איום בתביעה נגד פסטיבל דוקאביב
הבמאי ישי אורן נשאר עיקש בהתנגדותו להקרנת הסרט "חפשים" בגרסתו הנוכחית ומאיים כי אם לא יענו דרישותיו, יתבע את המארגנים בסכום של 3 מיליון שקלים. מרשו, עו"ד קורינאלדי: "מדובר ביצירה אינטימית"
המחלוקת סביב הקרנת הסרט "חפשים" הערב (א') בפסטיבל דוקאביב, עולה שלב. כפי שפורסם ב-ynet יוצר הסרט, ישי אורן, מתנגד נחרצות להקרנת הגרסה, שנסגרה לטענתו בחדר העריכה על ידי המפיק, דוקי דרור ללא נוכחותו. אורן טוען כי הגרסה שהוגשה לפסטיבל דוקאביב לא זכתה לאישורו או לאישורם של הדמויות המופיעות בסרט.
פרקליטו של הבמאי, עו"ד גלעד קורינאלדי, אמר ל-ynet כי במידה ובפסטיבל דוקאביב יחליטו למרות ההתנגדות להקרין את הגרסה הנוכחית, ייאלץ הבמאי לפנות לערכאות המשפטיות בבקשה לצו מניעה דחוף. במקביל תישקל תביעה אישית בסכום של שלושה מיליון שקלים נגד מנכ"לית הפסטיבל גליה בדור ומפיק הסרט, דוקי דרור.
קרע בהפקה. הבמאי נגד המפיק. מתוך "חפשים" (צילום: ישקה תשובה)
"זה סרט שלכל הצדדים יש רצון לחשוף אותו בשל חשיבותו וייחודו לקהל", אומר קורינאלדי, "אך עם זאת מדובר ביצירה אישית אינטימית, שבה לעמדותיו של הבמאי יש חשיבות עליונה. אין לנו רצון להגיע לבית המשפט ואנחנו מאד מקווים שבסופו של דבר התבונה תנצח, אך אם לא יותירו בידינו ברירה אחרת, זה מה שיקרה. הלחץ להקרין את הסרט בכוח זו בריונות שאין לה מקום בעולם של יצירה. התחושה היא שלא סופרים אותנו. אחרי הכל דוקאביב הוא פסטיבל של קולנוע תיעודי שמעמיד את היוצרים במרכזו ואני משוכנע שאם יתנו ליוצר ולמפיק להיכנס לשעות ספורות לחדר העריכה הדברים יבואו על פתרונם באופן שכל הצדדים יוכלו לחיות איתו בשלם".
אל הטענות של אורן הצטרפו בסוף השבוע גם שלוש מהדמויות המופיעות בסרט ועל פי הטענות לא נתנו את אישורם לחשיפתו כמו גם אביו של היוצר, נכה צה"ל קטוע רגליים, שטוען כי עד לרגע זה לא ניתנה לו זכות הצפייה בגרסה הסופית.
"קשה שלא לתהות מדוע לא נשלח לאף אחד מגיבורי הסרט העתק שלו ומדוע לא ביקשו את אישורם הסופי לגרסה שתוקרן כפי שסוכם מלכתחילה", הוסיף קורינאלדי. אורן פנה במקביל לפורום היוצרים הדוקומנטאריים ולאיגודי היוצרים והבמאים כמו גם לשותפים בהפקת הסרט בחברת הלווין, יס דוקו ובקרן מקור לקולנוע.
שניים אוחזין. מתוך "חפשים" (צילום: ישקה תשובה)
"לא יעלה על הדעת שביצירה קולנועית שמבוססת על סיפור חיים אישי ואינטימי לא ישתפו בהחלטות אמנותיות מקצועיות את מי שמוגדר כיוצר הסרט והבמאי שלו ומי שאמור באופן טבעי לעמוד מאחורי היצירה", אומר קורינאלדי, "מדובר בחוסר רגישות והגינות בסיסית".
המפיק שהבמאי פשוט נעלם
"זה לא מדויק, היתה ביניהם חוסר תקשורת אמיתית שיצרה אי אמון. יש טענות הדדיות גם לבמאי וגם למפיק והמתחים ביניהם גדולים. ועם זאת, גם אם אורח חייו והתנהגותו של הבמאי בלתי קונבנציונאליים, מדובר בהתנהלות חד צדדית של המפיק. אסור היה לו לסגור את הסרט בלי לתת את אפשרות המילה האחרונה לבמאי. חמורה מכך העובדה שאנשים שמופיעים בסרט לא זכו לקבל העתק ולא אישרו בעל פה או בכתב את הקרנתו. כיוון שמדובר בסיפור חייו של הבמאי, הנזק אדיר".
מנכ"לית פסטיבל דוקאביב, גליה בדור, מסרה בתגובה: "אנחנו בוחנים את העניין בוועד המנהל".