שתף קטע נבחר

 

קרם הפלא לעור צעיר יותר: 10 עובדות על רטין A

קרמים באים, נמרחים והולכים, אבל יש חומר אחד שבאמת הוכח כיעיל: רטין ‭.A‬ "זמנים מודרניים" של "ידיעות אחרונות" מסביר כמה דברים שכדאי לזכור, לפני שמבקשים אותו מרופא העור

1. מה זה רטין ‭?A‬

רטין A הוא שם התכשיר הראשון שפוּ תח כתרופה לאקנה על בסיס חומצה רטינואית (נגזרת של ויטמין ‭(A‬ כבר לפני עשרות שנים, מסבירה ד"ר יעל פוליטי, מומחית לרפואת עור. היום החומר משמש כרכיב גם בתכשירים להצערת העור ולתיקון נזקי שמש. השם הגנרי של התרופה הוא טרטינואין או חומצה רטינואית.

 

2. איפה משיגים אותו? 

מאחר שרטין A מוגדר כתרופה, אפשר לקנות אותו רק עם מרשם רופא, כי כתכשיר פעיל הוא עלול לגרום לנזק בשימוש לא נכון. למרות שהוכח כחומר יעיל, הוא גם עלול לגרום גירוי לעור, שמתבטא באודם מקומי, יובש, גירוי וקילוף עור. לכן חשוב מאוד להתאים את התכשיר למטופל, לספק לו הסברים למה עליו לצפות ולעקוב אחריו, כדי שלא יפסיק בבהלה את הטיפול עם הופעת הגירוי הראשון. רוב רופאי העור נענים ברצון לבקשת המטופלים ומספקים מרשמים, משום שמדובר בטיפול נפוץ ביותר עם יתרונות מוכחים ומעט תופעות לוואי.

 

3. איך משתמשים בו? 

הדרך השכיחה היא למרוח כמות קטנה בערב על עור נקי. הטיפול נעשה בדרךכלל בהדרגה: מתחילים מכמה פעמים בשבוע עד שמגיעים למשיחה מדי יום. במהלך השימוש מומלץ לא להיחשף לשמש, אבל אין מניעה לצאת החוצה או להשתמש בתכשיר בקיץ, בתנאי שמשתמשים בתכשיר הכולל מסנני קרינה עם מקדם הגנה גבוה. לא מומלץ למרוח את התכשיר ביחד עם קרם לילה כדי שלא יימהל בו, יקטין את הריכוז ויפחית את ההשפעה. כשמורחים את התכשיר בלילה מומלץ להשתמש ביום בתכשיר קוסמטי שמעניק לעור לחות והגנה מפני קרני השמש. בתחילת השימוש ברטין A מומלץ להימנע משימוש בו-זמני בחומרים אחרים שעלולים לגרות את העור, כמו חומצות הידרוקסיות ואפילו סבונים חריפים, לפחות עד שהעור מתרגל לתכשיר. אם מופיע גירוי, מומלץ להפסיק את הטיפול לכמה ימים, וכשהגירוי חולף לחזור ולהשתמש בתכשיר בריכוז נמוך יותר או בתכיפות נמוכה יותר על-פי המלצת הרופא.

 

ד"ר פוליטי מזכירה שחשוב להתמיד במריחה: מחקרים הוכיחו שלרטין A יש השפעה מצטברת לטווח ארוך, והוא מועיל יותר בשימוש ממושך. הפסקת הטיפול עלולה לגרום לאובדן השיפור שהושג. אחרי שנה של טיפול יומיומי אפשר לעבור לשימוש שלוש פעמים בשבוע.

 

4. באילו תופעות הוא מטפל? 

אמנם רטין A נועד במקור לטיפול באקנה, אבל נשים שהשתמשו בתרופה הבחינו לשמחתן שעורן הפך חלק יותר ומראה הקמטוטים השתפר. מחקרים שנערכו בעקבות התצפיות גילו שהתכשיר יעיל גם לתיקון נזקי שמש.

 

5. האם זו באמת תרופת פלא להצערת העור? 

כן, אבל חשוב לתאם ציפיות: הוא לא ימחק את כל הקמטים ולא יתקן צניחת עור, אבל בהחלט יביא לשיפור משמעותי במצבו. בשימוש נכון העור הופך תוך חודשים

מעטים חלק, גמיש יותר למגע וקורן. הטיפול משפר מראה של קמטוטים קלים ונזקי שמש. בדיקה מתחת למיקרוסקופ מראה שמבנה העור השתנה והפך דומה יותר למבנה של עור צעיר ובריא.

 

6. יש סיכונים? 

כמו בכל תרופה, יכולה להתפתח רגישות אלרגית לאחד ממרכיבי התכשיר, ואז יש להפסיק מיד את השימוש ולהתייעץ עם הרופא. לא מומלץ להשתמש ברטין A באזורים שבהם יש נימי דם בולטים, ומניקות והיריוניות צריכות להימנע ממנו לחלוטין.

 

7. איך בעצם זה עובד? 

אז ככה. מולקולות רטין A מתקשרות לקולטנים הנמצאים בתאים וגורמות להם להתנהג ולתפקד כמו תא בריא וצעיר. הדבר מעודד ומווסת התחלפות של התאים, משפר את התאים שניזוקו מקרני השמש ומנרמל את מבנה העור. החומר גם מגביר את ייצור סיבי הקולגן והאלסטין, האחראים על גמישות העור, ומביא לפיזור אחיד יותר של הפיגמנט בעור.

 

8. מתי כדאי להתחיל?  

קשה לקבוע גיל ברור. אם מדובר באקנה, הרופאים רושמים טיפול בתכשיר גם בגיל ההתבגרות. אם מדובר בטיפול בהזדקנות העור (טיפול בקמטים, תיקון נזקי

שמש והגנה מפני נזקים אחרים) בדרך-כלל מתחילים בסוף שנות ה‭,30-‬ תחילת ה‭.40-‬ 9

 

9. מה בין רטין A לרטינול? 

ברטינול משתמשים בתעשיית הקוסמטיקה, בתכשירים הנמכרים ללא מרשם. שניהם נגזרות של משפחת הרטינואידים (של ויטמין ‭.(A‬ הרטינול פחות פעיל מהחומצה הרטינואית. בריכוז גבוה גם הרטינול עשוי לשפר את מראה העור, אבל החומצה הרטינואית (כלומר רטין ‭(A‬ פעילה יותר.

 

10. אילו תכשירים יש בשוק? 

כל מיני, של חברות שונות. למשל, רטין ‭,A‬ רטוויט, לוקסיד ואדפרין. ריכוז החומר הוא מ‭0.025-‬ אחוזים (הנמוך ביותר) ועד ‭0.1‬ אחוזים. לרובם מרקם נעים למדי. כמו בתכשירים קוסמטיים, יש מרקמים שונים לטעמים שונים. לעור עם נטייה לפצעונים מומלץ מרקם ג'ל, ולעור מבוגר - קרם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נגד אקנה, שמש וקמטים. אילוסטרציה
צילום: Index Open
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים