שתף קטע נבחר

 

חייל איים להתאבד - הקצין נתן סכין. קבילות בצה"ל

6,100 קבילות הגישו חיילים בשנת 2009, כ-59% נמצאו מוצדקות. בין הקבילות: רופא צבאי, שהוזעק לטפל בחייל שנעקץ על-ידי עקרב צהוב, העדיף שלא לקום מהמיטה. רופא אחר העדיף ללכת לארוחת ערב, ולא לטפל בחייל שלאחר מכן איבד הכרה ופרכס. ואיך אותר משתמט? בפייסבוק

"פעילות חינוכית" לקצינים צעירים - שכללה מריטת שערות מהרגליים, רופא צבאי שהעדיף לישון ולא לטפל בחייל שעקרב עקץ אותו, רופא אחר שבחר לצאת לארוחת ערב וחייל מילואים שהמתין לו פרכס ואיבד הכרה, קצינה שנתנה לנהגת שלה לשתות אלכוהול ונסעה איתה לבסיס וגם סגן מפקד פלוגה שנתן סכין יפנית לחייל שאיים לפגוע בעצמו. אלו רק חלק מזערי מהתלונות המוצדקות, שהוגשו בשנת 2009 לנציב קבילות החיילים.

 

הדו"חות הקודמים:

2008 - מפקדים גידפו "כושי" ו-"הומו"

2007 - "המפקד אמר, תירה בעצמך"

2006 - "כושי, נראה אותך מתאבד"

2005 - זינוק בתלונות נגד מפקדים

2004 - אימון החיילים בקטיף - בעייתי

2003 - מפקדים "מעליבים וגזענים"      

 

מדו"ח נציב הקבילות, האלוף (מיל') יצחק בריק, המתפרסם בצהריים (יום ב'), עולה כי בשנת 2009 נתקבלו 6,100 קבילות, לעומת 6,501 בשנה הקודמת. מכלל הקבילות שלגביהן ערכה הנציבות בירור מלא, נמצאו כ-59% מוצדקות, נתון דומה לזה של שנת 2008. רוב הפונים הם חיילים בשירות חובה – כ-60%. המילואימניקים הגישו כ-15% מהקבילות ואחוז דומה על-ידי אנשי קבע. היתר הוגשו על-ידי מועמדים לשירות ביטחון, אזרחים ופונים בעילום שם.
קבילות חיילים 2009 ב
מספר קבילות חיילים 2002-2009
שנה מספר הקבילות
2009 6,100
2008 6,501
2007 6,404
2006 6,076
2005 6,040
2004 5,943
2003 6,528
2002 7,306
 

1,143 מהתלונות עסקו בנושא הרפואה בצה"ל. מפקד בגדוד מילואים התלונן כי כאשר הגיע בשעת לילה למרפאה צבאית, יחד עם חייל שנעקץ על-ידי עקרב, לא נאות הרופא לקום ממיטתו כדי לבדוק את החייל. מבדיקת הנציב עולה, כי החייל פונה למרפאה ב-3:00 לפנות בוקר. החובשת עדכנה את הרופא במצבו של החייל, שהיה מסוחרר ולא יכול להזיז את הרגל בה נעקץ, אולם הוא לא מצא לנכון לבדוק אותו אלא בשעות הבוקר. הרופא אישר כי לא מצא לנכון לקום בכדי לטפל במקרה. הנציג מצא פגם חמור באופן התנהלותו של הרופא, שלא הציע לחייל טיפול רפואי ממידי, מצב המוגדר כמצב חירום רפואי, אשר עלול להסתיים אפילו במוות.

 

הנציב מצא כי הרופא כשל בכך שלא מצא לנכון לקום ממיטתו, בכדי להתרשם ממצבו של החייל והסתמך על הדיווח שקיבל מהחובשת, ללא בדיקה מתאימה. הנציב הדגיש, כי אין בסמכותו של חובש, על-פי פקודות הצבא, לטפל בעקיצות עקרב.

 

ארוחת ערב או טיפול בחייל?

במקרה אחר הגיע למרפאה צבאית חייל מילואים שחש ברע במהלך אימון. הרופא התרשם בשעות הצהריים כי מדובר בהתייבשות או במכת חום. בשעות אחר-הצהריים הרופא הצטרף לאימון והותיר את החייל בהשגחתו של החובש הגדודי, מבלי שנתן לו הנחיות בדבר פינויו למרפאה קרובה. בזכות תושייתו של אותו חובש פונה החייל בשעות הערב למרפאה הקרובה – שם נבדק על-ידי חובשים שהתרשמו כי תגובותיו איטיות. הם פנו לרופא היחידה וסיפרו על מצבו, אך זה העדיף לצאת לחדר האוכל להפסקה קצרה מבלי לבדוק את החייל.

 

בזמן שהרופא לא היה במקום החייל איבד את הכרתו והרופא שהוזעק מצא אותו במצב של פרכוס. הרופא טיפל בו באופן מיידי ופינה אותו לחדר המיון. אבל בכך לא הסתיים המקרה. בחדר המיון הרופא הותיר את החייל בטיפולה של אחת האחיות, מבלי לעדכן את הרופא האחראי אודות מצבו - בזמן שהחייל היה בהכרה מעורפלת. הנציב העיר כי החלטתו של רופא היחידה לעזוב את המרפאה להפסקה מבלי לבדוק את החייל, ועל בסיס ההנחה כי המדובר במקרה שגרתי של התייבשות, היתה בלתי סבירה, מפני שגם מקרה כזה עלול לגרום לפגיעה קשה. הנציב הורה לנקוט צעדים פיקודיים נגד הרופא ביחידה והרופא שהעדיף לאכול. הנציב גם המליץ שאין מקום להמשך שירותו של אחד הרופאים בצה"ל.
קבילות חיילי מילואים 2009 א
על מה מתלוננים?
נושא סה"כ קבילות באחוזים
יחסי מפקד פקוד 3,155 37.2
רפואה 1,143 13.5
תנאי שירות 659 7.8
מנהל ורשומות 627 7.4
תשלומים 531 6.2
שיבוץ ומגבלות שיבוץ 496 5.8
סדרי שירות מילואים 420 4.9
 

מהמקרה הבא צריך ללמוד כי לפעמים אפשר להקדים תורים, במקרים דחופים. חייל בשירות קבע פנה למרפאה בשעות הבוקר פעמיים, לאחר שחש ברע. החובשת שמדדה לו לחץ דם - לא רשמה את הממצאים, מפני שהרופא לא היה באותה שעה במקום וגם בשל העומס הרב. הנגד חזר לעבודתו ולאחר כמה שעות ביקש להיבדק. אחראית המרפאה אמרה לו לחזור אחר הפסקת הצהריים, כיוון שהתור לרופא ארוך.

 

בשעה 12:15 באותו יום הוא נבדק על-ידי חובשת, שכתבה כי החייל מתלונן על חולשה כללית בגוף, סחרחורת, בחילות וכאבים בחזה. הרופא בדק אותו רק בשעה 14:09 והזמין ניידת טיפול נמרץ, בשל חשד לאוטם בשריר הלבד. הנגד אושפז במחלקה לטיפול נמרץ בבית החולים. הנציב מצא פגמים חמורים בהתנהלות החובשת, שלא תיעדה את ממצאי הבדיקות, לא הפנתה את האיש לבדיקת רופא מיידית כשהתלונן על כאבים בחזה. הנציב המליץ להעיר בחומרה לחובשת ולאחראית המרפאה על תיפקודן.

 

גילוח רגליים ומרגרינה באוזניים

ואין דו"ח בלי התעללות בחיילים. הורי קצין בשירות חובה, שלא מזמן הוסמך לקצונה, התלוננו על אלימות פיזית מצד קצינים ותיקים נגד בנם וחיילים אחרים. מבירור הנציב עלה כי מדובר ב"משחק", המבוסס על-כך שהקצינים "הצעירים" ביחידה נדרשים להקניט את הקצינים "הוותיקים" ואלו בתגובה "מחנכים" אותם. בין הפעולות: הוותיקים היכו את הקצינים הצעירים במכות ואגרופים, וכן הלקו אותם בתרווד ובמגבת. הצעירים נכבלו באזיקים בידיהם וברגליהם והם נסחבו על הרצפה במצב זה. הוותיקים מרחו סחוג על גופם של הצעירים ואטמו את אוזניהם במרגרינה. האכילו אותם שום כתוש, הכניסו מלפפונים לפיותיהם, וסתמו להם את הפה בסרט דביק. בנוסף הם מרטו שערות מרגליהם ורוקנו פח אשפה על גופם.

 

בירור הקבילה העלה כי אחד הקצינים "הצעירים" התנגד להשתתף ב"משחק" ולכן לא נטל בו חלק. שניים מחבריו חשבו שהמשחק התנהל באופן מוגזם, אך הם לא דיווחו על האירוע למפקדיהם. בעקבות האירוע הושעו הקצינים הוותיקים מתפקידם ונערך להם תחקיר ביחידה. מאוחר יותר הועמדו אותם קצינים לדין והוטלו עליהם עונשי מחבוש.
קבילות חיילים 2009 ג

מי מתלונן?
  סה"כ קבילות אחוז
חיילים בשירות חובה 3,657 59.9%
חיילים בשירות מילואים 912 14.9
חיילים בשירות קבע 928 15.2
מלש"בים 486 8
אזרחים ופונים בעילום שם 117 1.9
 

ויש גם אלימות מילולית. חיילת בשירות חובה התלוננה כי מפקד מחנה ביחידה שלה צרח עליה ואמר לה: "מי את בכלל?", "בואי אני אחנך אותך" ו"יש לך פה מלוכלך. אני אראה לך מה זה". בבירור עלה כי באותו יום החייל הועמדה לדין משמעתי והיא התלוננה בפני אחד החיילים על המפקד. לדבריו, הוא חש נפגע ולכן צעק עליה מתוך סערת רגשות. הוא טען כי זכותו כמפקד לצעוק ולכעוס.

 

סכין יפנית למאיים בהתאבדות

במקרה נוסף טען חייל כי אמר לסגן מפקד הפלוגה, כי אם לא ישונה שיבוצו הוא יפגע בעצמו. בתגובה הושיט לו הקצין סכין יפנית ואמר לו: "נו, נראה אותך פוגע בעצמך, אתה מסוגל לזה?" מקבילת החייל עולה כי הוא נטל את הסכין וחתך את עצמו בכרית כף ידו. מפקד הגדוד בו משרתים הקצין והחייל טען כי לא היה פגם או כשל באחריות הקצין, וכי תגובתו על דברי החייל התבססה על היכרותו המוקדמת איתו.  אולם הנציב חשב אחרת וקבע כי התנהגותו היתה חמורה, מסוכנת וחסרת אחריות. הנציב פנה לקצין החיל הראשי, וזה זימן אליו את הקצין והחליט להעבירו מתפקידו ולשבצו בתפקיד מטה.

 

חייל אחר בשירות חובה התלונן כי מפקדו שלח אותו לאפסנאות להביא "אבקת חשמל" ו"מטען לסטיק לייט". כמו כן, לטענתו מפקדו הורה לו לעזוב את החדר שבו ישן, תוך שהוא מתנה את הסכמתו לישון בחדר בכך שינצח במשחק שש-בש. המפקד טען בתגובה, כי שלח את החייל לאפסנאות למרות שידע שאין ציוד מסוג זה. המפקד אמר כי הוא אוהב לצחוק עם חייליו. לגבי הטענה השנייה, הוא טען כי החייל התנהג באופן מוזר ולכן חשש שיישן לבד בחדר. הנציב מצא פגם חמור באופן התנהלות המפקד כלפי החייל, שהיה בו משום פגיעה בכבוד.

 

אם שותים לא נוהגים - גם בצבא. לוחמות קבלו כי מפקדת פלוגה בדרגת סרן שתתה משקה אלכוהולי במהלך "אפטר" וגם רכשה עבור הנהגת שהיתה עמה משקה אלכוהולי, למרות שידעה שעליה לנהוג בחזרה לבסיס באותו ערב. מפקד הגדוד מצא כי התנהגות הקצינה אינה הולמת ולכן החליט כי לא תבצע עוד תפקידים פיקודיים.

 

בשנים האחרונות נאבקים נגד קיצוץ משרד הביטחון, אך יש מקרים בהם הוציאו חיילים מאות שקלים - עבור הוצאות, שלא היו אמורים לשלם. כך, למשל, קצין בדרגת רב-סרן בשירות מילואים, המשמש כמפקד פלוגה, הלין על כך שבמהלך מבצע "עופרת יצוקה" התבקש לתדלק את הרכב השכור אותו קיבל מהגדוד, ב-200 שקלים מכספו הפרטים. את הסכום הוא לא קיבל בחזרה. הנציב מצא כי במשך שנה הקצין לא קיבל החזר עבור התדלוק.

 

ולסיום, בצה"ל מזהירים מחשיפת פרטים ב"פייסבוק", אבל מתברר שיש חיילים שמנסים

 לברר פרטים באותו אתר. כך קצינת קישור, שניסתה לברר פרטים על חיילים מילואים שנעדר משירות. הקצינה אישרה כי מפני שלא עלה בידיה לשוחח עם המילואימניק, היא ביקשה מחברתה להשיג את מספר הטלפון שלו ואת כתובתו באמצעות "פייסבוק". מעיון בהתכתבות בין החייל לחברתה של הקצינה עולה, כי האחרונה הזדהתה כמכרה של אחותו. לאחר מכן היא הזדהתה כחברתה של קצין הקישור ומסרה לו כי הוא נפקד משירות ושהיא התבקשה למסור לו על כך. בעקבות הקבילה, קצין השלישות המחוזי הורה על איסור שימוש ברשתות חברתיות לצורך יצירת קשר עם חיילי מילואים.

 

מדובר צה"ל נמסר, כי צה"ל קיבל לידיו את דו"ח נציב קבילות החיילים מספר 38 לשנת 2009 והוא מחויב ללמוד את תכניו ביסודיות, להפיק את הלקחים המתבקשים ולתקן את הדרוש תיקון.

 

עוד נמסר כי "ראש המטה הכללי, רב אלוף גבי אשכנזי, נפגש בשבוע שעבר עם נציב קבילות החיילים, אלוף (במיל') יצחק בריק, ושמע ממנו על המגמות העיקריות העולות מן הדו"ח. הנציב ציין את איכות ורצינות התחקירים שמבצעים המפקדים. כמו כן ציין כי במרבית הקבילות פותרים המפקדים בעצמם את הבעיה. הרמטכ"ל ציין בסיפוק את שילובו של נציב קבילות החיילים ואנשים בהכשרות שונות ובסדרות המנהיגות למפקדים. ניכר כי שילוב זה נותן את אותותיו בירידה הנרשמת בקבילות".

 

נציב קבילות חיילים ציין גם, כי קיימת ירידה של 25% בקבילות של בין מפקד לחייל המהוות את החלק הארי מסך הקבילות הכללי (6000), וכי מאז האירוע בגדוד 74 יש שינוי מהותי בהבנה בקרב מפקדים ברמות הזוטרות והבכירות באשר למותר ולאסור ושינוי זה לדעת הנציב הוא דרסטי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שאול גולן
6,100 תלונות בשנה
צילום: שאול גולן
עקרב עקץ? תבוא בבוקר
צילום: ויז'ואל/פוטוס
הקצינה נתנה לנהגת הצבאית לשתות, לפני נסיעה
צילום: Index Open
תדלקת ב"עופרת יצוקה"? לא תקבל החזר
צילום: רויטרס
מומלצים