שתף קטע נבחר
 

אירופה: הבורסות ננעלו בעליות, יוון מוכנה לקיצוצים

ביבשת הבטיחו היום לשווקים כי חבילת הסיוע ליוון תתגבש בימים הקרובים, במטרה לעצור את הסחף שעורר חששות כבדים באשר לעתידו של גוש האירו. בברלין מבטיחים לזרז את ההליכים, באתונה מוכנים לתוכנית הצנע הנדרשת - אולם התנגדות האיגודים המקצועיים עלולה לטרפד את המאמצים

המשבר הכלכלי באירופה: בכירים ביבשת ניסו היום (ה') לפזר מסרים מרגיעים בנוגע לגיבוש חבילת הסיוע ליוון. זאת, על רקע הורדות דירוג האשראי של יוון, פורטוגל וספרד, בימים האחרונים, אשר לוו בחששות כבדים באשר לעתידו של גוש האירו.   

 

 

בכירים אירופים וגרמנים הבטיחו היום לשווקים שהם עובדים במהירות כדי לאשר את חבילת הסיוע ליוון, בזמן שהם מנסים למנוע ממשבר החוב של אתונה לגרור עימו מדינות נוספות לקריסה כלכלית רחבה ביבשת. מקורות המעורבים בשיחות אמרו, כי ההכרזה על התכנית תתקבל ביום שני - דבר שסייע לשווקי המניות באירופה להיסגר בעליות.

 

אולי רהאן, הנציב הפיננסי של האיחוד האירופי, אמר היום בראיון לטלוויזיה הפינית שיוון תזדקק ל"עשרות מיליארדים של אירו". מאוחר יותר היום ציין רהאן כי הוא "בטוח שהשיחות יסגרו בימים הקרובים". הוא הסביר כי נציגי האיחוד, הבנק המרכזי של אירופה וקרן המטבע הבינלאומית "עובדים יומם ולילה" כדי לסיים את הפרטים של תכנית הסיוע שתמנע משבר רחב יותר ו"תבטיח את היציבות הפיננסית באירופה ובעולם".

 

הופעתו של רהאן בתדרוך העיתונות היומי של הנציבות האירופית תוזמנה ברגע האחרון ונראה כי היא תוכננה להרגיע את השווקים הפיננסים ולהבטיח להם שהכסף יעבור - ושאין אפשרות שממשלת יוון תהפוך לחדלת פירעון.

 

קנצלרית גרמניה, אנגלה מרקל, שדחפה להקשחת התנאים מול יוון, אמרה כי "גרמניה תעזור מיד כשהתנאים המקדימים לכך יהיו שם. אנחנו מצפים לתוצאות תוך כמה ימים. אחרי כן, אנחנו בגרמניה נוציא את הליכי החקיקה שלנו לפעולה".

 

צרפת וגרמניה - הכי חשופות ליוון

הקונצנזוס בשווקים הוא כי חבילת הסיוע שתוצע ליוון תהיה הרבה יותר גדולה מההצעה שעמדה על 45 מיליארד אירו לשנה. ההערכות הללו עזרו היום להרגעת הבורסות האירופיות שרשמו עליות במקביל לאירו שהתחזק גם הוא מהשפל שירד אליו.

 

על פי נתונים של הבנק להסדרי סליקה בינלאומיים, הארגון השוויצרי הממוקם בבאזל ומשרת כבנק לבנקים המרכזיים באירופה, צרפת וגרמניה הן שתי המדינות שמחזיקות חובות ממשלתיים של יוון בהיקף הרחב ביותר, עם 75.2 מיליארד דולר שמחזיקה צרפת ו-45 מיליארד דולר שמוחזקים על ידי גרמניה.

 

מארק טואטי, כלכלן צרפתי, אמר כי פתרונות אפשריים למשבר יכולים לכלול יציאה של יוון מגוש האירו, או הגברת הצמיחה הרחבה באירופה על ידי חיתוך של מדדי הריבית כדי לקדם פיחות נוסף של האירו. מטבע חלש יותר הופך את המוצרים האירופים לזולים יותר לרכישה עבור מדינות זרות ומסייע ליצואנים האירופים.

 

אתונה מוכנה לקיצוצים, האיגודים מאיימים בשביתות

ממשלת יוון הודיעה שהיא מוכנה לקיים את צעדי תכנית הצנע הנדרשים כדי להבטיח את הסיוע במיליארדי הדולרים שנדרשים כדי שתמנע מחדלות פירעון, אבל כתוצאה מכך היא מושכת אש מכיוון איגודי העובדים הלוחמניים במדינה.

 

נציג בכיר של איגודי העובדים אמר כי קרן המטבע הבינלאומית דורשת מממשלת יוון להעלות את המע"מ במדינה לבין 23% ל-25%, לקצץ את השכר במגזר הציבורי ולהודיע על הקפאתו של השכר לשלוש שנים.

 

נציגי הקרן נמצאים כעת באתונה ביחד עם נציגים מהבנק האירופי המרכזי לצורך משא ומתן שנועד לסגור את עסקת הסיוע שמוערכת כעת בכ-120 מיליארד אירו, ולהוביל לאישורה בתוך ימים, בנסיון לעצור את ההידרדרות הכלכלית ביבשת.

למרות זאת, לא ברור עדיין לאיזה צעדים יסכימו איגודי העובדים החזקים וצבא העובדים של המגזר הציבורי ביוון ואיזה "תרופה מרירה" הם יאלצו לבלוע.

 

האיגודים המקצועיים ברחבי יוון קראו לשורה של שביתות בימים הבאים, צעדים העלולים לסבך את המאמצים להפעיל בצורה מהירה וחלקה את הקיצוצים הנדרשים. אחד החברים באיגוד העובדים, דספינה ספאנו, אמר כי "זה אסון. הממשלה עברה את הגבול, אנחנו לא יכולים לחיות בצורה הזו".

 

סקרי דעת הקהל מראים, כי רוב היוונים מתנגדים למעורבות של האיחוד האירופי וקרן המטבע ושני שליש מאמינים שייווצר אי שקט חברתי. 

 

שוקי המניות הצליחו לעלות

התחזיות בנוגע לעסקה החדשה עזרו להרגיע מעט את הלחץ העצום על יוון ושווקי האג"ח והמניות בבורסות אירופה הצליחו כאמור לרשום עליות אחרי ימים של ירידות חדות. מדד דאו ג'ונס סטוקס הפאן אירופי עלה ב-1.36% לאחר שנחלש אתמול בשיעור דומה ונפל לשפל של שישה שבועות.

 

מדד ASE ביוון עלה היום ב-0.6% על רקע הערכות, כי חבילת החילוץ תגיע בזמן לפני שהמדינה תיקלע לחדלות פרעון. הבנק הלאומי של יוון קפץ ב-18% ובנק EFG יורובנק ארגסיאס קפץ ב-14%.

 

איטליה מכרה בהצלחה אג"ח ממשלתיות והפיגה חששות מהתפשטות המשבר. מדד IBEX 35 בבורסת ספרד עלה ב-2.2%. גם מדד ה-PSI 20 בפורטוגל טיפס ב-4.6% ותיקן במשהו את הירידות החדות מאתמול. במערב אירופה, הדאקס הגרמני עלה ב-1%, הפוטסי הוסיף 0.56% בבריטניה והקאק הצרפתי טיפס ב-1.4%.

 

חברת המזון האנגלית הולנדית יוניליוור עלתה ב-3.3% לאחר הדו"חות, שהצביעו על קפיצה של 31% ברווח ל-1.1 מיליארד יורו. סימנס עלתה ב-1.3% לאחר שדיווחה על גידול של 48% ברווח הנקי הרבעוני ל-1.5 מיליארד אירו. הוגו בוס עלתה ב-4.4% למרות ירידה של 11% ברווח הנקי ל-56 מיליון אירו.

 

"בעיית החובות ביוון והחששות הדומים לגבי פורטוגל וספרד נותרו במוקד תשומת הלב אך באין חדשות נוספות לפני סוף השבוע, (בעניין יוון), שווקי המניות באירופה הצליחו לעלות היום", אמרו אנליסטים ברויאל בנק אוף קנדה.

 

"אנו מאמינים שהאיחוד האירופי יעמוד בהתחייבותו וייתן ליוון את הכסף שדרוש לה ולא רק 30 מיליארד אירו לשנה הנוכחית אלא את הכספים הרבים שדרושים לה כדי לשרוד את שלוש השנים הבאות", אמר אנליסט ב-DZ בנק.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים