אסד בטורקיה: אין פרטנר, פועלים למנוע מלחמה
במסיבת עיתונאים משותפת עם נשיא טורקיה באנקרה, אמר הנשיא הסורי כי "ישראל לא נראית מוכנה לשלום". לדבריו, הוא עדיין פועל לקידום הסכם, אולם המדיניות העוינת והבלתי מתפשרת של ישראל כלפי הפלסטינים פוגעת בתהליך
טורקיה רוצה לתווך, סוריה חושבת שעוד מוקדם מדי: נשיא סוריה, בשאר אסד, אמר היום (שבת) במסיבת עיתונאים משותפת באיסטנבול עם עמיתו הטורקי, עבדאללה גול, כי הוא עדיין פועל כדי לקדם הסכם שלום עם ישראל, אך טרם הבשילו התנאים לכך.
"אני לא חושב שהבשילו התנאים לתיווך מוצלח, מפני שישראל לא נראית מוכנה לשלום", הבהיר אסד
במסיבת העיתונאים, "ישראל לא מוכנה לתיווך מפני שהיא יודעת שתיווך מוצלח יוביל לשלום, והצד הישראלי לא רוצה שלום".
הוא נשאל על האפשרות לעימות בין ישראל לסוריה, והשיב כי "אפילו אם יש אחוז אחד של סיכון שתפרוץ מלחמה, אנו פועלים כדי למנוע זאת". עם זאת, הוא לא חסך בביקורת מישראל, וטען כי מדיניותה העוינת והבלתי מתפשרת כלפי הפלסטינים פוגעת בתהליך השלום במזרח התיכון.
הנשיא הטורקי גול אמר מצדו כי טורקיה תשמח לסייע בתהליך השלום, למען יציבות ורווחת האזור. "סוריה אמרה שהיא מוכנה לחידוש השיחות מהמקום שבו הן הפסיקו", אמר גול, "למרות זאת, לא שמענו מהצד הישראלי. זה תלוי בהם".
הנשיא אסד ועמיתו הטורקי עבדאללה גול באיסטנבול (צילום: AFP)
אנקרה תיווכה בכמה סבבים של שיחות בלתי ישירות בין ירושלים לדמשק בשנת 2008, אך סוריה הפסיקה את השיחות בעקבות מבצע "עופרת יצוקה" ברצועת עזה. ממשלת נתניהו הבהירה מאז לא פעם כי היא מתנגדת לתיווך טורקי במשא ומתן עם סוריה.
רוצים פיתרון דיפלומטי למשבר האיראני
שני הצדדים התייחסו גם לתוכנית הגרעין האיראנית, והבהירו כי לכל מדינה יש זכות להשתמש בגרעין לצרכי אנרגיה. הם קראו לקהילה הבינלאומית למצוא פיתרון דיפלומטי למשבר.
אסד הגיע לאנקרה בלוויית רעייתו אסמא ועם שר החוץ, וליד אל-מועלם, היועצת לעניינים מדיניים ותקשורתיים, בות'ינה שעבאן, ותת שר החוץ, עבד אל-פתאח עמורה.
במהלך הביקור, שיימשך יומיים, ייפגש אסד גם עם ראש הממשלה רג'פ טאיפ ארדואן, והוא צפוי לחתום על שני הסכמים לשיתוף פעולה בתחומי תקשורת ומנהל משותף לגבי אחד ממעברי הגבול בין שתי המדינות.
בהודעה שפרסמה לשכת הנשיא הטורקי, נכתב: "הנשיא אסד יבקר בטורקיה כדי לקיים שיחות על
המצב באזור ועל הקשרים בין שתי המדינות. הוא ייפגש עם עמיתו, עבדאללה גול, באיסטנבול והשניים יחליפו דעות על ההתפחויות האחרונות באזור".
במקביל, אמר שגריר טורקיה בדמשק, עומר אונהון, כי "סוריה וטורקיה הצליחו לכונן שותפות ממשית ביניהן, הכוללת דגם חיובי במזרח התיכון המסייע לחיזוק היציבות באזור. ההנהגה הטורקית מצפה לביקורו של אסד".
זהו ביקורו השני במספר של הנשיא הסורי בטורקיה בתוך תשעה חודשים. מי שעזב היום את טורקיה הוא שר החוץ האיראני, מונשהר מותאקי, שדיבר על הקשר בין שתי המדינות ועל הידוק שיתוף הפעולה בעיניהם..
Read this article in English