אוכל של בי"ח: רק 15% מהמאושפזים אוכלים
האוכל בבתי החולים חיוני להחלמה, אך רק 15% מהחולים מצליחים לסיים את הארוחה, ובין 30% ל-60% נמצאים בסיכון לתת-תזונה. מומחית: "מנת אוכל באשפוז שווה למנת אנטיביוטיקה. חולים שלא אוכלים מכפילים את זמן האשפוז, ונמצאים בסיכון של פי כמה למות"
"אוכל של בית חולים" הוא ביטוי מקובל למזון לא מתובל ולא טעים במיוחד, אך למאושפזים עצמם בבתי החולים, המזון הזה חיוני - והימנעות מאכילתו עלולה לפגוע בהחלמתם. עם זאת, מנתונים שנאספו בקרב 600 חולים ב-16 בתי חולים, נמצא כי רק 15% הצליחו לסיים ארוחה שהוגשה להם בבית החולים, רובם הפחיתו את צריכת המזון במהלך האשפוז, ובין 30% ל-60% נמצאו בסיכון לסבול מתת תזונה. מדובר בסקר הגדול מסוגו שנעשה עד כה בישראל, במטרה להעריך את היקף המאושפזים הסובלים מתת תזונה.
הסקר הקיף חולים במחלקות פנימיות, כירורגיות ויחידות לטיפול נמרץ ונעשה על ידי משרד הבריאות והחברה הישראלית לתזונה קלינית. הממצאים יוצגו הבוקר (ד') בכנס "תזונה מונעת איחוד כוחות" בגני התערוכה.
"הסיכון למות - כפול ואפילו פי שש-שבע"
מהנתונים, שנאספו על-ידי החברה לתזונה קלינית, עולה כי 30% מהחולים דיווחו שירדו במשקל בשבוע שקדם להגעתם לבית החולים. 35% בלבד ציינו כי אכלו באופן רגיל בשבוע האחרון לאשפוזם. החולים נשאלו באם אכלו את ארוחת הצהריים שהוגשה להם בבית החולים ביום הסקר. רק 15% השיבו בחיוב. 25% אכלו מחצית מהכמות שהוגשה, 18% אכלו רבע והיתר ציינו שלא אכלו או משום שמצבם לא איפשר זאת, או בשל הנחיות רפואיות להיות בצום.
משיקלול נתוני הירידה במשקל והאכילה מעריכה חרמש כי 30% עד 60% אחוזים מהחולים נמצאים בסיכון לפתח תת תזונה.
"תת תזונה היא חד משמעית מחלה רפואית שדורשת אבחנה וטיפול", אומרת ד"ר עירית חרמש, יושבת ראש החברה הישראלית לתזונה קלינית והמנהלת הרפואית לתזונה קלינית ברמב"ם. "משך האשפוז של חולים שנמצאים בתת תזונה כפול והסיכון שלהם למות במהלך האשפוז גבוה פי שניים, ואפילו פי שש-שבע מחולים שלא נמצאים במצב של תת תזונה. חשוב לזכור שמנת אוכל במהלך אשפוז שווה למנת אנטיביוטיקה ואפילו יותר. אי אכילה פוגעת בהחלמה".
בימים אלו פועלת החברה לתזונה קלינית יחד עם משרד הבריאות, במטרה לחבר הנחיות שיחייבו לערוך בדיקת סקר לתת תזונה לכל חולה שמתאשפז. בנוסף בוצעו הדרכות בנושא למאות רופאים ואחיות.
"לתופעת השמנת היתר יש אומנם יחסי ציבור טובים יותר, אבל הטיפול בתת תזונה גובה מחיר כפול מהטיפול בהשמנה", מסכמת חרמש.