שתף קטע נבחר
 

מטוקיו ועד ניו יורק: בורסות העולם בירידות

גל הפאניקה מחובותיהן של מדינות אירופה משלים סיבוב ברחבי העולם וחוזר הביתה. כל המדדים העיקריים בעולם ננעלו בירידות חדות ומדד הפחד בארה"ב עלה לשיא של 13 חודשים. ראשי מדינות ה-G7 נועדים כדי לשקול שיתוף פעולה במניעת משבר עולמי נוסף

ירידות שערים בבורסות העולם. הצניחה אמש בוול סטריט העלתה חששות כבדים כי משבר החוב ביוון יתפשט גם למדינות נוספות והניעה אפקט דומינו של מכירת מניות בשלוש יבשות. שוקי המניות באסיה ננעלו היום (ו') בירידות שערים חדות וירידות נרשמו גם באירופה ובניו יורק.

 

משבר כלכלי באירופה: כל הדיווחים

 

אמש בוול סטריט איבד מדד דאו ג'ונס כ-1,000 נקודות, או 9.2%. מדובר בירידה היומית החדה ביותר מאז 1987. לקראת סוף המסחר התמתנו הירידות ורשות ניירות ערך בארה"ב (SEC) הודיעה כי בכוונתה לחקור את התנהלות המסחר אמש כדי להבין אם יש סוחרים שניצלו את הפאניקה בצורה לא הולמת כדי לגרוף רווחים.

 

הבוקר החל בנפילות בבורסות באסיה: מדד ניקיי היפני צנח ב-3.1% ו-CSI הסיני ב-2.07%. באירופה הסתיים המסחר בנפילות, כשמדד הפוטסי הלונדוני ירד ב-2.3%, מדד הקאק בצרפת צנח ב-4% ומדד הדאקס שבפרנקפורט ירד ב-3.2%. הירידות באירופה מעוררות חשש בעיקר על רקע ההודעות המרגיעות יחסית שהגיעו משם היום. במהלך היום נודע כי כלכלת ספרד צמחה ברבעון הראשון של 2010 ובכך שברה רצף של שבעה רבעונים ללא צמיחה. כמו כן, הפרלמנט של גרמניה אישר היום את השתתפותה של הכלכלה הגדולה באיחוד בחבילת הסיוע ליוון.

 

גם בניו יורק התנהל המסחר בירידות, למרות שהדיווחים הכלכליים שם היו מעודדים יחסית. מדד הדאו ג'ונס ירד ב-1.34% ל-10,379.60 נקודות. מדד הנאסד"ק ירד ב-2.33% ל-2,265.64 נקודות. מדד ה-S&P500 ירד ב-1.53% ל-1,110.86 נקודות. מוקדם יותר פורסמו נתוני התעסוקה לחודש אפריל, שמהם עולה כי בחודש האחרון נוספו 290 אלף משרות למשק האמריקני. שיעור האבטלה, עם זאת, עלה ל-9.9%.

 

האג"ח הממשלתיות בארה"ב נחלשו והאיורו התחזק מול הדולר ב-0.6% ל-1.27. בעקבות התנודות בשוק, מדד הפחד עלה היום לשיא של 13 חודשים.בינתיים פועלות הרשויות בארה"ב במאמצים משותפים כדי לאתר את הגורמים שהביאו לצניחה של מדדי המניות בוול סטריט במהלך יום המסחר.

 

ב-SEC בוחנים אפשרות לפיה סוחרים אחדים ואינטרסנטים פעלו במזיד כדי לגרום לשוק המניות להתמוטט תוך גריפת רווחים. בבורסת נאסד"ק הודיעה ההנהלה, כי בכוונתה לבטל פקודות מסחר ל-286 ניירות אתמול שעלו או ירדו בשיעור של 60%, רגע לפני קריסת המדדים בוול סטריט.

 

מנהיגי אירופה מתכנסים בבריסל

באירופה מנסים להשיב את האמון באירו בן ה-11 שנה צל איום ההתפשטות של המשבר היווני לספרד ופורטוגל. מנהיגי 16 המדינות בגוש האירו שנושאים בנטל הסיוע ליוון בהיקף של 110 מיליארד אירו ידונו עוד הלילה בבריסל בדרכים לצמצם את הגרעונות כדי לחזק את הניהול הפיסקלי בכלכלה שגודלה 12 טריליון דולר.

 

"עלינו להאיץ את הרגולציה על השווקים הפיננסים", אמרה קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל לקראת הפסגה. "עלינו לנקוט בצעדים להבטיח את יציבות האירו והמשמעות היא התחייבות נוקשה מצד כולם למטבע המשותף שלנו לצד אפשרות של שינויים באמנה הכלכלית".

 

הכשלון של אירופה לבלום את המשבר הפיסקלי והפיננסי של יוון הצית השבוע נפילה של 4.3% באירו והוביל לירידות גם באסיה ובארה"ב. הפסגה בבריסל לא צפוייה להסתיים בהכרזות על צעדים חדשים ואמורה לשלוח מסר פוליטי לפיו ממשלות גוש האירו מאוחדות ומעוניינות לפעול, אמר בכיר צרפתי וביקש להישאר בעילום שם. הפסגה החלה ב-7 בערב וצפוייה להסתיים במסיבת עיתונאים ב-10 בלילה.

 

קנצלר אוסטריה וורנר פיימן הזהיר מפני שינויים באמנת המשילות של אירופה, הציע להקים סוכנות דירוג אירופית ולאסור על מכירות בחסר, (שורט). התשואה העודפת שמשקיעים דורשים עבור אחזקה של אג"ח יווניות, פורטוגליות וספרדיות על פני החלופה הבטוחה יותר של אג"ח גרמניות עלתה היום לשיא חדש. הפרמיה לאג"ח ל-10 שנים של יוון קפצה ל-973 נקודות בסיס, 354 נקודות בסיס בפורטוגל ו-173 נקודות בסיס בספרד.

 

מנהיגי אירופה תרמו במשהו להתפתחות המשבר שכן לקח להם חודשיים לגבש ואשר את חבילת החילוץ ליוון שזקוקה לכסף כדי לפרוע אג"ח בהיקף של 8.5 מיליארד אירו ב-19 למאי. תשע מדינות כבר אישרו את הסיוע וגרמניה, המדינה הדומיננטית בהקשר זה שתתרום 22.4 מיליארד אירו על פני 3 שנים, אישרה את הסיוע היום בשני בתי הפרלמנט.

 

קבוצת אקדמאים גרמנים הגישה עתירה לבית משפט בניסיון למנוע את הצעד. ראש הממשלה הפיני מאטי ואנהאנן אמר, כי דרושות סנקציות מחמירות יותר על הפרות של חוקי הגרעון וניהול כלכלי טוב יותר.


פורסם לראשונה 07/05/2010 11:20

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים