ביכורי שבועות: מוצרים חדשים במחלבות
גלידות עזים עם פירות ויין, גבינות קרם עזים ופטה, ערכה להכנת פשטידת גבינות וגבינה לבנה בטעם של פעם - מוצרים חדשים שיצאו במחלבות קטנות וגדולות לרגל החג
חלב אדיר: גלידת עזים
באזור התעשיה דלתון, בגליל העליון, שוכן מרכז מבקרים של "חלב אדיר" ויקב אדיר. לבני משפחות אשכנזי ורוזנברג, מוותיקות מושב כרם בן זמרה, יש עדר של כ-2,000 עיזים חולבות, כבר כמעט 30 שנה. מגבן-יועץ צרפתי הם למדו לייצר גבינות קשות, חצי קשות, רכות ויוגורט, והפכו לטענתם למחלבה הגדולה בארץ לייצור גבינות מחלב עזים ממשק בודד.
מכל המוצרים שלהם, המוצר המעניין והחדשני ביותר שמצאנו הוא גלידות העזים שלהם, שאת חלקן טעמנו לראשונה לפני כחצי שנה. אלה גלידות שעשויות מחלב או מיוגורט, ומשווקות בכל הארץ, במספר טעמים – מגלידת וניל ועד גלידות פרי. יש גם גלידות יין, שעדיין לא משווקות מחוץ למרכז המבקרים, אבל תוכלו לטעום מהן בוודאי אם תגיעו למקום.
גלידות הפרי של אדיר מיוצרות בכמויות קטנות – 500 ליטר בלבד בכל סיבוב. הן מבוססות על פירות שעוברים טחינה ופסטור ומכילות בערך 75% חלב או יוגורט, ו-3 עד 10 אחוזי שומן. תוכלו לקנות אותן בקופסאות של חצי ליטר, במחיר של 30 ש"ח. לא זול, אבל טעים מאוד ומקורי: המרקמים מצוינים ומרגישים שמדובר בפירות אמיתיים (ויש מהם הרבה, בכל גלידה). מאוד אהבנו את גלידת הרימונים, שמבוססת על יוגורט (3.5% שומן).
(צילום: דרור ארצי)
עז עברית: קרם עזים
המחלבה, שביקרנו בה בעבר וכתבנו עליה, ממוקמת בקיבוץ הזורע. גם לה עדר עזים משלה, וכמו שמתבקש – גם חנות, בכניסה לקיבוץ ("מתחם שלוש המשאלות"). המחלבה מייצרת גבינות קשות ורכות, יוגורטים ועוד. השנה היא מוציאה סדרה שלמה של מוצרים חדשים – כולל גלידות עזים וגבינה דמויית בורסאן.
בענייני המוצרים החדשניים מצאנו את גבינת הקרם עזים – שהיא גבינה טרייה, רכה, עם יוגורט. למרות שיש לה מרקם קצת קצפי (יש בה חללי אוויר, כמו בגבינה מוקצפת), היא כבדה ועשירה, אפילו דחוסה. הטעמים טריים וחמצמצים. זאת לא גבינה שאוכלים בכפית, כמו חמישה אחוז, נניח, אבל על לחם שאור טוב או על חטיפי מאפה מלוחים היא תהיה מצוינת. מכל של 200 גרם – שנראה מבחוץ גדול הרבה יותר – עולה 22 ש"ח.
עז עברית התחדשה גם בגבינה בסגנון פטה, 24% שומן, מחלב כבשים דווקא, שלה היא קוראת "כרמל". הגבינה מגיעה באריזות של 200 גרם בערך (כ-18 ש"ח): אלה פרוסות גבינה עבות – או בלוקים דקים, תלוי בנקודת המבט שלכם. הטעמים נחמדים, למרות שזה לא "זה": מבחינת מרקם, הגבינות קשות יחסית, לא מתפוררות בקלות ומעט דחוסות מדי, עם מעט מדי מאותם חורים שמאפיינים את הפטה האמיתית. הגבינה עצמה יבשה מאוד, ואין לה את אותו "טינג" אופייני, או אותם טעמי כבש בולטים שיש לגבינות האלה, אולי כדי להתאים אותן לטעם הישראלי, שאוהב קצת יותר נייטרליות, לפחות כמו בגבינות העזים.
(צילום: שגיא קופר)
תנובה: טעם של פעם
תנובה מציעה שלל מוצרים חדשים, חלקם מעולם הגבינות, חלקם מעולם היוגורטים. המחלבה משווקת גבינות שונות באריזות קטנות, במחיר של 9.90 ש"ח, אבל מה שעניין אותנו היו שני המוצרים הבאים:
גבינה לבנה "בטעם של פעם": תנובה לקחו את התהליך שמשמש את "הרדוף" בייצור גבינת ה-5% האורגנית שלה, והעבירו אותו לייצור 5% משלהם. למה? כיון שהמרקם של הגבינה של הרדוף הוא באמת ייחודי: גבינה קטיפתית יותר, "עבה" ומרוכזת יותר. הגבינה הזאת מיוצרת כמו לבּנה, במובן מסוים, כאשר הגבן מוכנס לשקים גדולים, לטפטוף. אנחנו לא בטוחים שזה באמת הטעם של פעם, במיוחד אחרי שבמשך השנים הרסו לנו את הזכרון עם דברים אחרים, אבל זאת גבינה בהחלט טעימה. דבר נוסף שמשמח הוא המחיר – 6.80 ש"ח – בניגוד למחיר של הגבינות האורגניות, שעובר את מחסום שתי הספרות. היא חמצמצה-עדינה מאוד, קרמית ורעננה, ושומרת על המרקם שלה גם אחרי כמה ימים במקרר.
ערכה להכנת פשטידה: אחרי ערכת עוגת הגבינה - שעושה, אגב, עבודה בכלל לא רעה – הוציאה תנובה ערכה לאפיה של של פשטידת גבינות. תמורת 19.50 ש"ח אתם מקבלים אריזה שמכילה תערובת גבינה מתובלת ובצל מטוגן. כדי לאפות ממנה פשטידה תצטרכו להוסיף ביצים, קמח, וירקות לפי ההעדפה שלכם. אנחנו השתמשנו בתערובת הירקות הקפואים הראשונה שמצאנו בפריזר, ואפינו בטוסטר אובן. התוצאה היתה בהחלט טובה. בלי להוסיף שום תבלין אחר, הפשטידה נטרפה בקלילות רבה. בהחלט פתרון נחמד לאירוח בזק, שגם איננו יקר במיוחד.
שיהיה לכולנו חג שבועות שמח!
רן בוק הוא הבעלים של "27.6 - מרתף הגבינות של רן בוק", ומחבר הספר "גבינות", בהוצאת כתר. לאתר הבית של רן לחצו כאן