שתף קטע נבחר
 

האם חתן וכלה זכאים לחופשה מהעבודה?

האם יציאה לירח דבש מזכה בימי חופשה מיוחדים, מה בין עובד היי-טק שמתחתן לעובד בחברה תעשייתית, וכיצד מתייחסים בתי הדין למעסיקים המסרבים להתחשב ביום שמחתם של עובדיהם? זכויות עובדים לרגל נישואיהם - שאלות ותשובות

זוגות רבים ממתינים לל"ג בעומר בכדי להנשא על פי מיטב המסורת היהודית. נישואים מעצם טיבם מעוררים חששות ושאלות רבות - בין השאר במישור יחסי העבודה, וזאת מבלי להכנס לשאלה על כדאיות הנישואים בכלל. לרגל החג ניסינו לבחון מספר תהיות העולות פעמים רבות בקרב בני זוג המתעתדים להינשא.

 

אני עובד בחברה תעשיתית גדולה ומתכנן להינשא בימים אלה. האם מגיעים לי ימי חופשה לרגל נישואי ויציאתי לירח דבש?

 

העקרון המנחה הינו שעובדים הבאים בברית הנישואים אינם זכאים לפי חוקי העבודה לימי-חופשה מיוחדים בגין יום חתונתם או יציאתם לירח דבש (להבדיל מימי אבל). העובדה שהחוק אינו מזכה זוגות נישאים בחופשה, אין פירושה כי אינם זכאים לכמה ימי ירח דבש בתשלום.

 

 

עובד זכאי לנצל את ימי החופשה שנצברו לטובתו על מנת לצאת לירח דבש, אולם חשוב להבין שמימוש ימי חופשה ומועדם דורש הסכמה ואישור של המעסיק.

 

סביר להניח שנישואין וירח דבש אינו דבר שנקבע בהפתעה וכי מעסיק שיקבל את הבקשה מבעוד מועד יאשר אותה ויתאם עם מועדי חופשה אחרים של עובדים.

 

יש לציין כי בכל מקרה, גם אם המעביד מסרב, זכאי עובד על פי חוק לקבוע באופן עצמאי מועד של יום חופשה שנתי אחד בשנה, על חשבון החופשה השנתית. ניצול הזכות מותנה בהודעה מראש למעביד בת 30 ימים. יום זה ניתן לנצל לטובת כל סיבה או שמחה משפחתית, לרבות יום הנישואים עצמו - לבחירה מעין זו לא רשאי המעביד לסרב.

 

מכיון שהינך עובד בחברה תעשייתית גדולה סביר להניח שחל על מקום עבודתך הסכם קיבוצי. הסכמים קיבוציים רבים מקנים תוספת ימי חופשה למי שנישא - בנוסף לקבועים בחוק, לכל מי שעובד במקום עבודה שחל עליו הסכם קיבוצי או צו הרחבה. באופן כזה תוכל להעדר מהעבודה בתשלום בנוסף לימי החופשה הרגילים, אך הדבר משתנה מענף לענף.

 

מכאן נחזור על העקרון ולפיו חוקי העבודה בישראל מקנים זכות להעדר מהעבודה אך ורק בחגים, בשבתות ובימים מיוחדים הנקובים בחוק ואין התייחסות לאירוע הנישואין (או כל שמחה פרטית אחרת). רוב הסיכויים שרק במקום עבודה מאורגן ומוגן במסגרת הסכם קיבוצי יכירו בימי חופשה נוספים בגין אירוע משמח זה.

 

בני עומד להינשא בימים הקרובים. האם אני זכאית ליום חופש בגין חתונתו?

 

נקיש מהתשובה הקודמת שהחוק אינו מקנה זכות לחופשה בגין שמחה פרטית. אם יום הנישואין עצמו אינו מוגדר כיום חופש בתשלום הרי מכח קל וחומר נישואי הבן או הבת אינם נחשבים ככאלה המזכים בתשלום.

 

עובד המעוניין בחופשה ביום נישואי בנו/בתו ייאלץ ליטול חופשה על חשבון ימי החופשה הצבורים העומדים לרשותו, ובתיאום עם מעסיקו.

 

החריג לכלל, שחל על רבים מהעובדים המאורגנים בארץ, הינו הסכם קיבוצי כללי או מיוחד החל על העובד, ככל שחל, שכן הסכמים קיבוציים רבים מעניקים זכות לחופשה גם ביום נישואי בן משפחה מדרגה ראשונה.

 

כך למשל, עובד ברשות מקומית זכאי לחופשה ביום נישואי בנו/בתו ובלבד שהודיע על כך 14 ימים מראש למעסיקו. כפי שהוסבר בתשובתי הקודמת, הרי שיש חובת תיאום של יום החופשה עם המעסיק. נזכיר שלעובד זכות לניצול של יום חופשה אחד במועד שייקבע בעצמו , ובתנאי שנתן על כך הודעה מתאימה למעסיקו, ליום זה, להבדיל מחופשה רגילה הנקבעת בידי המעסיק, אין המעסיק יכול להתנגד למימושו במועד שחפץ העובד.

 

אני עובד בחברת היי טק ועומד להינשא בימים הקרובים, אך מנהל משאבי האנוש בחברה מסרב לתת לי ימי חופש ליום שאחרי החתונה ולירח הדבש. מהן זכויותיי?

 

ככלל , הייתי מציע לך לחפש מעסיק אחר, אבל אם נהיה רציניים הרי שהתשובה מורכבת יותר כפי שהוסברה בשתי התשובות דלעיל.

 

בשנה האחרונה החלו גם עובדי היי טק להתארגן בהסכמים מאורגנים וכלליים, אך מרבית חברות ההיי טק עדיין מעסיקות את עובדיהן על בסיס חוזים אישיים ואלה בדרך כלל לא נותנים את הדעת לארוע מעין זה.

 

בזכותך לנצל, כאמור, את ימי החופשה השנתית המגיעים לך, אך "אליה וקוץ בה". על פי חוק חופשה שנתית מועד החופשה נקבע על ידי המעסיק, בתיאום ככל האפשר עם העובד.

 

מחד, עובד זכאי לחופשה ועל כך אין מחלוקת, ומאידך, המעסיק רשאי שהעסק יעבוד ולא ייפגע גם אם עובד יצא לחופשה המגיעה לו, ומכאן זכות המעסיק לקבוע את מועד חופשתו של העובד, תוך מתן הודעה מספקת מראש כדי שהעובד יוכל להתארגן מבעוד מוועד.

 

(כפי שציינתי, החריג הוא שעובד רשאי לקבל על פי בחירתו הבלעדית מועד של יום חופשה אחד והמעסיק אינו רשאי למנוע זאת).

 

כאמור, עובד שכיר הנישא, אינו זכאי בחוק ליום או ימי חופש לחתונתו ו/או לירח דבש, ולהבדיל מהדוגמא הקודמת במקרה שלך, כנראה, לא חל הסכם קיבוצי המרחיב ומעגן זכות זו.

 

יחד עם זאת, בהנחה שפנית למעסיק די זמן מראש, הרי שגם עליו מוטלת החובה לקבוע את מועדי חופשתו של העובד בצורה סבירה ועניינית בהתחשב הן בצרכי העבודה והן בצרכי העובד. בתי הדין לעבודה קבעו בשורה של פסקי דין כי על המעסיק לנהוג במקרים כאלה בסבירות ותוך התחשבות הדדית ובעת קביעת מועד החופשה על המעסיק להביא בחשבון גם את רצון העובד.

 

הנני סבור שסירוב מעסיק לאפשר לעובד לצאת לירח דבש לתקופה קצרה וסבירה עשויה להחשב כהחלטה שרירותית ו/או בחוסר תום לב - אלא אם מדובר בעבודה חיונית שאינה מאפשרת בכל מקרה את יציאת העובד לחופשה.

 

לכן רצוי וכדאי, בעיקר במקום בו לא חל הסכם קיבוצי או שההסכם הקיבוצי "שותק" לעניין הטבה מעין זו, לתאם את חופשת החתונה וירח הדבש מבעוד מועד עם המעסיק ו/או את החתונה למועד החופשה השנתית.

 

נציין ונזהיר שעובד שיוצא לחופשה ללא הסכמת מעסיק מבצע עבירת משמעת כלפי המעסיק וככזה עשוי להענש ואף לקבל מכתב פיטורים. 

 

אין לראות בנאמר משום ייעוץ משפטי ספציפי אלא מידע כללי בלבד, בעניין פרטני מומלץ לפנות לעורך דין על מנת לקבל ייעוץ ספציפי התואם לנסיבות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תכננו את ימי החופשה שלכם מראש. עו"ד עידן למדן
מומלצים