ישראלים בארה"ב: "הטכניון יצר טכנולוגיות לרצח"
בכירי אקדמיה מאוניברסיטת תל-אביב וממכון ויצמן שיגרו למוזיאון המדע בבוסטון מכתב גינוי, במחאה על תערוכת מדע ישראלית הנערכת בו. "זהו ניסיון להסיח את הדעת מפשעי מלחמה והפרת זכויות אדם"
המוזיאון, הנחשב לאחד המכובדים ביותר בארצות-הברית, פתח את התערוכה ביום ראשון האחרון בנוכחות רבים מחברי ההקהילה האקדמית בעיר, שהוזמנו להרצאות שנשאו שם מומחים ישראלים לצד תצוגות מטעם הטכניון, חברת "בטר פלייס" האחראית לפיתוח מכונית מונעת חשמל ומשרד החוץ, שהציג תוכנית סיוע למדינות מתפתחות בתחום החקלאות.
הדוכן הישראלי בתערוכה. מחאה כחול-לבן (צילום: ניר לנדאו)
אבל מה שנראה כגאווה ישראלית אמיתית התקבל בהתלהבות פחותה בהרבה בקרב אנשי אקדמיה שונים, ביניהם הבלשן היהודי נועם חומסקי וחברי סגל אקדמי במוסדות בישראל - ד"ר קובי סניץ ממכון ויצמן, פרופסור רחל גיורא וד"ר ענת מטר מאוניברסיטת תל-אביב.
"התצוגה היא חלק ממסע תעמולה של ישראל המנסה להציג עצמה כמגדלור של קדמה במדבר של פיגור, כדי להסיח את הדעת מרקורד אכזרי של פשעי מלחמה, הפרות זכויות אדם ומדיניות בסיסית של אפליה", כתבו המחברים.
בין היתר, ציינו במכתבם כי "הטכניון אחראי לפיתוח טכנולוגיות של רצח" שצה"ל עשה בהן שימוש, לרבות אמצעים שונים המופעלים בשלט-רחק להרס בתי פלסטינים ומטוסים ללא-טייס הפוגעים באזרחים מהאוויר".
על פרויקט המכונית החשמלית של היזם שי אגסי, ציינו כי מנכ"ל חברת "בטר פלייס" הוא אלוף משה קפלינסקי, ש"שהיה אחראי להצפת דרום-לבנון בפצצות מצרר במלחמת לבנון השנייה. מדע וטכנולוגיה חייבים להיות לתועלת המין האנושי ולא נועדו להרוס אותו".
הקונסול הכללי של ישראל בניו-אינגלנד, נדב תמיר, התייחס לדברים בביטול ואמר כי "מבחינתנו זוהי הוכחה להצלחת האירוע ולחשיבות של תערוכה כזו במקום כל כך מרכזי מבחינת מדע וטכנולוגיה".