוגיה כבר בישיבת הממשלה הקרובה.
בדיקה העלתה כי הסיבה להשתהות בהזרמת הכסף מקוממת במיוחד: מחלוקות בין משרדי הממשלה ועיכובים ביורוקרטיים - שיוצרים, כאמור מחדל המסכן את ראשי הרשויות.
התופעה נמשכת זמן רב, למרות שמסמכים מוכיחים כי רק בחודש שעבר הביעו שרי הפנים, ביטחון הפנים, פרקליט המדינה ומפכ"ל המשטרה - חשש כבד מהתוצאות שאותה סחבת עלולה לגרום.
באותו דיון, שנערך ב-18 במארס ועסק ברמת הסיכון הנשקפת לראשי הרשויות השונות, אמר פרקליט המדינה, משה לדור, כי "מדובר בתופעה חמורה ביותר. יש לגלות נחישות בלכידת עבריינים והבאתם לדין. צריך לחסל את התופעה לפני שהיא מתפרצת".
גם מפכ"ל המשטרה, רב-ניצב דודי כהן, ציין כי הסכנה הנשקפת לראשי הערים חמורה. "הנושא ניצב בראש סדר העדיפויות שלנו ומוגדר איום אסטרטגי. אני ממליץ למצוא תקציב לכך". השר לביטחון הפנים, יצחק אהרונוביץ', התייחס לכשלים ביישום ההמלצות ואמר כי "אין מקור תקציבי למימון ועל-כן דרוש פתרון ביניים. אני חרד מהיום שבגלל חוסר תקציבי יירצח ראש עיר".
למרות שמאז אותה ישיבה חלף יותר מחודש, הצביע מסמך שנשלח לשר הפנים כי למרות הסכנה הברורה - לא נמצאו עד היום פתרונות תקציביים למימון אבטחת הבכירים. בעוד המשרד לביטחון הפנים והמשטרה מכסים חלק מעלות האבטחה המוטל עליהם באשר לרמות איום הנחשבות לפחותות יחסית, דרוש במקרים חמורים יותר את השגתו של תקציב חיצוני מצד הרשויות המקומיות ומשרד הפנים.
שר הפנים, אלי ישי, התחייב בעבר להגיש לממשלה הצעה בנושא כדי להסדיר את מימון התוכנית, אולם בפועל עד כה לא התחדש דבר - וביטחונם של 18 ראשי הרשויות נותר הפקר. כעת מנסה ישי לזרז את הטיפול בכך.
השר צפוי לבקש ממזכיר הממשלה, צבי האוזר, להביא את ההצעה לדיון והכרעה בישיבת הממשלה הקרובה שתיערך ביום ראשון הקרוב, בין היתר על רקע מכתב האיומים שנשלח לראש עיריית נתניה, שדבר קיומו נחשף לראשונה ב-ynet.
"לא יודעים מה זה 'ביטחון מופקר'"
בלשכתו של ישי התייחסו הערב לטענות על השתהותו במציאת פתרון לסוגיה. "על-פי החוק מוטלת האחריות לאבטח את ראשי הערים על המשטרה. על סמך איומים קודמים על ראשי רשויות, השלים השר לגבש הצעת החלטה לממשלה, והיא אמורה להיות מונחת על שולחן הממשלה בקרוב. במקביל, צפויים להתקיים דיונים עם המשרד לביטחון הפנים ומשרד המשפטים כדי לסיים הכנה ההחלטה".
נוסף על כך, ביקשו במשרד להבהיר כי "כל עוד אין החלטת ממשלה, כולל באשר לאחריות משרד האוצר לחלק מהתקציב, הכסף לא יועבר.
אנו לא יודעים מה זה: 'ביטחון ראשי הרשויות מופקר', אלא רוצים לטפל בבעיה בצורה יסודית. לאחר פנייתכם, החליט השר להגיש את הצעת ההחלטה לממשלה לדיון כבר ביום ראשון הקרוב".
במשרד לביטחון הפנים הגיבו גם הם על הדברים, ומסרו כי "אבטחה והגנת אישי ציבור מאוימים מהווים אחד מיעדיו המרכזיים של השר. נעשה מאמץ בין-משרדי לפתור את הסוגיה באופן מוחלט". בכירים במשרד הבהירו כי הם "מברכים על ההחלטה של שר הפנים לקדם את ההחלטה בממשלה, אבל בינתיים התקציבים לא הועברו - והדבר פוגע ביכולת להגן על ביטחון ראשי הערים המאוימים".