סקר: ynet המקור המוביל למידע בריאותי בישראל
סקר של ההסתדרות הרפואית מגלה: כ-60% מהישראלים מתעדכנים בנושאי בריאות דרך אמצעי התקשורת, הרוב הגדול - דרך האינטרנט. 73% חושבים שהמידע המתפרסם אמין. מנתוני חברת יפעת מחקרי מדיה, נמצא כי ערוץ הבריאות של ynet הוא המקור המרכזי בישראל בתחום הבריאות והוא מפרסם פי 2 כתבות ממתחריו
הציבור בישראל סומך על האינטרנט בכל הנוגע למידע בריאותי: סקר שנערך על ידי מכון גיאוקרטוגרפיה עבור ההסתדרות הרפואית, מעלה כי רוב האנשים שצורכים מידע בריאותי דרך כלי התקשורת עושים זאת דרך האינטרנט. עוד עולה כי רוב הציבור חושב שהמידע הרפואי המתפרסם בתקשורת אמין או אמין למדי. מנתוני חברת יפעת מחקרי מדיה עולה: ערוץ הבריאות של ynet הוא המקור המוביל בישראל בכל הקשור לבריאות וכמות הכתבות המתפרסמות בו גדולה פי 2 מהאתרים שנמצאים אחריו בדירוג בהפרש ניכר - וואלה ו-nrg.
המדיה המובילה: הרשת
מהסקר, שהוצג אתמול ב"ועידת ישראל לבריאות הציבור", עולה כ-60% מהציבור מתעדכן בנושאי בריאות דרך אמצעי התקשורת, כאשר האינטרנט הוא האמצעי
המוביל: 33% מתעדכנים במידע בריאותי ברשת. הנשאלים דיווחו כי הם צורכים מידע בריאותי גם באמצעות הטלוויזיה (24%), עיתונים (18%), רדיו (8%) או מוספי בריאות מיוחדים (5%).
מנתונים של חברת יפעת מחקרי מדיה שהוצגו אף הם בכנס, נמצא כי חלה עלייה של 30% בהיקף האייטמים בתחום הבריאות ב-2009 בכל אמצעי התקשורת. ההתפלגות ברשת בין צרכני המידע הבריאותי מחולקת כך: ערוץ הבריאות של ynet מוביל במקום הראשון, כשוואלה, nrg והארץ אחריו בהפרש ניכר. כמו כן, לפי הנתונים של חברת יפעת, ערוץ הבריאות של ynet מוביל במספר הכתבות המתפרסמות בו - פי שתיים כתבות מהמספר המתפרסם בוואלה ו-nrg.
העיתון בו כמות האייטמים הגבוהה ביותר הוא ידיעות אחרונות (28% בקרב העיתונים היומיים) ואחריו מעריב (24%) והארץ (23%). חמשת בתי החולים המאוזכרים ביותר הינם: הדסה, שיבא, בלינסון, איכילוב ורמב"ם.
מור לביא, מנכ"ל יפעת מחקרי מדיה, אמר: "אני סבור כי בשונה מתחומים אחרים, בתחום הרפואה, ישנה לתקשורת השפעה חזקה על ציבור הקוראים ולכן פעילות זו מבורכת, מהצד השני על גופי התקשורת להבין גם הם כי למידע המועבר משקל מכריע בהחלטות ובפעולות של ההמון ולכן יש לנקוט בגישה אחראית בפרסומים".
מהסקר של ההסתדרות הרפואית עולה כי בני 18-54 נוטים יותר להתעדכן דרך האינטרנט (37%), לעומת בני ה-55 ומעלה, הצורכים יותר מידע בריאותי דרך הטלוויזיה ובעיתונות הכתובה. עוד נמצא כי מחצית מבעלי ההשכלה האקדמית דיווחו כי הם צורכים מידע בריאותי ברשת.
רוב הציבור (73%) מייחס אמינות כזו או אחרת למידע הרפואי המתפרסם בתקשורת. עם זאת, 17% סבורים כי המידע אינו אמין ולעשירית מהנשאלים אין דעה בנושא. עוד נמצא כי צעירים בני 34 ומטה תופסים את המידע הנמסר בתקשורת כאמין יותר.
1 מכל 4 משתף את הרופא
מהסקר עולה כי הנשאלים נעזרים במידע הבריאותי בתקשורת לצורך קבלת החלטות על סוג טיפול, התייעצות עם הרופא ואף נעזרים במידע בתקשורת כדי לשנות טיפול תרופתי.
56% מהציבור סבורים שהמידע שמתפרסם בתקשורת תורם להם בקבלת החלטות לגבי סוג הטיפול או המוסד שבו יקבלו את הטיפול. עם זאת, נמצא כי
21% סבורים שמידע בריאותי בתקשורת כלל אינו תורם להם בקבלת ההחלטות.
למעלה מרבע מהנשאלים (27%) משתפים את הרופא במידע שאליו נחשפו בתקשורת לעיתים קרובות או מדי פעם. 21% עושים זאת לעיתים רחוקות, ומחצית מהנשאלים ציינו שאינם עושים זאת כלל.
כרבע מהנשאלים (24%) דיווחו כי שינו את הטיפול הרפואי שקיבלו לאחר שקראו או שמעו מידע רפואי בנושא בכלי התקשורת. בקרב בעלי השכלה אקדמית, דיווחו 29% שהם שינו את הטיפול ואילו בקרב בעלי השכלה על תיכונית ותיכונית דיווחו 17-18% על צעד דומה.