מו"מ קואליציוני: הבריטים מביטים לישראל בדאגה
בבריטניה מתקשים להבין כיצד דווקא מנהיג המפלגה השלישית בגודלה מחזיק בידיו את המפתחות לדאונינג 10. בעוד הסחר מכר בשיאו מתריעים פרשנים שהסכמים קואליציוניים יכולים להוליד זיווגים לא סבירים ובריתות מכוערות - ממש כמו בישראל
"עכשיו, הגיע שעת העסקאות העלובות". כך הכריזה הבוקר (שבת) כותרת ראשית ב"דיילי מייל". העיתון הבריטי לא לבד, וכלי התקשורת בממלכה מתקשים להתמודד עם הסחר-מכר של הקמת קואליציה חדשה. כמה פרשנים אף מביטים לישראל כדי לערוך השוואה, והמסקנות לא מחמיאות כלל.
בריטניה בוחרת - הכותרות האחרונות ב-ynet:
- בחירה אישית: מי שילם?
- הבית הלבן: המצב לא ישפיע
- קמרון לקלג: סייע בהקמת ממשלה
- "פרלמנט תלוי": קלג קורץ לשמרנים
בתום ספירת קולות הבוחרים התברר שהשמרנים בראשות דיוויד קמרון זכו ב-306 מתוך 650 המושבים בפרלמנט הבריטי. מפלגת השלטון, הלייבור, בראשות גורדון בראון, ספגה כצפוי מפלה וזכתה ב-258 מושבים, ואילו הליברל-דמוקרטים בהנהגת ניק קלג הסתפקו ב-57 מושבים בלבד.
"הפרלמנט התלוי", שבו אף מפלגה לא מחזיקה ברוב של 50 אחוזים ומעלה, הוא עניין שבשגרה בישראל. אולם עבור בריטניה זו הפעם הראשונה שהמדינה נקלעת למצב כזה מאז 1974. בראון וקמרון כבר החלו לחזר אחרי קלג בידיעה שדווקא מנהיג המפלגה השלישית בגודלה הוא זה שמחזיק בידיו את המתפתחות למעון ראש הממשלה ברחוב דאונינג 10 בלונדון.
מעון ראש הממשלה ברחוב דאונינג 10 בלונדון (צילום: AFP)
אחרי הצהרת קלג כי יעניק לקמרון את ההזדמנות הראשונה להקים ממשלה, כתב סיימון טיסדל, פרשן העיתון "גרדיאן", שהסכמים קואליציוניים "יכולים להוליד זיווגים לא סבירים של הפכים פוליטיים, בריתות מכוערות, אסונות פתאומיים ועיוותים ממשיים של רצון העם".
טיסדל ניסה להרגיע בטענה שקואליציות הן מרכיב בסיסי ברוב הדמוקרטיות הפרלמנטריות, אך באותה נשימה הדגיש שהשיטה עלולה להביא גם לאסון. "בישראל ישנן קואליציות רב-מפלגתיות וסוררות שתמיד מסבכות כל ניסיון לקדם נושאים חשובים, כמו תהליך השלום", הוסיף הפרשן.
שלוש המפלגות הפסידו, אחת מהן ניצחה
בריטים רבים לא מצליחים לעכל גם הבוקר את הכוח שנהנה ממנו קלג. הליברל-דמוקרטים מחזיקים בשמונה אחוזים מהמושבים בפרלמנט - חמישית מכוח השמרנים - אולם קלג הוא היום הפוליטיקאי החזק ביותר בממלכה, המסוגל "להמליך מלכים" ולהכריע בדבר זהותו של ראש הממשלה הבא.
"שלוש מפלגות הפסידו בבחירות", קבע ה"אינדפנדנט", "אבל יש מנצחת אחת. המפלגה הליברל-דמוקרטית הגיעה להישגים עלובים, אבל מבחינתה זה לא משנה. היא השיגה תוצאה חלומית. לניק קלג יש הזדמנות לשנות את שיטה הבחירה".
שינוי שיטת הבחירות הבריטית היתה האג'נדה העיקרית של קלג במסע הבחירות, לאור חוסר ההתאמה בין התמיכה הארצית במפלגות לבין מספר
סת' פרידמן, בעל טור ב"גרדיאן", הזהיר שמעבר לשיטה כלל ארצית לא מבטיח משטר יציב. "ייצוג יחסי הוא שיטה שהצליחה במדינות רבות, אבל זה לא מתכון בטוח לשיטה מושלמת, כפי שישראלים יודעים שנים ארוכות", כתב.
באתר ה"דיילי ביסט" הפציר הפרשן הבריטי טורקו ורדרג'ן לא לשנות את השיטה הבריטית שעבדה מאות שנים בגלל משבר רגעי. "הבחירות הללו נועדו לבחור ממשלה ובניגוד לטענות של כמה פרשנים כי זה משאל-עם על ייצוג יחסי - שיטת בחירות שלא קיימת באף מדינה רצינית. ייצוג יחסי הוא לחלשלושים - וגם לישראלים".
פרידמן הוסיף: "ממשלות ישראל שילמו מחיר כבד בעת הקמת קואליציה עם מפלגות שוליים רדיקליות. במצב כזה, לא מפתיע לגלות שקשה להשיג התקדמות מוחשית בישראל, בין אם במשא ומתן עם הפלסטינים ובין אם ברפורמות פנימיות".
בינתיים נראה שהמומחים הבריטים מסכימים ש"הפרלמנט התלוי" והצורך בהקמת קואליציה תוביל לממשלה חלשה. "דיילי טלגרף" ציטט שורת מומחים הסבורים שכל ממשלה שעשויה לקום במו"מ לא תשרוד יותר מ-12 חודשים.