מנהלי תעודות הסל יחשפו את פרופיל הסיכון
רשות ני"ע דורשת לחשוף החל ממאי את פרופיל החשיפה לסיכון תעודות הסל, במטרה לשפר את השקיפות של מנהלי תעודות הסל. השינויים הם תולדה של מהלך משותף שיזם איגוד תעודות הסל של לשכת המסחר יחד עם רשות ני"ע
תעודות הסל צפויות להפוך לשקופות יותר עבור המשקיעים, בעקבות מהלכי רשות ניירות ערך בעת האחרונה כשהמטרה היא לאפשר למשקיעים להבין טוב יותר את מוצר ההשקעה, או במילים אחרות לשפר את שקיפות הדיווח.
חברות המנפיקות תעודות סל ידרשו לפרסם החל ממאי הקרוב את פרופיל החשיפה לסיכון תעודות הסל שהנפיקו. זאת בעקבות מהלך משותף שיזם איגוד תעודות הסל של לשכת המסחר יחד עם רשות ני"ע.
מהלכים קודמים שהגבירו את השקיפות של התעודות היו: דרישת פרסום יומי של השווי ההוגן של תעודות הסל שהוחל ממרץ 2008, פרסום הרכב הנכסים שהוחל בנובמבר 2008, פרסום דמי הניהול האפקטיבים שמשלם המשקיע בתעודות הסל שהוחל בינואר 2009 וקביעת כללי השקעה לפעילות מול בנקים זרים בחו"ל שיושם בספטמבר 2009.
בעקבות השינוי הטרי, פרופיל החשיפה של תעודות הסל למניות, למט"ח ולסיכון אשראי יסומל באמצעות שלושה תווים, בדומה לנהוג כיום בקרנות הנאמנות. המטרה היא להקנות למשקיעים יכולת מהירה, פשוטה ונוחה כדי להבין את הסיכון שהם נוטלים על עצמם בעת רכישת תעודות סל בבורסה בתל אביב. כידוע, תעודות סל בשונה מקרנות נאמנות, נסחרות בבורסה בתל אביב כנייר ערך לכל דבר.
דרגת החשיפה למניות ולמט"ח תיקבע בהצאם לפרמטרים של קרנות הנאמנות. דרגת החשיפה לסיכון אשראי תיקבע בהתאם למדיניות ההשקעות של תעודות הסל, כך שביחס לכל תעודת סל יוכל המשקיע לדעת בכל רגע נתון את פרופיל החשיפה לסיכון אשראי של התעודה. פרופיל החשיפה של מנהל תעודות הסל יסווג בקטגוריה של דירוג חוב גבוה, חוב בינוני וחוב נמוך. כמו כן תהיה הבחנה ביו פעילות של תעודת הסל מול בנקים בארץ לפעילות מול בנקים בחו"ל.
לדוגמה: תעודת סל שפרופיל החשיפה שלה הוא A00, תהיה תעודת סל שהמדד הנעקב שלה הינו מדד שכולל אגרות חוב בארץ בלבד, ללא חשיפה למניות או לשערי מט"ח, ושמנהל תעודות הסל פועל לביצוע הכיסוי במדד מול בנקים ישראלים המדורגים בדירוג של AA ומעלה (משקף למעשה את 5 הבנקים הגדולים בישראל). כל שינוי בפרופיל החשיפה, ייחשב כשינוי של מדיניות ההשקעות שיהיה טעון פרסום מראש לציבור בדו"ח מיידי.
דיווחים על נכסי התעודות יתבצעו בכל חודש
בנוסף, תעודות הסל יפרסמו דיווחים חודשיים לא יאוחר מ- 20 יום מתום כל חודש, על היקפי נכסים והרכב מפורט של היקפי הפעילות מול הבנקים במסגרת מדיניות ההשקעות של תעודת הסל.
החל מחודש יולי 2010 יצטרכו קרנות הנאמנות אף הן להגביר את השקיפות בתשקיפי הקרנות ולכלול מידע מפורט אודות גורמי הסיכון בפעילות הקרן, התייחסות לסיכון אשראי, בחלוקה לקבוצות של דירוג חוב גבוה, דירוג חוב בינוני ודירוג חוב נמוך וכן פירוט של המדד הרלוונטי שהשפעתו הקרובה ביותר לניהול של הקרן, והשוואת התשואה של המדד תשואת נכס הבסיס לייחוס של הקרן.
לדברי בועז נגר, יו"ר איגוד תעודות הסל בלשכת המסחר: "מדובר בהישג חשוב נוסף במסגרת יישום האסטרטגיה ארוכת הטווח המשותפת לרשות ניירות ערך ולאיגוד תעודות הסל, של השוואת ההסדרה הרגולטורית שחלה על תעודות סל וקרנות נאמנות, תוך אימוץ סטנדרטים של שקיפות בתחום תעודות הסל שהינם מהגבוהים ביותר שקיימים בשוק ההון".
עוד הוסיף נגר: "קביעת כללי סיווג לתעודות סל כפי שמקובל בקרנות נאמנות, יאפשר למשקיעים כלים פשוטים ויעילים להבנה בזמן אמת ומראש של מדיניות ההשקעה של תעודת הסל, וכן כלים פשוטים לביצוע ההשוואה של השקעה בתעודות הסל שמבצעות ניהול פסיבי להשקעה בקרנות הנאמנות המבצעות ניהול אקטיבי".