שתף קטע נבחר
 

ממתקים של פעם: זיכרונות בטעם מרשמלו וטופי

ניר צוק עומד להיות דוד בפעם העשירית וזה מציף אותו בזיכרונות על סבתא וסבא, על קופסאות שוקולד שהתחבאו בארון ועל מרמלדות, טופי ומרשמלו שהיה קונה בצרכניה. לשניים האחרונים הוא גם מצרף מתכונים ביתיים - למי שרוצה ממתקים של פעם, רק בלי הכימיקלים

זיכרונות הם דבר מדהים. הם מכילים תחושות, צבעים וריחות, ויש להם יכולת להשפיע על מהלך יומנו, שנת הלילה ואף על החלטות המתקבלות ברגע האמת.

 

דבר מופלא שמתרחש עם השנים, הוא היכולת של הזיכרון להשתנות בהתאם לצורך הנפשי. חוויה קשה ולא נעימה שהשפיעה לטובה על מהלך חיינו, תהפוך עם השנים לחוויה הירואית. חווית זלילה נפלאה שהסתיימה בקלקול קיבה תהפוך בזכרוננו לאירוע מצער ולא אסטטי.

 

היום התבשרתי כי שוב אני הולך להפוך לדוד, בפעם העשירית בשלוש עשרה שנה, וזה מציף בי מחשבות על משפחתיות והמשכיות. באופן טבעי אני סוקר את משפחתי המורחבת בעיינים אוהבות עד שאני מגיע אל סבא סנדר וסבתא רלה. כמעט שום זיכרון לא נותר, למעט תמונה של איש ענק ואישה קטנטונת בכניסה לבית זעיר עם עץ אבוקדו ענק.

 

זיכרון נוסף הוא של "הארון הלבן". ארון קיר צר ולבן בכניסה לבית, שבו שכנו לבטח חפיסות קטנות של שוקולד פרה, אלו של ה-50 גרם לנכדים, קופסאות על גבי קופסאות. ריחם נישא בבית עד שדבק בעורה של סבתי. ואני, כמי שגדל בבית עם מודעות לנזקי הסוכר - ולכן נהננו משוקולד או עוגות רק בסופי שבוע - רק חיכיתי להגיע לבית הסבים.

 

עם השנים הגיעו דמי הכיס ואיתם הממתקים בצרכניה. אין סוף של מרמלדות, טופי, שוקולדים, סוכריות גומי ומרשמלו. עם הזמן החשק לממתקים דעך, בעיקר לאחר שגיליתי את עולם הכימיקלים שמרכיב אותם. החיים מוזרים והפגישו אותי עם לירן גרודה. קונדיטור בחסד עם חשק ליצור ממתקים טבעיים, ומדי יום אני טועם מיצירותיו בתחושה נעימה של שיבה לבית סבתא.

 

מרשמלו

מתכון שדורש שימוש במדחום, אבל התוצאה שווה את המאמץ

 

המרכיבים: 

40 גרם עלי ג'לטין

110 גרם דבש

1/2 מקל וניל

680 גרם סוכר

340 גרם גלוקוזה

לציפוי:

100 גרם אבקת סוכר

100 גרם קורנפלור


(צילום: דנה קופל)

 

אופן ההכנה:
  1. בסיר גדול מערבבים את כל המרכיבים, מלבד הג'לטין, ומבשלים עד שהתערובת מגיעה לחום של 122 מעלות.
  2. משרים את עלי הג'לטין במים למספר דקות, מקררים את המסה ומוסיפים את עלי הגל'טין פנימה.
  3. מעבירים לקערת מיקסר ומקציפים עד להתייצבות.
  4. הציפוי: מערבבים את הסוכר והקורנפלור. מפזרים חצי מהתערובת בתחתית תבנית מרובעת.
  5. יוצקים מעל את תערובת המרשמלו ומשטחים. מפזרים מעל את יתר תערובת הציפוי.
  6. נותנים לתערובת להתייצב במשך יום שלם וחותכים לקוביות.

 

סוכריות טופי

המרכיבים: 

1 מכל שמנת מתוקה 

190 גרם סוכר

175 גרם גלוקוזה

25 מ"ל סירופ תירס

1/2 מקל וניל

קורט מלח

15 גרם חמאה

3 גרם חמאת קקאו


(צילום: דנה קופל)

 

אופן ההכנה:
  1. שמים בסיר שמנת, סוכר, גלוקוזה, סירופ תירס ומקל וניל. מחממים עד שהתערובת מגיעה לרתיחה קלה.
  2. מוסיפים את המלח ומביאים לחום של 117-120 מעלות. 
  3. מוסיפים את חמאת הקקאו והחמאה ומערבבים היטב. מסירים מהאש.
  4. יוצקים לתבנית נמוכה ומניחים להתייצבות ליום, חותכים לקוביות.

 

ניר צוק הוא השף של מתחם המסעדות "קורדיליה", "נועה" ו"ג'אפה בר", ביפו העתיקה

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים