4 מיליון חיות, חמש דקות מנתיבי איילון
במרתפי אוניברסיטת תל אביב, על מדפים מכוסים בניילון ובתוך צנצנות עם חומר משמר, ממתינים כ-4 מיליון בעלי חיים מסוגים שונים ומשונים, להקמת משכן אוספי הטבע הישראלי. הצצה ראשונה
זה יקח כשלוש שנים - אבל שווה להמתין. באוניברסיטת תל-אביב הונחה היום (ה') אבן הפינה למשכן אוספי הטבע ע"ש שטיינהרדט - מוזיאון שיציג כ-4 מיליון פריטי אוסף המציגים את המגוון הביולוגי והאבולוציה באזורנו.
האוספים, שהוכרו כמפעל לאומי וזוכים לתמיכה, כוללים מאות אלפים פריטים של דגים, חרקים, יונקים, חסרי חוליות ובעלי חיים רבים אחרים. כיום הם שמורים בתוך צנצנות מלאות בפורמלין, או בתיבות תצוגה בתוך ארונות, אך כשיוקם משכן האוספים ניתן יהיה להציג את העושר הביולוגי הזה לציבור הרחב.
מגוון ביולוגי הוא המדד לשונוּת בטבע - וככל שהוא גדול כך עשיר יותר מגוון בעלי החיים הסובבים אותנו, ובתי הגידול שמאכלסים אותם. ככל שהמגוון הביולוגי עשיר יותר, ההבדלים בין בעלי החיים רבים ומגוונים יותר, וכך הם בטוחים יותר מפני פגיעה, מחלות גנטיות או הכחדה.
למה זה חשוב? כי כמעט כל מזונותיו של האדם מקורם בטבע ובמיני בר (של חיות וצמחים) וכמחצית מכלל התרופות שמשמעות את העולם המערבי מופקות ממקורות טבעיים. ככל שהטבע עשיר יותר במינים, כך מובטח שהוא ישרוד את השינויים שעובר כדור הארץ, בין היתר שינויים שאנו תורמים להם כמו התחממות כדור הארץ.