שתף קטע נבחר

 

דו"ח: צה"ל וחמאס בין 40 "טורפי" חופש העיתונות

לרגל יום השנה הבינלאומי למען חופש העיתונות, פרסם ארגון "עיתונאים ללא גבולות" את רשימתו השנתית, הכוללת 40 מנהיגים וארגונים שפוגעים בצורה הקשה ביותר בסיקור העיתונאי. בין השמות החדשים ברשימה: מולה עומאר ונשיא תימן ומנהיג צ'צ'ניה

צה"ל, חמאס, מנהיג צפון-קוריאה קים ג'ונג איל, נשיא איראן מחמוד אחמדי-נג'אד, ושליט לוב מועמר קדאפי נכללים ברשימת 40 "טורפי (predator) העיתונות" השנתית, שפרסם הבוקר (יום ב') ארגון "עיתונאים ללא גבולות" לרגל היום הבינלאומי לחופש העיתונות. ברשימה נכללים גם כמה נשיאים נוספים, ראש ממשלות ומיליציות צבאיות באזורי עימות שונים בעולם.

 

"אלה אנשים עוצמתיים, מסוכנים, אלימים, הנמצאים מעל לחוק. לטורפי חופש העיתונות הללו יש את הכוח לצנזר, לאסור, לחטוף, לענות ובמקרים הגרועים ביותר - לרצוח עיתונאים", נמסר בהודעת הארגון הפועל מפריז.

 

נגד צה"ל נטען כי גם שנה אחרי שנמנעה כניסת עיתונאים לרצועת עזה במהלך מבצע עופרת יצוקה, מונע הצבא אפשרות לסיקור בשטחי הגדה המערבית ואף מפעיל אלימות נגד עיתונאים. לטענת הארגון, ב-2009 לפחות 33 עיתונאים פלסטינים הותקפו פיזית בידי חיילי צה"ל ונפצעו. מתחילת 2010 הותקפו 25 נוספים.

 

נגד חמאס נטען כי במהלך 2009 נעצרו יותר מ-20 עיתונאים ונחקרו על קשריהם עם פתח והממשלה הפלסטינית ברמאללה. בגדה המערבית נעצרו באותה שנה כ-40 עיתונאים - רובם הועסקו על-ידי ערוץ הטלוויזיה של חמאס - ונחקרו על עבודתם וקשריהם עם ממשלת חמאס ברצועה עזה.

 

ברשימה נכלל גם בפעם הראשונה מנהיג ארגון טליבאן, מולה עומר. "מנהיג טליבאן, שהשפעתו התרחבה מאפגניסטן לפקיסטן, הצטרף השנה לרשימה על-רקע מלחמת הקודש שהוא מנהל בין היתר נגד העיתונות. הוא מאיים בביריונות על עיתונאים מקומיים שאינם שועים לתעמולה שלו".

 

לדברי הארגון, בשנת 2009 כוונו כ-40 מתקפות טליבאן כנגד עיתונאים וגופי תקשורת. "האיום של טליבאן על עיתונאים יוצר 'חורים שחורים' בסיקור העיתונאי בעיקר בדרום ובמזרח אפגניסטן, וכן במערב פקיסטן".

   

"חבר חדש" נוסף ברשימה הוא נשיא מחוז צ'צ'ניה, רמזן קדירוב - הנתפס בעיני רבים כ"כלב השמירה של ולדימיר פוטין". "כל מי שמאתגר את מדיניותו חשוף לפעולות תגמול קטלניות", כתב הארגון שהזכיר את רצח העיתונאית אנה פוליטקובסקיה ואת רצח פעילת זכויות האדם נטליה אסטמירובה.

 

נשיא תימן, עלי עבדאללה סאלח, נכנס אף הוא לרשימה לאחר שממשלו הקים בית משפט מיוחד לעבירות עיתונות בניסיון "להגביל את סיקור המלחמות המלוכלכות שהוא מנהל בצפון ובדרום המדינה". לדברי הארגון, הדפסתם של שמונה עיתונים עצמאיים בתימן הוקפאה לאחר שאלה הואשמו בחתרנות. 

 

ברשימה נכללות גם מיליציות חמושות בפיליפינים, ארגון "אל-שבאב" המטיל את חיתתו על סומליה, קרטלי סמים בדרום אמריקה, ארגון "צבא המהפכה של קולומביה" (FARC), המאפיה האטלקית, המחתרת הבאסקית (ETA). ארגוני הטרור בעיראק הוצאו מהרשימה כיוון שהפסיקו להציב עיתונאים כמטרה בפני עצמה. מאז החלה השנה נהרגו ברחבי העולם תשעה עיתונאים וכ-300 שוהים במעצר או מאסר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בימ"ש מיוחד. סאלח
צילום: רויטרס
צילום: איי פי
קדירוב. כלב השמירה של פוטין
צילום: איי פי
מומלצים