ב-3 שכבות: קינוח לחג השבועות
שבועות הוא החג האהוב על נטלי לוין, אבל השנה גם היא רצתה לחמוק מההתלבטות בין עוגת גבינה אפויה לקרה. אז היא הכינה קינוח על בסיס קרם גבינה, עם פירות יער וקרמבל אגוזים
שבועות הוא החג האהוב עלי ביותר. חג הביכורים, אותו אנו חוגגים בכל שנה עם מאכלי חלב, פירות וכל טוב הארץ, מצליח לרגש אותי בכל פעם מחדש. מבחינה ויזואלית, החג הזה פשוט יפה: הלבן החגיגי, פירות הקיץ הצבעוניים והירוק שנמצא בכל פינה – כל אלה הופכים את שבועות לחג נעים, וכמובן טעים.
עם עוגות גבינה יש לי היסטוריה ארוכת שנים. כשהייתי ילדה העוגה האהובה עליי ביותר הייתה עוגת ביסקוויטים עם קרם גבינה לבנה, שמעבר להיותה עוגה טעימה ביותר, הייתה גם קלה להכנה. מאז מים רבים עברו בירדן, וכבר הרבה שנים שלא יצא לי לאכול עוגה כזאת. היום אני בחורה של עוגות גבינה אפויות, ואם הן מגיעות עם פירות מלמעלה זה אפילו יותר טוב.
גבינה לבנה היא אחד מחומרי הגלם היותר רב-גוניים בהם נתקלתי. היא מצוינת למאכלים מלוחים כמו קישים, פשטידות ובורקסים, אבל באותה מידה גם נהדרת לקינוחים קלילים ומתוקים, שמתאימים בדיוק לתקופה החמה שלפנינו. למרות שאת טעם הגבינה הלבנה בצורתה הגולמית אני לא ממש אוהבת, מדהים כמה שהטעם שלה משתנה לטובה כאשר משתמשים בה כחומר גלם.
השבוע חשבתי כיצד לצאת מהדילמה הקלאסית של עוגות הגבינה - אפויה-או-קרה, שתמיד אופפת אותי בתקופה הזאת של השנה. החלטתי ללכת על קינוח קליל, מהיר וטעים, שמשלב את הדברים האהובים עליי ביותר: פירות יער מבושלים במעט סוכר, וניל וקינמון בתחתית, קרם גבינה מתקתק, וקרמבל אגוזי לוז מעל הכל. יצא פשוט נפלא.
הערות לפני שמתחילים:
- מומלץ להשתמש בגבינה לבנה 5%-9%. אין צורך להשתמש בגבינה שמנה יותר, כי השמנת המתוקה היא זו ש"מחזיקה" את הקרם. מאחר והקינוח הוא בכוס – אין צורך בג'לטין.
- את פירות היער המבושלים מומלץ להכין כמה שעות מראש, מאחר וצריך להשתמש בהם קרים.
- הקרמבל יכול להישמר בקופסה אטומה עד שבוע מחוץ למקרר. מומלץ לפזר את הקרמבל על הקינוחים ממש לפני ההגשה, כדי שיישאר פריך, ויהווה ניגוד מושלם לרכות הקרם.
- אם לא אוהבים אגוזי לוז, או סתם רוצים קצת לחסוך – אפשר להשתמש באגוזי מלך. התוצאה טובה לא פחות.
- אני השתמשתי בתערובת של פירות יער קפואים שכללה פטל, דובדבנים וקצת תותים קפואים. אפשר להתפרע עם פירות יער אחרים שאוהבים כמו אוכמניות, דומדמניות, פטל שחור וכיו"ב.
(צילום: נטלי לוין)
קינוח קרם גבינה, פירות יער וקרמבל אגוזי לוז
המרכיבים (ל-10 קינוחים בכוסות אישיות בינוניות):
לפירות יער:
150 גרם פירות יער מכל סוג שאוהבים
1/2 כוס סוכר לבן
1/2 כפית תמצית וניל
1/2 כפית קינמון
מיץ מ-1/2 לימון
לקרמבל:
150 גרם חמאה קרה חתוכה לקוביות
1 כוס סוכר חום
1 כוס קמח
קורט מלח
1/2 כפית קינמון
1/3 כוס אגוזי לוז טבעיים
לקרם גבינה:
375 מ"ל (1/2 1 מיכלים) שמנת מתוקה
3 כפות אבקת סוכר
1 כף אינסטנט פודינג וניל
250 גרם (1 מיכל) גבינה לבנה
1/2 כפית תמצית וניל אמיתית
גרידת לימון מ-1/2 לימון
אופן ההכנה:
- פירות היער המבושלים: בסיר בינוני מניחים את פירות היער והסוכר, ומבשלים יחד על אש נמוכה, עד שהסוכר מתחיל להימס. מוסיפים פנימה את תמצית הווניל, הקינמון ומיץ הלימון, ומבשלים כ-3-4 דקות, עד שפירות היער מתרככים ומתחילים להפריש מיץ. מסירים מהאש ומצננים לחלוטין.
- הקרמבל: מחממים תנור ל-180 מעלות. במעבד מזון עם להב פלדה מניחים חמאה, סוכר חום, קמח, מלח, קינמון ואגוזי לוז, ומעבדים יחד בפולסים עד שמתקבלת תערובת פירורית. מעבירים את תערובת הקרמבל לתבנית אפייה, ואופים 7-9 דקות, עד שהפירורים זהובים ופריכים. מצננים לטמפרטורת החדר.
- קרם הגבינה: בקערת מיקסר מקציפים שמנת מתוקה, אבקת סוכר ואינסטנט פודינג עד שמתקבלת קצפת יציבה.
- מוסיפים פנימה את הגבינה, תמצית הווניל וגרידת הלימון, וממשיכים להקציף במהירות נמוכה, עד שהתערובת אחידה.
- הרכבת המנה: מניחים בתחתית כל כוסית 1-2 כפיות מפירות היער. מעל מזלפים (אפשר גם בעזרת כף) את קרם הגבינה. מעל הכל מפוררים את הקרמבל. מגישים קר.
נטלי לוין היא קונדיטורית, מפתחת מתכונים ובעלת בלוג המתוקים עוגיו.נט