שתף קטע נבחר
צילום: index open

אירופה תעזור ליוון תמורת 24 מיליארד אירו

המדינה הקורסת נכנעה לדרישות שהציבו בפניה קרן המטבע העולמית, הבנק המרכזי ונציבות האיחוד האירופי, והסכימה לחבילה של קיצוצי משכורות וצמצומים בשווי של כ-24 מיליארד אירו כתנאי לסיוע פיננסי של כ-120 מיליארד אירו במהלך 3 שנים

יוון תצטמצם בכ-24 מיליארד אירו בתמורה לחילוץ מהמשבר הכלכלי שפקד אותה. המדינה הקורסת הסכימה להצעת קרן המטבע העולמית והאיחוד האירופי להדק את החגורה, ולערוך רפורמה כלכלית בסכום זה (כ-31.79 מיליארד דולר) לשם צמצום חובותיה, כתנאי מוקדם לסיוע פיננסי, כך מסר היום (ו') גורם יווני רשמי לוול סטריט ג'ורנל."למעשה הגענו להסכמה, והצהרות סופיות בעניין יצאו במהלך סוף השבוע", אמר הגורם, כשהוא מוסיף שהפרטים האחרונים בהסכם על חבילת הסיוע יושלמו היום.

 

צעדי הצמצום ינקטו במגוון דרכים ובהן תיקוני פנסיה, הלוואות וקיצוץ במשכורות. המדינה תיאלץ ככל הנראה, להקפיא לשלוש שנים את השכר בסקטור הציבורי, ולקצץ 2 מתוך 14 המשכורות השנתיות בסקטור. על פי דיווחים בתקשורת המקומית, הקיצוצים עשויים לעמוד על 10% מהתמ"ג. בהשוואה, הגירעון שלה ב-2009 היה 13.9%.

 

מדינה במשבר:

 

ההסכמה על הצעדים מגיעה אחרי שבועיים של שיחות שנערכות באתונה, בין הממשלה היוונית לנציגי הבנק המרכזי של האיחוד, הנציבות האירופית וקרן המטבע. הצעדים ינקטו בתמורה לסיוע של כ-120 מיליארד אירו עד שנת 2012, ולא מן הנמנע שיוון נאלצה להתכופף בתמורה לעזרה הזאת. "לא היה יותר מדי מו"מ", אמר הגורם. "זו הדרך של קרן המטבע העולמית, ואם אנחנו רוצים את הכסף - עלינו לפעול בדרך שלה".

 

נשיא הנציבות האירופית, חוזה מנואל ברוסו, אמר היום כי הוא בטוח שהמשבר ביוון נמצא תחת שליטה, למרות שאתמול המשטרה באתונה נאלצה להילחם במפגינים המתנגדים לצעדי הצנע המתוכננים על ידי הממשלה. "אני בטוח שהשיחות יסתיימו בקרוב, והכוונה היא לימים הקרובים", אמר ברוסו במסיבת עיתונאים בסיום ביקורו בבייג'ינג.

 

"אנחנו מאמינים שהפתרונות האלו יתרמו לפעולות שלנו וימנעו השפעות נוספות של התרחבות המשבר". האיחוד האירופי והרשויות ביוון "מתקדמים באופן מהר ורציני כדי לסיים את ההסכם על חבילת הסיוע", אמר, ו"הרשויות ביוון הצהירו בצורה ברורה מאוד שהם ינקטו בכל הצעדים המתבקשים כדי לתקן את חוסר היציבות הפיסקלי".

 

איגודי העובדים מוחים על הקיצוצים

הבוקר הצהיר ראש ממשלת יוון, ג'ורג' פאפאנדראו, על יציאתו לקמפיין לשכנוע העם היווני בטובת הקיצוצים לנוכח מצבה הכלכלי של המדינה, כך לפי דיווח בבלומברג. זאת לאחר שאיגודי העובדים הכריזו כי קיצוצי התקציב המהווים תנאי חילוץ מהמשבר "אינם הוגנים". בעלי החנויות והקמעונאים ביוון מתכננים לסגור את החנויות שלהם ב-5 במאי ולהצטרף לשביתה שמארגן איגוד GSEE, הגדול במדינה.

  

בתוך כך מסר דובר מטעם שרי האוצר של גוש האירו, כי אלה ינהלו במהלך סוף השבוע שיחת ועידה טלפונית ביניהם כדי לדון במצבה של כלכלת יוון. הוועידות של קבוצת האירו מנוהלות על ידי ראש ממשלת לוקסמבורג ז'אן-קלוד יונקר. "מר יונקר אמר אמש לעיתונות בארצו שהוא לא פוסל שיחת ועידה בנושא יוון", אמר הדובר.

 

בה בעת, ממשלת ספרד אישרה היום שהאבטלה במדינה חצתה את רף ה-20% - שיא שלא נראה כמותו מאז 1997. לפי נתוני הסוכנות הלאומית לסטטיסטיקה בספרד, שיעור האבטלה במדינה עלה ב-1.22 ברבעון הראשון ל-20.05%. בסוף מרס היו במדינה 4,612,700 מחוסרי עבודה. מדובר בשיעור האבטלה הגבוה ביותר מאז הרבעון האחרון של 1997, אז שיעור האבטלה עמד על 20.11%.

 

ועם זאת, שרת האוצר של ספרד אלנה סלגדו אמרה הבוקר לעיתון 5 דיאס כי החובות אליהם נקלעה המדינה נמצאים תחת שליטה, וכי ספרד לא תזדקק לסיוע כעמיתותיה בגוש האירו פורטוגל ויוון. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נאלצה להתכופף. יוון
צילום: AFP
מומלצים