ב"ש מתכננת: התושבים יפרידו פסולת בבית
מפעל קומפוסט גדול יוקם באתר "דודאים" ויוכל להפוך 75 אחוז מהפסולת הביתית לקומפוסט לטובת החקלאים; את היתר יטמינו באדמה. המפעל יאפשר להתחיל בקרוב בבאר שבע, אשקלון, אשדוד ויישובי הסביבה תוכנית להפרדת פסולת בבית
בשורה ירוקה לתושבי הדרום: עד סוף 2012 מתוכנן לקום באתר הפסולת "דודאים" מפעל לייצור קומפוסט. המפעל עתיד לקלוט את כל הפסולת האורגנית של תושבי האזור, ויאפשר לעשרות רשויות - ובראשן באר שבע, אשקלון ואשדוד - להתחיל בפרויקט הפרדת פסולת בשטחן.
מנכ"ל האתר, עידו רובינשטיין, הסביר ל-ynet כי המפעל שיוקם צפוי לקלוט מאות טונות של פסולת ביתית מדי יום. "המשמעות מרחיקת לכת, שכן כיום אנו מטמינים את כל הפסולת הביתית. המפעל הזה יאפשר להטמין רק 25 אחוז ממנה. שאר הפסולת (המופרדת - י.ד) תעבור טיפול ותהפוך לקומפוסט לטובת החקלאים".
עוד על הפרדת פסולת בישראל:
- הפרדת פסולת בבית: כפר סבא תהיה ראשונה
- האסימון ירד: המדינה תסייע להפריד פסולת ביתית
- האם תפרידו את הפסולת בבית?
- משקיעים בזבל: 75 מיליון שקל לטיפול בפסולת
המהלך הוא יוזמה משותפת של עיריית באר שבע, המועצה האזורית בני שמעון והמשרד להגנת הסביבה. הרעיון להקמת מפעל קומפוסט באתר דודאים "מתגלגל" כבר שנים רבות, אך בתקופה האחרונה - בעיקר בגלל היטל ההטמנה שקבע המשרד להגנת הסביבה - צבר הנושא תאוצה מחודשת. "ההיטל יוצר תמריץ אצל הרשויות להטמין פחות ולמצוא פתרונות אחרים לטיפול בפסולת", מסביר רובינשטיין.
בימים אלה עתיד לקבל אתר דודאים את היתרי בנייה עבור המפעל החדש, ובקרוב אמור המשרד להגנת הסביבה להשיב לבקשת הסיוע של האתר. עלות הקמת המפעל היא כ-80 מיליון שקלים. המשרד הודיע כבר כי יעניק סיוע להקמת מיזמים מסוג זה, מכספי היטל ההטמנה המצויים בקרן הנקיון של המשרד, אך טרם נקב בסכום.
באר שבע: שמה את הפסולת על המפה
הטיפול בפסולת נחשב לאחד הנושאים ה"בוערים" בעיר באר שבע. דו"ח מיוחד וראשון מסוגו בנושאי סביבה, שהוכן עבור העירייה לאחרונה, בדק ומצא כי בעיר קיימים עדיין 23 אתרי פסולת פיראטיים וכי עבור רוב התושבים מדובר באחת הסוגיות המטרידות ביותר.
מיחזור בקבוקי הפלסטיק בעיר עומד על כחמישה אחוזים בלבד, זאת לעומת 10 אחוזים בממוצע הארצי. משום כך, לא קשה לנחש מדוע הפסולת היתה אחד הנושאים המרכזיים גם במערכת הבחירות האחרונה בעיר.
למרות הנתונים הלא מחמיאים, בבאר שבע - בניגוד לערים רבות אחרות - החליטה העירייה לנקוט באסטרטגיה אמיצה. דו"ח איכות הסביבה, שהוכן על ידי ד"ר עדי וולפסון, טיפל באופן מקיף בכל סוגיות איכות הסביבה בעיר ואוּמץ על ידי ראש העיר רוביק דנילוביץ'.
העירייה גם החליטה להפיץ את הדו"ח לתושבי העיר כדי לחשוף את הבעיות הסביבתיות ואת הצעדים הננקטים לתיקונן. "הדו"ח הזה אמנם חושף בעיות, אך הוא הצעד הראשון בדרך לפתרון", אמר וולפסון ל-ynet.
בעיריית באר שבע הבהירו שהקמת מפעל הקומפוסט ב"דודאים" תאפשר את יישומה של התוכנית להפרדת פסולת בעיר, שבימים אלה נבחנת בשיתוף המשרד להגנת הסביבה.
ראש העיר דנילוביץ' אמר בהקשר זה: "תוכנית זו היא חלק מתוכנית עירונית לקיימות ובמסגרתה גם פורסם מכרז למינוי מתאם קיימות עירוני שיוכפף למנכ"לית העירייה". לדבריו, "יישום התוכנית בשטח מתוכנן להיעשות באופן הדרגתי, אולם הוא מחייב תכנון מקיף של התשתיות בעיר והבטחה לפתרונות קצה מתאימים".