בריטניה: ממשלה שמרנית או ברית מפסידים?
המשבר ביוון טלטל גם את הפוליטיקה הבריטית והותיר את הממלכה ללא מנצח ברור בבחירות. מומחים סבורים שממשלה שמרנית לא מובטחת משום שהלייבור והליברל-דמוקרטים עשויים לאחד כוחות. אולם בכל תרחיש, תהיה זו ממשלה קצרת טווח
הבחירות בבריטניה שהובילו ל"פרלמנט תלוי" ללא מפלגת רוב ממשית הותירו היום (ו') את הממלכה במשבר פוליטי, כשכלל לא ברור מי יהיה ראש הממשלה הבא. מומחים מאמינים שהתוצאה מעידה על תחושת מיאוס ממפלגת השלטון הנוכחית ופחות הבעת תמיכה בשינוי שמציעים השמרנים.
פרופ' משה מאור, מהמחלקה למדע המדינה באוניברסיטה העברית, בטוח שהשאלה האמיתית במשא ומתן המסתמן היא בין שתי אופציות: "אינטרסים או ערכים. כרגע הכל פתוח, עם יתרון מסוים למפלגת הלייבור כי היא המפלגה השולטת שיכולה לטעון 'אנחנו אולי לא חזקים, אבל יכולים ליצור רוב אפקטיבי בפרלמנט. עם הליברלים יהיה לנו רוב בדעת הקהל".
בריטניה בוחרת - הכותרות האחרונות ב-ynet:
- השמרנים בראש, הלייבור מתרסק
- קלג: מאוכזב, אבל איש לא ניצח
- קמרון: הלייבור איבד את המנדט
- בהלת בחירות: מטען בצפון אירלנד
בתום ספירת קולות הבוחרים התברר שהשמרנים בראשות דיוויד קמרון זכו
קמרון לליברל-דמוקרטים:
"סייעו בהקמת ממשלה"
ynet
מנהיג השמרנים הכריז שהוא מוכן להציע "פשרה גדולה וכנה" לליברל-דמוקרטים כדי להקים קואליציה. רה"מ בראון אמר כי "קמרון וקלג צריכים לנהל מו"מ קואליציוני", אך הדגיש כי יהיה מוכן להיפגש עם קלג אם לא יושג הסכם
ב-306 מתוך 650 המושבים בפרלמנט הבריטי. מפלגת השלטון, הלייבור, בראשות גורדון בראון, ספגה כצפוי מפלה וזכתה ב-258 מושבים, ואילו הליברל-דמוקרטים בהנהגת ניק קלג הסתפקו ב-57 מושבים בלבד.
העובדה שהשמרנים לא חצו את רף 326 המושבים להקמת ממשלה יציבה הולידה ערפל פוליטי. שני התרחישים העיקריים הם ממשלת מיעוט שמרנית, שתנצל את תמיכת כמה חברי פרלמנט ממפלגות שוליות, כמו הפרוטסטנטים מצפון אירלנד, או "ברית מפסידים" של הלייבור והליברל-דמוקרטים. תרחיש שלישי ופחות סביר הוא קואליציה של קמרון וקלג.
ד"ר צבי שטאובר, לשעבר שגריר ישראל בלונדון, מסכים. "בסופו של דבר, ללייבור ולליברל-דמוקרטים יש הרבה מן המשותף. דוברי הלייבור כבר יותר מרמזו שינסו להישאר בשלטון על ידי הקמת קואליציה איתם, שבהרבה מובנים קרובים אליהם מבחינת השקפת העולם". לעומת זאת, עמדת הליברים כלפי השמרנים יותר בעייתית: "הם מנוגדים ביחס לשינוי שיטת הבחירות, היחס לארצות הברית ולאירופה, הביטחון וכן הרווחה".
במצב הנתון, קלג הוא לשון המאזניים שמחזיק בידיו את המפתחות לממשלה הבאה. "הליברלים צריכים לחשוב חזק מאוד", מדגיש פרופ' מאור. "הם זקוקים נואשות לניסיון בממשלה, ויכול להיות שהם יסכימו להתפשר על ממשלה עם השמרנים. הבעיה היא שקואליציה כזו תהיה פשרה מאוד גדולה, יותר מאשר ממשלה עם הלייבור".
כך או כך, שניהם מסכימים שממשלה חדשה בכל הרכב שהוא לא תאריך ימים. "יש הסתברות גבוהה שתוך שנה יהיו בחירות חדשות", אומר ד"ר שטאובר. פרופ' מאור מוסיף: "הממשלה הבאה לא תחזיק חמש שנים, אלא תהיה זו ממשלה קצרת טווח, שתשרוד לא יותר משנתיים".
יוון הרסה את סיכוייו של קלג
ד"ר שטאובר סבור שהתוצאות לא מהוות ניצחון של השמרנים אלא יותר הפסד של הלייבור. "ההצבעה משקפת יותר גישת אנטי-לייבור ואנטי-בראון מאשר הבעת תמיכה בשינוי שמציעים קמרון והשמרנים", אמר. "הלייבור בשלטון כבר 13 שנים והציבור רואה בהם אחראי לבעיות הנוכחיות: הכלכלה, המלחמות באפגניסטן ובעיראק, בעיית ההגירה ומשבר החינוך והבריאות. יש בעיות בכל פינה".
לעומתו, פרופ' מאור מאמין שמצוקת הלייבור נעוצה בדמות מנהיגהּ. "סקרי דעת קהל הראו שהערכת הציבור את יכולתו של בראון גדולה ביחס לשני יריביו ברוב הנושאים החשובים. אולם כששואלים אנשים את השאלה האולטימטיבית - אוהב או לא אוהב - בראון נמצא עמוק בתחתית. יש פער בין הערכה ליכולות לבין חיבה אישית".
גם המצב הכלכלי מילא מתפקיד מרכזי בתחושת המיאוס מהשלטון הנוכחי. אולם קריסת כלכלות יוון וספרד דווקא סיפקו גם מעט סיוע לבראון, מאחר שגרמו לליברל-דמוקרטים להפסיד לא מעט תמיכה ולגרום לתומכי השמאל לשוב למפלגת הלייבור.
"זו הדרך היחידה להסביר את הערב הטרגי של הליברל-דמוקרטים", אומר פרופ' מאור ומציין שההתקרבות לאיחוד האירופי והצטרפות למטבע האירוע היתה אחד מנושאי המפתח של קלג. "הליברלים פעלו לקרב את בריטניה לאירופה. המשבר ביוון ובספרד מתקרב לבריטניה ועימו צמחה ההבנה שאי כניסה לאירו היה צעד מבריק, כשלבראון היה חלק נכבד ברתיעה מהאירו.
"כשהמשבר החריף אנשים הבינו שצריך מישהו עם יכולת. הקולות נעו מהליברל-דמוקרטים ללייבור. הלייבור אמנם הפסידה מושבים, אבל אם הליברלים היו מתחזקים, הרוב היה בא על חשבון הלייבור. אנשים התעשתו והבינו שהמשבר מתדפק על דלתות בריטניה ושצריך מישהו עם יכולת", מוסיף פרופ' מאור.
ניצחון לא מוחץ. קמרון
צילום: AP
יפעל להישאר. בראון
צילום: רויטרס
מה יחליט? קלג
צילום: רויטרס
בחירות תוך שנה. שטאובר
צילום: עופר עמרם
מומלצים