נתניהו, על מי אתה עובד?
התנאים המוקדמים שנתניהו מכחיש, קיימים ממילא בכל משא ומתן. למה ראש הממשלה מתעקש למכור לנו לוקשים?
כולנו מכירים את האמירה לפיה אפשר לעבוד על כל האנשים חלק מהזמן, אפשר לעבוד על חלק מהאנשים כל הזמן, אבל אי אפשר לעבוד על כל האנשים כל הזמן. דומה שראש ממשלת ישראל חולק על האבחנה הזאת.
בפתח ישיבת הממשלה הצהיר נתניהו שהשיחות עם הפלסטינים יתנהלו "ללא תנאים מוקדמים". האמנם? על תנאי מוקדם אחד כולנו יודעים כבר מזמן – הקפאת הבנייה בגדה למשך תקופת המשא ומתן. הפלסטינים הניחו תנאי זה על השולחן לפני מספר חודשים, האמריקנים נתנו גיבוי לדרישתם וישראל, אחרי מחאות והפגנות שרירים מיותרות, נכנעה.
תנאי מוקדם נוסף קשור בכך: הפחתה שקטה של הבנייה בירושלים שמעבר לקווי 67' והקפאה ברמת שלמה. הסיכום המדויק בין נתניהו לאובמה בעניין זה לא נחשף, אבל סביר להניח שסיכמו ביניהם על הקפאה דה-פקטו. אף צד לא ידבר על כך בפומבי, אבל הבנייה תצומצם עד מאוד וכל תוכנית בניין תעבור דרך שולחנו של ראש הממשלה. נתניהו ודאי קיבל אור ירוק להכריז שמדיניות הממשלה בירושלים לא השתנתה ואבו מאזן הסכים לספוג את ההשפלה הקטנה הזאת ולעצום עיניים. עוד הונאה קטנה של הציבור.
אבל כל אלה רק קצף על פני המים. התנאים המוקדמים האמיתיים כבר בפנים. ממשלת ישראל מחויבת להסכמות שאליהן הגיעו הממשלות הקודמות. מובן שאלה כוללות את ההסכמות של אוסלו, כגון הכרה בריבונות הרשות בשטחי A ו-B או חלוקת מים ומשאבים אחרים. ובין אם יש לכך חותם רשמי או לא, גם הצעות שהניחו על השולחן ראשי ממשלה קודמים, מאהוד ברק עד אהוד אולמרט, הן כבר תנאי מוקדם ואין לחזור מהן.
כל זה בסדר גמור. תנאים מוקדמים נחוצים כדי לקדם את הדיאלוג. בקצב חילופי הממשלות בישראל אילו היינו פותחים כל פעם את המשא ומתן מנקודת ההתחלה אפשר היה להמשיך ולנהל אותו לנצח.
אם ינסה נתניהו לסגת מן ההסכמות והתנאים שאליהם הגיעו קודמיו יודיעו לו בני שיחו הפלסטינים שזהו "נון סטארטר", כלומר שאין טעם במשא ומתן ואפשר לארוז את המזוודות ולהאשים שוב את ישראל בכישלון. נתניהו יודע זאת וכך גם האמריקנים המנהלים את שיחות הקרבה. ייתכן שינסה להעלות טענה כזאת כדי לשפר עמדות לקראת המשא ומתן האמיתי, אבל גם לו ברור שאין לכך בסיס ושהטענה תידחה על הסף. אז מה הדאווין הזה? למה לספר בדיות לציבור? הרי לא נולדנו אתמול.
ואולי נתניהו ויועציו מבינים טוב יותר את הפסיכולוגיה של ההמון. אולי הציבור רוצה שישקרו לו. אולי אנחנו רוצים להמשיך ולהאמין שאפשר לסובב את הגלגל לאחור ולחזור לתוכנית אלון משנות ה-70, או להשיג הסכם שלום ולהישאר בשטחי C. ואולי מדעני הספין במשרד ראש הממשלה הצליחו לפצח את הנוסחה המדויקת: אפשר לעבוד על רוב האנשים רוב הזמן, או לפחות עד הבחירות הקרובות, ואז להתחיל סיבוב חדש.
פרופ' דרור זאבי, המחלקה למזרח תיכון, אוניברסיטת בן גוריון