שיחות קרבה בבריטניה: המו"מ של קלג יוצא לדרך
מנהיג הליברל-דמוקרטים נפגש עם חברי פרלמנט, שאישרו את האסטרטגיה שלו למשא ומתן הקואליציוני עם השמרנים. בחוץ הפגינו כאלף בני אדם, שקראו לרפורמה במערכת הפוליטית. מנהיגי שלוש המפלגות הגדולות השתתפו בטקס בלונדון - אך הפגינו אדישות הדדית ולא יצרו קשר עין
מנהיג המפלגה הליברל-דמוקרטית בבריטניה, ניק קלג, נפגש היום (שבת) עם חברי פרלמנט ממפלגתו על מנת לדון עמם באפשרות של הקמת ממשלה עם המפלגה השמרנית, שזכתה ברוב הקולות בבחירות לפרלמנט.
בריטניה בוחרת - הדיווחים האחרונים ב-ynet:
- מו"מ קואליציוני: הבריטים מביטים לישראל בדאגה
- ממשלה שמרנית או ברית מפסידים?
- הבית הלבן לבריטניה: המצב הפוליטי לא ישפיע
- קמרון לליברל-דמוקרטים: סייעו בהקמת ממשלה
בתום הפגישה הודיע יו"ר צוות המשא ומתן של המפלגה, דייוויד לואס, כי הליברל-דמוקרטים אישרו את האסטרטגיה של קלג למשא ומתן עם השמרנים. השיחות בין הצדדים צפויות להתחדש מחר בצהריים, אך השמרנים כבר הבהירו כי לא צפוי הסכם לפני יום שני.
קלג פונה למפגינים. "נפלא שאתם רוצים רפורמה" (צילום: רויטרס)
כאלף מפגינים התאספו מחוץ לבניין בו התקיימה הפגישה בין קלג לחברי הפרלמנט, וקראו לרפורמה בשיטת הבחירות בממלכה. קלג יצא לרגע מהבניין ופנה אליהם. "אחת הסיבות שבגללן נכנסתי לפוליטיקה היא כדי לערוך רפורמות במערכת הפוליטית", אמר.
הוא הוסיף כי זה "נפלא" שהם מפגינים למען רפורמה פוליטית, והבהיר כי יפעל כדי לקדם את הנושא במגעים עם המפלגות האחרות. "תוצאות הבחירות אומרות שהפוליטיקאים חייבים לדבר אחד עם השני", אמר קלג, כשהוא רומז לכך שהשמרנים לא זכו ברוב הנדרש להם כדי לשלוט לבדם. "לאזרחים מגיעה ממשלה יציבה וטובה, ואני שמח על כך שאנחנו נכנסים לדיונים עם המפלגות האחרות באווירה קונסטרוקטיבית".
ארבעה עקרונות ינחו אותו במשא ומתן הקואליציוני, הוא הדגיש. "קודם כל, רפורמה למיסוי הוגן. דבר שני, גישה חדשה בחינוך כדי לספק התחלה הוגנת לכל הילדים בבית הספר. דבר שלישי, גישה חדשה לכלכלה, כך שנוכל לבנות כלכלה חדשה מההריסות של הישנה. ולבסוף, רפורמה יסודית של המערכת הפוליטית שלנו". רבים במפלגה הליברל-דמוקרטית צפויים להסתייג מכל הסכם עם השמרנים, לאור ההבדלים העמוקים בתפיסת העולם.
אדישים למדי. בראון, קמרון וקלג בטקס בלונדון (צילום: רויטרס)
מוקדם יותר דווח כי קלג שוחח אמש בטלפון עם ראש הממשלה היוצא, גורדון בראון. השניים דנו באפשרות של משא ומתן בין מפלגת הלייבור לליברל-דמוקרטים, במקרה שהמגעים בין קלג לשמרנים יעלו על שרטון. בתקשורת הבריטית דווח על "חילופי דברים כעוסים" בין השניים, אך דובר הליברל-דמוקרטים טען כי השיחה הייתה ידידותית לחלוטין.
בינתיים, מנהיגי שלוש המפלגות הגדולות - דייוויד קמרון, ניק קלג וגורדון בראון - נפגשו היום בלונדון
בטקס לציון "יום הניצחון באירופה" - התאריך בו בעלות הברית קיבלו את כניעתה ללא תנאים של גרמניה הנאצית. השלושה הפגינו אדישות הדדית, ולא יצרו קשר עין בזמן שעמדו לפני מצבת הזיכרון.
במפלגת הלייבור כבר יש מי שקורא לבראון לפרוש מהנהגת המפלגה לאור הכישלון בבחירות. לדברי חבר הפרלמנט ג'ון מן, "לא משנה מה יקרה בימים הקרובים, גורדון בראון לא צריך להנהיג את הלייבור בכל מערכת בחירות בעתיד, והוא צריך להתפטר מתפקידו לפני ועידת מפלגת הלייבור הבאה".