בהרדמה, ללא כאב: כך נעשית ברית מילה בבי"ח
מרבית האנשים לא מודעים לאופציה נוספת בשוק המילה, מלבד מוהל ורופא מוהל - ניתוח בידיו של כירורג ילדים, בהרדמה ובלי סבל לתינוק. אם ל-4: "היה לי חשוב שהוא לא יסבול מכאבים. זה נעשה בצורה אנושית". איך מתבצעת ברית כזו, וכמה היא עולה?
מתלבטים אם לקחת את הרך הנולד למוהל או לרופא במרפאה? שחקן שלישי בשוק המוהלים נותן לשתי האופציות המוכרות הללו "פייט" בתנאים ובמחיר. מילה בידיו של כירורג ילדים בבית חולים, המתבצעת בהרדמה מקומית או מלאה, תעלה 2,079 שקלים - מחיר תחרותי לשכר שגובים מוהלים ורופאים מוהלים מחוץ לבית החולים, שעשוי להגיע גם ל-2,500 שקלים.
"מספיק לשמוע על מקרים שברית הסתבכה"
"כשהבן הגדול שלי נולד היינו בארצות הברית", מספרת אילנית, אם לארבעה מהדרום, "וכשהיינו צריכים לעבור את הברית עשו לו 'מיני ניתוח' בבית החולים. לפני ארבעה חודשים, כשנולד הבן הצעיר שלי כאן בארץ, חיפשנו אפשרות לעשות את הברית במסגרת של בית חולים ועשינו את הברית אצל כירורג ילדים בוולפסון בהרדמה מלאה".
אילנית מונה את הסיבות שגרמו לה לבחור בכירורג: "לי היה חשוב הנושא של ההרדמה והידיעה שהתינוק לא סובל מכאבים וגם הנושא של הסטריליזציה. מספיק לשמוע ולקרוא על מקרים של ברית שהסתבכה כדי להיבהל. זה שזה נעשה בצורה אנושית ולא חותכים בבשר החי הרגיע אותי", היא מסבירה.
ההליך לא כלול בשירותים שנותנות קופות החולים. אילנית, שניסתה להשיג מימון לתהליך מקופת החולים שלה, מספרת כי נתקלה בבירוקרטיה מתישה בדרך לקבלת טופס 17. לדבריה, לאחר הברית, שנמשכה כ-20 דקות, נשלחה להמתין במחלקת ילדים עד שהתינוק יתעורר ויעשה פיפי בפעם הראשונה: "היו שם המון ילדים מאושפזים עם שפעת חזירים וחיפשנו לנו מקום מבודד בקצה המסדרון. זה היה מאד לא נעים", היא מספרת. "היום הרבה אמהות שיודעות שעברתי את התהליך מתייעצות אתי ובגלל המסלול הארוך שאנחנו עברנו קצת קשה לי להמליץ בפה מלא", היא אומרת.
"שעה וחצי עד שעתיים, עם צוות תומך"
ד"ר גדעון קרפלוס, כירורג ילדים בוולפסון, ביצע את הברית לבנה של אילנית. ומסביר: "אני מבצע את התהליך בהרדמה מלאה ועושה בנוסף גם הרדמה מקומית. אני עובד עם מרדים מנוסה מאוד בעבודה עם ילדים. הייתי מרגיש לא בטוח לבצע את הברית בילד ער, אלו לא תנאים אופטימליים. אני כירורג ואותי חינכו שאת העבודה שלי צריך לעשות בחדר ניתוח, שם אני נותן לתינוק את הפוטנציאל המקסימלי לפעולה בטוחה ללא פשרות. אני יכול לדאוג שלא יכאב לתינוק ושיהיה בהשגחה ואם חלילה יש דימום - אני נמצא לידו".
כל העבודה של המוהל. לא לכולם זה מתאים (צילום: ישראל ברדוגו)
מנהל המחלה לכירורגיית ילדים בוולפסון, פרופ' פרנסיס סרור, הוא גם מוהל בהכשרתו, ומאחוריו למעלה מעשרת אלפים בריתות בוולפסון ובבתי חולים אחרים. לדבריו, כל התהליך אורך שעה וחצי עד שעתיים: "התינוק עובר קבלה אדמניסטרטיבית מינימלית ואני מבצע את הפעולה בחדר הניתוח תחת הרדמה מקומית. אני מוהל בהכשרתי ואם יש אנשים שרוצים לברך, אפשר גם שזה יהיה לפי ההלכה. היתרון של ביצוע הברית בבית חולים ולא במרפאה או באולם היא העובדה שיש צוות תומך מסביב, כירורג ואחיות ואפילו טיפול נמרץ ילדים אם חס וחלילה קורה משהו".
ועדיין, קשה לומר שהאופציה של ברית בבית חולים צוברת תאוצה, ומעטים משתמשים באפשרות הזו. "הרבה אנשים רוצים שאת הברית יעשה רופא ופונים לרופאים", אומר פרופ' סרור, "אבל עדיין לא תפסה האפשרות לעשות ברית בבית חולים. זה לא בתודעה של אנשים".
למעשה, כל כירורג ילדים יודע לעשות ברית מילה. בפועל הורים יעדיפו לפנות לכירורג שמנוסה בביצוע הפעולה הספציפית. והמומחים בכירורגיית ילדים לא ששים לקדם את הנושא. "אנחנו האחרונים שנעשה קידום לעניין הזה. אין שום סיכוי", אומר פרופ' רפאל יודסין, יו"ר האיגוד לכירורגיית ילדים ומנהל המחלקה לכירורגיית ילדים בהדסה, "אנחנו לא יכולים לעשות קידום לפעילות שלנו כשבצד השני - המוהלים והרופאים שעושים מחוץ לבתי החולים – עושים לא רע. מדי שנה נעשות עשרות אלפי בריתות ושומעים על מעט טרגדיות. זו פרוצדורה מאד בטוחה. אני כן יכול לומר באופן חד משמעי שברית שנעשית בבית חולים עושים עם פחות כאבים לתינוק".
באיגוד ובבתי החולים אין מספרים מדויקים על שכיחות הפעולה. בבית החולים וולפסון מציינים כי נעשות פעולות בודדות כאלו מדי שנה. אחת מהבריתות הללו נעשתה לנכדו של מנהל בית החולים, ד"ר יצחק ברלוביץ', שמסביר: "חשבתי שמילה בבית חולים זו האופציה הכי בטוחה. מבחינתי זה ניתוח לכל דבר ועניין, כאשר מבחינה בריאותית הכי חשובים נושא מניעת הכאבים והנאים הטובים. אפשר לעשות את הברית על פי ההלכה, אבל הדבר העיקרי הוא ביצוע בתנאים סטריליים ושהתינוק לא ירגיש בכאבים, באמצעות הזרקה של זריקת אילחוש מקומית. בסך הכל מדובר באירוע טקסי ומרגש גם מבחינה משפחתית, בחדר ניתוח אני מודה שקצת קשה להתרגש וזה פוגם. השאלה היא עד כמה אתה נותן חשיבות לסבל של התינוק".