הבחירות יצאו לדרך: נפתחו הקלפיות בבריטניה
45 מיליון בעלי זכות הצבעה צפויים להעניק את הניצחון לקמרון במירוץ המפתיע ביותר שידעה הממלכה בעשורים האחרונים. קלג מקווה להפתיע וראש הממשלה בראון נערך לתבוסה
מיליוני אזרחי בריטניה החלו להצביע הבוקר (ה') בבחירות הכלליות כדי להכריע על זהות נציגיהם בפרלמנט וראש הממשלה הבא. סקרים אחרונים מלמדים שהשמרנים שומרים על יתרון יציב, אך כנראה לא יזכו לרוב של 50 ומעלה.
בריטניה בוחרת - הכותרות האחרונות ב-ynet:
- בראון ובלייר לתומכי השמאל: חזרו הביתה
- מנדט ישראלי: איך הצביעו הבריטים שלנו?
- הלייבור רומז: הצבעה לקלג תחסום את קמרון
- גם העיתונות הבריטית נגד בראון
בבריטניה ישנם 45 מיליון בעלי זכות הצבעה. בבחירות הקודמות עמד אחוז ההצבעה על 61 בלבד, אולם ההערכה שהפעם הוא יהיה גבוה יותר. הקלפיות נפתחו בשעה 9:00 בבוקר (שעון ישראל) וצפויים להיסגר רק בחצות. תוצאות
האמת בכל מחוז צפויות להתחיל התפרסם תוך שעה מסגירת הקלפיות והן יימשכו אל תוך הלילה. 22 מתוך 650 מחוזות בחרו לספור את הקולות רק מחר בבוקר.
סקר שפורסם הבוקר בעיתון "סאן" טען שהשמרנים בראשותו של דיוויד קמרון שמרו על יתרונם - 35 אחוזים. עוד נטען בסקר ה"סאן" - שכבר הכריז על תמיכתו בשמרנים - שהלייבור בראשות גורדון בראון והליברל-דמוקרטים בהנהגת ניק קלג חולקים את המקום השני עם 28 אחוזי תמיכה.
הכנות אחרונות. שילוט לקלפי בסקוטלנד (צילום: AFP)
שיטת הבחירות הבריטית קובעת שמועמד חייב לקבל את רוב הקולות במחוזו כדי לזכות בכל הקופה, ואילו אחוזי התמיכה הארציים הם כמעט חסרי חשיבות. סקרים מנבאים ניצחון לשמרנים אך ללא הכרעה ממשית, משום שקמרון וחבריו לא צפויים לזכות ברוב של יותר מ-50 אחוזים בפרלמנט. הליברל-דמוקרטים אמנם זוכים למקום השני בסקרים הארציים, אולם בגלל השיטה המחוזית הם צפויים להתברג רק למקום השלישי במספר המושבים בבית המחוקקים, אחרי הלייבור.
תוצאות המירוץ הצמוד עדיין לוטות בערפל, אולם ניתן להעריך כבר עכשיו שמדובר במערכת בחירות היסטורית שתשנה את הנוף הפוליטי בממלכה. אם בראון יצליח לשמור על שלטונו, כנראה באמצעות הקמת קואליציה עם קלג, יהיה
זה הקאמבק הפוליטי המפתיע ביותר שידעה המדינה בעשורים האחרונים. אם קמרון ינצח, תקום ממשלה שמרנית ראשונה זה 13 שנים.
בימים האחרונים עסוקים הפרשנים הבריטים בשאלה כיצד תראה הממשלה החדשה לנוכח האי-ודאות הצפויה. התרחיש הסביר הוא ממשלת מיעוט בראשותו של קמרון, שתזדקק לתמיכת המפלגות הקטנות מהצבעה להצבעה כדי למשול ביציבות. גורמים באופוזיציה טענו שבמצב כזה יכריז קמרון על בחירות חדשות בתוך שנה בתקווה לשכנע את הבוחרים להעניק לשמרנים רוב בפרלמנט.