הווטרנים צעדו בירושלים: "תנו להזדקן בכבוד"
"לחמתי בשביל לנצח נאצים וזה מה שהיה חשוב לנו", סיפר אחד הצועדים ביום השנה ה-65 לכניעת הגרמנים. כ-5,000 ותיקי מלחמת העולם השנייה חיים כיום בישראל. "לא צריכים מתנות", אמר יו"ר הארגון הארצי, "היינו שמחים להזדקן במצב טוב יותר"
מיליון וחצי יהודים לחמו במלחמת העולם השנייה בצבאות בעלות הברית, ובהן ברית המועצות, ארצות הברית, פולין ובריטניה. עשרות אלפי וטרנים נוספים לחמו בשורות הפרטיזנים והמחתרות. בקרבות נפלו כרבע מיליון לוחמים יהודים.
"לחמתי בשביל לנצח נאצים וזה מה שהיה חשוב לנו", אמר בוריס פלדמן (87), שהגיע ארצה ב-1973 והחליט שגם כאן יתגייס לצבא. "זו היתה הצלה של כל העולם". בגיל 51 הצטרף השריונר לשעבר לשורות המשטרה הצבאית, וכיום הוא סבא גאה לחמישה נכדים. באופן לא מפתיע התפוח לא נפל רחוק מהעץ - ואחת מהם היתה בין הלוחמות הקרביות הראשונות בצה"ל.
גם שרת הקליטה, סופה לנדבר, נושאת איתה זיכרון אישי מהמלחמה. "אני הבת של סגן אלוף שיצא להילחם בגיל 17", אמרה לנדבר בטקס הרמת כוסית שנערך ללוחמים במשרדה. "בכל משפחה יש פינת זכרון עבור מי שנפל באותה מלחמה".
לא רק בכיכר האדומה, גם בירושלים (צילום: גיל יוחנן)
בישראל חיים כיום כ-5,000 וטרנים, ובשל גילם מספרם הולך ופוחת. למרות ההכרה מצד המדינה ביום חגם, הניצחון על הנאצים, בארגון הארצי של הווטרנים טוענים שהממשלה צריכה לעשות יותר למען אותם לוחמים קשישים, שרובם מתקיימים מקצבת ביטוח לאומי.
"אנחנו מבקשים לחיות את הימים האחרונים שלנו בכבוד. אנחנו לא צריכים מתנות", אמר אברהם גרינזייד, יו"ר הארגון הארצי של הווטרנים.
לדבריו, "95 אחוז מאיתנו חיים על קצבת הביטוח הלאומי והיינו שמחים להזדקן במצב טוב יותר".
בשנת 2000 המדינה אישרה חוק לפיו כל לוחם קשיש יקבל אלפיים שקלים בשנה והנחה של 25 אחוז בקניית תרופות. עם זאת, לדברי גרינזייד, "הווטרנים נפלו בין הכסאות, ניצולי השואה מקבלים קצבאות והטבות ואנחנו צריכים תוספת לא גדולה לקצבתנו החודשית".