מה הקשר בין אבולוציה לעליזה בארץ הפלאות?
איך מסבירים נושאים מדעים מורכבים ב-3 דקות בלבד? תשאלו את המתמודדים ב"פיימלאב", תחרות בינלאומית בה נדרשים המתמודדים לסחוף את הקהל בהרצאות קצרצרות ומשעשעות
הסברת סוגיות מדעיות מורכבות במילים פשוטות ובמסגרת זמן קצובה של 3 דקות בלבד היא משימה לא קלה בכלל, אבל זהו בדיוק האתגר שניצב בפני המתמודדים בתחרות המדע הבינלאומית "פיימלאב" (FameLab), שהגמר הישראלי שלה התקיים אמש בתל-אביב.
עתידיה, שזכתה במקום הראשון, תייצג את ישראל בתחרות פיימלאב הבינלאומית שתתקיים בחודש יוני במסגרת פסטיבל המדע בצ'לטנהם, שם תתמודד מול נציגים ממצרים, הונג קונג, לוב, מרוקו, פורטוגל ועוד.
התחרות הוקמה בשנת 2005 ביוזמת המועצה הבריטית במטרה להרחיב את העיסוק במדע בתקשורת ובקרב הציבור, ולעשות זאת באופן משעשע, מעניין ומובן לקהל הרחב.
המתמודדים, מדענים צעירים ונמרצים בתחילת דרכם, נדרשים להרצות על נושא מדעי כלשהו במשך 3 דקות ללא כל עזרים וללא שימוש במשוואות, טבלאות או גרפים.
בישראל מתקיימת התחרות זו השנה הרביעית בארגון משותף של חמד"ע – המרכז לחינוך מדעי וחברת "טבע". הזוכה במקום הראשון השנה היא רוני עתידיה, סטודנטית לתואר שני בזואולוגיה באוניברסיטת תל-אביב.
עתידיה הרצתה על העיקרון האבולוציוני של מאזן אימה באמצעות דוגמא מ"עליזה בארץ הפלאות", ונבחרה על ידי חבר השופטים שכלל את פרופ' עילם גרוס ממכון ויצמן, את כתב המדע של "ידיעות אחרונות" דודי גולדמן, את נציגת חברת "טבע" ד"ר ליאת הירדני ואת נספחת המדע והטכנולוגיה בשגרירות הבריטית, ד"ר עדי מתן.
אל המקום השני בתחרות הגיע יאיר בן חורין מהאוניברסיטה העברית. הרצאתו עסקה בטיפול בבעיות מוחיות, בפרט דיכאון קליני, באמצעות שדה מגנטי חזק, כתחליף לטיפולים חשמליים.
המנצחת: רוני עתידיה
צילום: סיון שחור