שתף קטע נבחר
 

משבר האירו: בן אליעזר יצא לביקור בזק בבריסל

שר התמ"ת יצא ביום ד' לביקור בן יממה בבריסל להיכרות עם נציבי האיחוד האירופי החדשים, ובנקאים אירופים בכירים. "היחלשות האירו מהווה גורם סיכון ליצוא הישראלי - המפגשים עם הנהגת הנציבות יסייעו לנו להבין את האיומים"

בעקבות משבר האירו: שר התמ"ת יערוך ביקור בזק בן יממה בבריסל, במטרה להכיר את נציבות האיחוד האירופי. שר התעשייה, המסחר והתעסוקה, בנימין (פואד) בן אליעזר, יצא ביום ד' לבלגיה, יחד עם מנכ"ל משרדו. במהלך הביקור ייפגשו עם שלושה נציבים מתוך חמישה באיחוד האירופי המחזיקים בתיקים כלכליים ומקבילים לתחומי פעילות משרד התמ"ת. השר ייפגש עם נציב הסחר, נציב התעשייה והנציב לענייני תעסוקה. בנוסף ייפגש עם חברי פרלמנט אירופי, ובכירי בנק פורטיס, הבנק הגדול בבלגיה.

 

 "אני מייחס חשיבות רבה להכרה אישית עם הנהגת גוש הסחר הגדול בעולם, האחראי על 40% מהיצוא העולמי, במטרה לבחון העמקת שת"פ עימם". אמר בן אליעזר. הוא מסר כי כעת, יינתן דגש רב במהלך הביקור למשבר הכלכלי הפוקד את יוון ומאיים על מדינות נוספות באיחוד האירופי. "אנו ממפים כיום את האפשרויות לתרחישים שונים, ואני חושב שהמפגשים עם ההנהגה הכלכלית של האיחוד יסייעו לנו בתהליך זה".  

 

האיחוד האירופי הינו שותף הסחר הגדול של ישראל ויעד לכשליש מהיצוא הישראלי. השקעות ישראליות רבות ממוקמות באירופה, וההיפך. זהו גוש הסחר הגדול בעולם השוכן מרחק גיאוגרפי קצר מישראל וחשוב להבין את האופן בו ההנהגה האירופית הולכת להתמודד עם המשבר, שכן אם המשבר אכן יתרחש, תהא לכך השפעה מהותית על היצוא הישראלי והתעסוקה.

  

לדברי השר בן אליעזר, "כבר היום המשבר באירופה משפיע על האופן בו נתפסת אמינות המנגנונים המוניטריים האירופיים, ומכאן היחלשות האירו מהווה גורם סיכון ליצוא הישראלי". לשם כך, ייפגש השר גם עם בכירי הנהלת הבנק הגדול בבלגיה, על מנת לדון עימם בראייתם את האפשרויות להשפעת המשבר על אירופה וכיצד רואה המגזר העסקי-הפיננסי את ההשלכות האפשריות.

  

דגש רב יושם בביקור שר התמ"ת על היחסים עם הפרלמנט האירופי. בעקבות אישור אמנת ליסבון בסוף השנה שעברה ניתנו לפרלמנט האירופי סמכויות רבות בתחומי הסחר, והליכי סחר רבים נדרשים כיום לאישור הפרלמנט. מדובר בזירה שחשיבותה רבה, שהינה גם זירה פוליטית, דבר המציב בפנינו קשיים לא מועטים.

  

לדברי מנהל מינהל סחר חוץ בתמ"ת, בועז הירש, משרד התמ"ת בנה במשך השנים תשתית סחר מפותחת עם האיחוד האירופי אשר על גבה מתנהל היום הסחר עם אירופה. "בקנה מצויים תהליכים נוספים, כגון מו"מ על הסכם סחר חופשי בשירותים, אשר השר בן אליעזר מבקש להאיצו ולהגביר שת"פ בתחום מדיניות התעסוקה". לדברי הירש, מושם כיום דגש רב על בניית והרחבת היחסים עם מדינות ה BRIC, אך עדיין מרבית סחר החוץ הישראלי הינו עם המערב ואין להזניחו, בעיקר כאשר איום המשבר מרחף מעל אירופה והדבר יכול לגרום למשק הישראלי נזקים.  

 

יחסי ישראל-האיחוד: נתוני התמ"ת

 ב-2009 נרשמה ירידה דולרית של 26.1% בהיקף הסחר הכולל של ישראל עם האיחוד האירופי בהשוואה לשנת 2008 וזה הסתכם ב- 29.8 מיליארד דולר (ירידה של 20% בהיקף הסחר ללא יהלומים). התכווצות היקף הסחר בין ישראל לאיחוד האירופי, לא זו בלבד שהיא חדה במיוחד, אלא בעיקר הפוכה למגמת ההתרחבות המואצת בהיקפי הסחר שאליהם הורגלנו בעשור האחרון. ההסבר לכך נובע כמובן מהמיתון הכלכלי שהתרחש בעולם מאז שלהי שנת 2008, אשר תרם לירידה חדה בכלל הביקושים העולמיים ובתוכם באיחוד האירופי. חשוב לציין כי הירידה בהיקפי המסחר עם האיחוד לא היתה אחידה לאורך כל השנה, כי אם ירידה חדה בהיקפי הסחר, בחצי השנה הראשונה, ואז התמתנות הירידות בהיקפי היצוא הישראלי, ותיקון חיובי הן ביבוא, הן ביצוא הישראלי למדינות האיחוד (החל ממחצית השנה השניה). אלו סימנים מעודדים אשר נותנים תקווה להמשך ההתאוששות גם במרוצת שנת 2010 ואילך.

  

היצוא הישראלי רשם בשנת 2009 נסיגה של כ-30.1% בהשוואה לאשתקד והסתכם ב- 12.3 מיליארד דולר (24.7% ירידה בהיקף היצוא ללא יהלומים). כאמור, מדובר בפגיעה קשה בהיקף היצוא לאיחוד, אך בהשוואה לנתוני חצי השנה הראשונה, בה הצטמק היצוא בשיעור של 40%, מדובר בסימנים ראשונים להתאוששות. היבוא לישראל ממדינות האיחוד רשם ירידה של כ- 22.3% וזה הסתכם ב- 17.5 מיליארד דולר (17.1% ירידה בהיקפי היבוא ללא יהלומים). בעקבות כך הגירעון המסחרי של ישראל עם האיחוד האירופי התרחב ב- 10% והסתכם ב-5.2 מיליארד דולר (3.8% גידול בגירעון, ללא יהלומים).  

 

בשנת 2009 היצוא לאיחוד מהווה כ- 26% מתוך סך היצוא הישראלי לעולם, כאשר היצוא לארה"ב מהווה 32% מכלל היצוא הישראלי לעולם. מהכיוון ההפוך, במבט על שותפות הסחר של האיחוד האירופי ניתן לראות כי ישראל מדורגת במקום ה- 23 מבין היצואניות לאיחוד ובמקום ה- 29 מבין מקורות היבוא של האיחוד.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים