רוצים פסיכולוג? כך תקבלו טיפול דרך הקופה
גירושים, פיטורים, שברון לב או סתם משבר אמצע החיים: כל מי שנזקק לטיפול פסיכולוגי יגלה שמדובר בהוצאה כבדה במיוחד, ושקופות החולים משתתפות בה באופן חלקי בלבד. "ממון" של "ידיעות אחרונות" בודק איך זה פועל - וכמה זה יעלה לכם
"לפני שמצאתי את הפסיכולוגית האמיתית שלי חיפשתי עזרה דרך קופת חולים, כי לא רציתי שישחטו לי את הכיס," אומרת עירית ,(37) תל-אביבית שבורת-לב, שחיפשה פסיכולוג שיאחה לה את החלקים וישלח אותה בריאה הביתה".לא ידעתי למי ללכת, כי כל החברים שלי הולכים באופן פרטי, אז סתם פתחתי את הספר של מכבי והתחלתי להתקשר לפסיכולוגים. אחד נתן לי תור לעוד שלושה חודשים, אחרת נתנה לי תור לעוד חצי שנה. אמרתי להם שזה דחוף, שאני סובלת, שאני צריכה את העזרה עכשיו כי מי יודע מה יהיה עד אז, אמרו לי 'זה מה יש.' בסוף מצאתי מישהי שהסכימה לקבל אותי תוך שבועיים."
עירית ספרה את הימים עד לפגישה המיוחלת, כשהיא משתדלת לא לקרוס בזמן הזה. "הייתי במצוקה נפשית כלשהי שעברה למצוקה פיזית, וזה היה לי ממש דחוף," היא מספרת. "לא יכולתי לתפקד. כשהגעתי לפסיכולוגית כמעט התעלפתי. היו לה עשרים חתולים בבית, וזו אחת השנאות הגדולות שלי, והיה מעופש ומגעיל. נכנסתי לדיכאון רק מלשבת אצלה. היא הייתה חסרת מוטיבציה והינהנה עם הראש, כאילו שהיא חייבת להיות שם. המשכתי לבוא אליה, כי חשבתי שאולי אני לא בסדר, עד שיום אחד נמאס לי. עזבתי, מצאתי עובדת סוציאלית שמתמחה בפסיכולוגיה, מדהימה ותקשורתית ואכפתית, שמרימה טלפון סתם כדי לשאול מה שלומי ואיך אני. זה הפך למערכת יחסים קרובה, ונפשית זה מאוד עוזר לי. אני משלמת 250 שקל לפגישה וזה שווה את המחיר. בזמנו רציתי ללכת יותר פעמים ולשלם פחות, היום בחיים לא אעשה את זה. אין סיכוי. אני מבינה את ההבדל."
גם אם עירית הייתה מתעקשת, ספק רב אם היו נותנים לה להמשיך את הטיפול כרצונה. קופות החולים מגבילות את מספר הפגישות לכשלושים בשנה, שזה טוב למי שמעוניין בטיפול ממוקד, אך בלתי אפשרי לאנשים אחרים.
קופות החולים מעניקות טיפולים נפשיים בעלות מופחתת, שווה לכל כיס, אך מרבית האוכלוסייה – לפחות זו שמרוויחה משכורת ממוצעת ומעלה – מעדיפה לשלם אלפי שקלים לפסיכולוג פרטי ולא ללכת דרך הקופה. "יש מספר מועט של מטפלים על הרבה אנשים שסובלים ממצוקה, וזה מבריח את מי שמחפש טיפול נפשי מיידי ולא יכול לחכות עד שיתפנה עבורו מקום," אומר בכיר לשעבר ממשרד הבריאות. "אנשים מעדיפים ללכת לקליניקה פרטית ולא למרפאה, מתוך סטיגמה מוטעית שאולי ייתקלו בחולי נפש במסדרון. אנשים גם לא רוצים תמיד להגיע לשירות בריאות הנפש הממשלתי, שם לא משלמים גרוש, מתוך מחשבה שבקליניקה האווירה יותר נעימה ואפשר להגיע בשעות הערב, בלי להפסיד שעות עבודה. בנוסף, במרפאה ציבורית אתה לא בוחר את הרופא שלך, אתה מקבל את מה שיש. זו נוחיות ועל נוחיות משלמים."
אין מספיק שעות
אנחנו אוהבים, כנראה, לשלם. זה נותן לנו להרגיש שהשירות שאנחנו מקבלים טוב יותר ושהמוצר איכותי יותר. "יש פה את ההנחה הבסיסית, שיקר יותר - טוב יותר, אבל זה נכון חלקית בלבד," אומר גיל ונטורה, פסיכולוג ומומחה לחשיבה יצירתית. "זה עניין של היצע וביקוש, יש פסיכולוגים שצברו שם טוב שאין מאחוריו כלום, והם ידרשו ויקבלו מחיר יותר גבוה. מצד שני, יש פסיכולוגים בלי יחסי ציבור ודף בפייסבוק והם עובדים נפלא. בתודעה שלנו אנחנו מוכנים לשלם מחיר גבוה כדי להבטיח הצלחה, וזה לאו דווקא נכון."
למרות הסתייגותו מהמחיר, ונטורה מבהיר כי לאדם שמשלם 400 שקל לפגישה יש יותר מוטיבציה לראות שיפור מכזה שישלם רבע. "מרכיב בסיסי של טיפול טוב זה מחויבות לזמן ארוך, ככל שההשקעה הכספית גבוהה יותר, אתה מחויב יותר," הוא מסביר".בקטע הזה, דין פסיכולוג כדין חולצה יוקרתית: אם השקעתי ושילמתי, אני אלך איתה ואכבס אותה ביד, ואם קניתי אותה בעודפים אולי בכלל לא אלבש אותה.
יש תחושה שאם אני משלמת הרבה תהיה לך יותר סבלנות להקשיב לי.
"אנשים מניחים שהם יקבלו יחס בהתאם לתשלום, וזה לגמרי לא נכון, לפעמים זה בדיוק ההפך. אתה יכול להגיע למטפל צעיר וחסר ניסיון, אבל עם מוטיבציה שורפת בתחת, שכל היום יחשוב עליך ויקיים בראש יחסים עמוקים עם המקרה שלך."
ואז תעבור שנה וייגמרו הטיפולים שהוקצבו לך והמטפל הצעיר יישאר עם התובנות ואתה עם כאב ראש.
"אחד היתרונות של טיפול בסרט נע זה שאתה חותך דרך השטויות, זה מוביל אותך מהר לטיפול אמיתי, וזה מה שעובד."
אין זכות בחירה
לא רק המחיר הנמוך יחסית מרתיע אנשים מלגשת לקופות החולים ולתור אחר פסיכולוג. לא תמיד יש להם זכות בחירה, לא תמיד הם יודעים על מי ייפלו, ובחלק
מהמקרים הם לא זכאים אפילו להחליט אם יהיה זה פסיכיאטר, פסיכולוג או עובד סוציאלי שיראה אותם. "בטיפול פסיכולוגי יש משהו אינטימי, והחוויה נשברת כשאתה צריך לעמוד בתור ולעתים נחשף למפגש פסיכיאטרי," אומר ד"ר רן נבון, פסיכולוג קליני. "הגוון הפסיכיאטרי הוא גוון אחר לגמרי מהמסגרת הפסיכולוגית שאנחנו מכירים ויש בו אלמנט מלחיץ. זה סוג של ראיון מוכתב, שבו אתה נתון לחסדיו של מישהו ויכולת הבחירה לא בידיך."
בכללית, למשל, אם אינכם חברי כללית מושלם יחליטו בשבילכם לאחר שתעברו אבחון – מעמד מלחיץ לכשעצמו".מי שמגיע למרפאה לא יכול לבחור בעצמו, יש תהליך של מיון, מקבלים את הפציינט ועושים אבחנה," אומרת מיריי דנון, הפסיכולוגית הראשית של שירותי בריאות כללית. "על פי החוק, פסיכיאטר או פסיכולוג קליני צריכים לעשות את האבחון, אבל כל אחד מהמטפלים יכול לעשות את זה, לאסוף חומר ואז זה מקבל את האישור של הפסיכיאטר."
כלומר, פסיכיאטר אפילו לא פוגש את הפציינט? הוא מחליט על סמך ניירות!?
"בדרך כלל הוא פוגש את הפציינט."
כשהוא לא פוגש את המטופל, יכולים לעשות זאת שלל מטפלים נפשיים. "במרפאות שלנו יש פסיכיאטרים, פסיכולוגים קליניים ועובדים סוציאליים," אומרת דנון. "את יכולה לבקש מטפל ספציפי, אבל לא בטוח שתקבלי אותו. זה יותאם לפי תוכנית הטיפול וצורך המטופל. לדוגמה, אם יש בנאדם שהוא רב בעייתי, יש סיכוי רב שעובד סוציאלי יטפל בו, אם הטיפול העיקרי הוא תרופתי הפסיכיאטר יקבל אותו, ואם התגרשת וקשה לך להתמודד אז תראי עובד סוציאלי או פסיכולוג."
יש תורים מאוד ארוכים, למה לא להתחשב באדם שזקוק לתרופה, גם אם היא לא פיזית?
"צריך להבין שיש מעט מרפאות ומעט מקום וצריך לעשות חשבון אם לתת טיפול מקסימלי למעט אנשים או להקדיש מעט זמן ליותר אנשים. אם את נותנת 3 שנים טיפול וזה אומר שתצטרכי להמתין המון זמן, אפילו חצי שנה אצל ילדים, לא עשית כלום. צריך שיווי משקל. קיים חוסר גדול מאוד בפסיכיאטרים ובמטפלים של ילדים, בעיקר בפריפריות, אז זמן ההמתנה מאוד ארוך. זה באחריות משרד הבריאות, שצריך לספק לנו עוד רופאים, האחריות היא של המדינה." אין מקרים דחופים
ומה אומרים במשרד הבריאות? "הגבלה על מספר הפגישות נדרשת הן על-ידי קופות החולים והן על-ידי משרד הבריאות, מפני שאי אפשר לתת טיפול ללא כל הגבלה, אלא על-פי סטנדרטים מקצועיים מקובלים. אם המכסה נגמרה ויש הצדקה והתוויה מקצועית ברורה, יש אפשרות להאריך את המכסה באופן מוגבל. אי אפשר לנהל מערכת בריאות ללא התחשבות בשיקולי תקציב," מסרו מהמשרד. ד"ר יוכי בן-נון, יו"ר הסתדרות הפסיכולוגים בישראל, לא צופה טובות לעתידם של הטיפולים הנפשיים בקופות החולים. "מאיימת עלינו רפורמה, שלא מיטיבה עם האנשים," היא אומרת".במסגרתה הסל יצטמצם עוד יותר, משך ומספר המפגשים אמור להצטמצם עוד יותר, ומי שאומר אחרת טועה ומטעה." לטענתה, מיעוט אנשי המקצוע הוא רעה חולה בכל תחום רפואי".שירותי בריאות הנפש נתפסים פחות חשובים מאשר בריאות הגוף גם בעיני המטופלים, מפני שיש הרגשה שהסבל הנפשי לא מאיים על החיים, הוא לא מקור סיכון," היא אומרת, "לצערי, בתוך המערכת תופסים את חשיבות ודחיפות הטיפול הפסיכולוגי כנמוך מחשיבות הטיפול הרפואי הגופני, לכן יש פחות תקנים ותורי המתנה ארוכים."
משרד הבריאות, כרגיל, מפנה אצבע מאשימה למשרד האוצר, אבל ככה זה כשמעבירים קברים במקום להתעסק בנבכי הנפש. "כשאתה לא מרגיש טוב אתה הולך לקופת חולים, כשנשברת לך הרגל את בא לבדיקות, אז למה כשנשבר לך הלב אתה לא יכולה לקבל טיפול דומה"? תוהה שלומי ,(40) מדרום הארץ, שפנה לטיפול דרך קופת חולים והתבקש לחכות. "כבר מזמן יודעים שגוף ונפש באים ביחד, ואי אפשר לטפל באחד בלי השני, אבל בקופות החולים עוד לא הפנימו את המידע הזה. כשיש לי שפעת הרופא ישר מקבל אותי ולא מבקש כסף, אבל כשאני חוטף חום וירטואלי זה כאילו לא נחשב. פניתי לרופאים שאמרו לי שיש להם תור בעוד חודשיים. אמרתי להם שגיליתי שאשתי בגדה בי ואני שוקל להתאבד, ואחד מהם אמר לי 'אל תגזים, כולם בוגדים' ונתן לי טלפון של רופאה פרטית."
ליפעת (שם בדוי) היה עוד יותר מזל. הרופאה הרגישה במצוקה הקשה אליה נקלעה ואמרה שהיא לא מקבלת מטופלים חדשים – אבל בקליניקה הפרטית שלה דווקא כן. "התחושה הייתה קשה, כאילו מרמים אותי," אומרת יפעת, שבחרה לא ללכת לאותה רופאה. "במאה שקל לשעה אין לה זמן, אבל אם אני אשלם פי שלושה זה בסדר? הרי בכל מקרה היא מקבלת אצלה בבית."
לדברי פסיכולוג קליני, שעובד דרך קופת חולים ובאופן פרטי, אין קשר בין הדברים. "יש אי הבנה של הקהל, שלא מבין שהפסיכולוג מחויב למספר שעות, למשל 12 שעות שבועיות," אומר הפסיכולוג. "כשהמכסה מלאה הוא יכול להגיד 'אין לי מקום אבל אני יכול לקבל אותך בפרטי,' זה לא בגלל שהוא רוצה יותר כסף, אלא כי מכסת השעות שלו לקופה מוצתה. כל פציינט עולה לקופה כסף ואנחנו לא מקבלים מהמדינה גרוש אחד לנושאים האלה, אז חייבים לשים גבול."
לטענת הפסיכולוג, לא מעט אנשים בוחרים לבוא אליו באופן פרטי, מהחשש ששמם ייקשר בטיפול נפשי. "אנשים מתביישים וחוששים ורוצים סודיות מקסימלית, אך בקופות החולים זה בעירבון מוגבל, כי אנחנו יודעים שמערכת ממוחשבת איננה סגורה הרמטית, ותמיד קיים החשש שזה יגיע לרופא המשפחה. אגב, כל מערכת בריאות הנפש ותחום הפסיכולוגיה מנותקים משאר המערכת ולרופאים אין באמת אפשרות לראות איפה היית."
אז אין חשש, הפסיכולוגים הפרטיים יוכלו להמשיך לבנות עוד קומה בווילה.
"אם היו מספיק מטפלים בקופות החולים, אולי הם היו פושטים רגל, מפני שמאז המיתון יש אלפי פניות מאנשים שרוצים לעבור טיפול דרך הקופה. בפסיכולוגיה הפרטית חלה ירידה משמעותית בתקופת המשבר הכלכלי, כי לאנשים לא היה כסף, וכיום, גם אנשים מהרצליה פיתוח שלא חסר להם כסף רוצים לקבל שירות מהקופה כי הם סומכים על זה שיקבלו שירות טוב. יש פגיעה רצינית בפסיכולוגיה הפרטית, הרבה מאוד מורידים במחיר, והיקף העבודה בקליניקה ירד בעשור האחרון בצורה משמעותית".
מה תקבלו מהכללית?
- איך מגיעים: קיים טיפול פסיכותרפי במרפאות "שלוותה" ו"גהה" ובארבעה בתי חולים כלליים של הכללית. הפנייה למרפאות יכולה להיות באופן עצמאי או בהפניית הרופא המטפל, שירותי רווחה, בית ספר, שירות פסיכולוגי חינוכי וכיו"ב. פנייתו של הלקוח מגיעה למרפאה לבריאות הנפש, בקהילה או בבית-החולים. עם קבלת הפנייה מתבצעת הערכה של צוות רב מקצועי לגבי אופי הפנייה, מידת דחיפותה ואופן הטיפול המומלץ.
- כמה עולה: 160 שקל לפגישה פרטנית ו-190 שקל לטיפול זוגי ומשפחתי.
- מספר פגישות: 30 טיפולים בשנה ועד 60 טיפולים במהלך כל תקופת הביטוח.
מה תקבלו ממאוחדת?
- איך מגיעים: מבוטח המעוניין בטיפול פונה למוקד הקופה או למזכירות המרפאה בה מטופל, וקובע תור למיון באחד מסניפי הקופה. הוא ייבדק תחילה על ידי איש
מקצוע בריאות הנפש ויקבל בתום הבדיקה מכתב הפניה ושמות של מספר מטפלים המתאימים לטיפול בבעיה הספציפית שהעלה. המטופל יוצר קשר טלפוני עם המטפל ומתאם פגישה.
- כמה עולה: מחיר פגישה הוא 215 שקל מהפגישה הראשונה ועד תום שנה מהפגישה הראשונה. לאחר מכן תסוכם עלות הטיפול בין המטפל למטופל, אך בסכום שלא יעלה על 277 שקל לפגישה. מבוטחי "מאוחדת עדיף+שיא" יכולים לקבל טיפול בהשתתפות עצמית בהיקף של עד 36 פגישות. המבוטח אינו מקבל החזר אלא משלם ישירות את התשלום המסובסד למטפל. עבור 12 פגישות ראשונות השתתפות עצמית של 110 שקל לטיפול. עבור פגישות 13-24 ישלם 133 שקל לטיפול, 25-36 ישלם 155 שקל לטיפול.
- מספר פגישות: 36
מה תקבלו ממכבי?
- איך מגיעים: פותחים את הספר ורואים מי הכי קרוב. אין צורך בהפניה.
- כמה עולה: מבוטח מכבי זכאי להשתתפות הקופה במימון של 30 פגישות פסיכותרפיה. פגישה ראשונה 55 שקל, פגישה שנייה עד ה-15 ישלם 109 שקל, עבור פגישות 16-30 ישלם 164 שקל. המבוטח יוכל להמשיך בטיפול אצל מטפלי הקופה באופן פרטי.
- מספר פגישות: 30