הסיוט של כל רופא: מטופלים חולי שליטה
ברגע שמגיע הרופא הם כבר מתחילים לשאול שאלות ולהציע הצעות. קוראים להם מטופלים חולי שליטה והם הסיוט של הרופאים. לא סומכים, מעליבים ובעיקר מפריעים. רופאים וחולים מסבירים ל"זמנים בריאים" של "ידיעות אחרונות" מדוע זה קורה וכיצד מתמודדים עם התופעה
ג,' איש תקשורת בכיר בן ,52 הגיע למרפאת השיניים לביצוע שלוש השתלות בלסת העליונה. "הייתי רגוע," הוא מספר",גם כי אני מכיר את הרופא כבר עשר שנים, וגם כי התייחסתי להשתלה הזו כאל עוד טיפול, שדומים לו כבר עברתי בשנים האחרונות." אבל מיד כשהתיישב בכיסא הטיפולים התחיל ג' עם השאלות. "עניין אותי כמה עמוק הרופא קודח לי בלסת ובאיזה אופן הוא מרכיב לי את השתל. מסכן הרופא, בהתחלה הוא עוד היה סבלני והסביר לי באריכות יחסית את מה שהוא עומד לבצע, אבל ככל שהטיפול התקדם, ראיתי איך הוא מאבד את הסבלנות שלו והופך משמנמן נחמד וחייכן לקצר רוח ונרגן. בשלב מסוים, כשממש התחשק לו כבר לבעוט אותי החוצה, הוא אמר לי שאני החולה הראשון שלו שמדבר בפה פתוח עם מכשירים בתוכו."
"רופאי השיניים מכירים היטב את חולי השליטה האלה," מודה ד"ר יוסי ניסן, מנהל מרפאת השתלות בבית הספר לרפואת שיניים באוניברסיטת תל-אביב. "הם מבקשים הסברים בגוף הסרט ובזמן אמת, עם רעש הקידוח ברקע, או במהלך ביצוע פעולה עדינה או תפירה, כשאני חייב שחלל העבודה, כלומר הפה, יהיה פתוח ונגיש. כשחולה כזה מתחיל לראיין אותי מאיזו חברה השתלים או באיזו זווית אני מכניס את הבורג - זה מקשה עליי, זה מעצבן אותי וזה מאריך לחולה עצמו את הסבל." הפתרון שמצא ד"ר ניסן כדי להתמודד עם חולה כזה הינו פשוט: "לפני ההשתלה הבאה אני כבר אציע לו לעבור אותה בטשטוש עמוק או אפילו בהרדמה כללית."
"מציעים לי מה לעשות"
לא רק רופאי השיניים מכירים אותם. המטופלים חולי השליטה ,(control freaks) שאצלם הסקרנות מתחלפת בדעתנות, הם הסיוט של כל רופא. "שיהיה ברור," אומר ד"ר משה לפידות, מנהל יחידת הלייזר במרכז הרפואי בילינסון, "לא מדובר בחולה מעודכן שמבקש מהרופא לרדת לפרטי הטיפול, כפי שמגיע לו בחוק זכויות החולה.
לא מדובר גם בחולה שמגיע עם ידע או עם ניסיון קודמים. מדובר בסוג אחר ומעצבן של חולים: אלה שנותנים לרופאים את התחושה שהם פשוט לא סומכים עליהם.
"לפני ביצוע הפעולה הם מתחקרים אותי ארוכות, ואז הם ממשיכים בכך בזמן הפרוצדורה. מראיינים אותי באיזה חומר אני משתמש ואם החומר שאני מזריק להם הוא זה שהצעתי. לא פעם קורה שחולה כזה אפילו מציע לי איך לבצע את ההליך, באיזו צורה והיכן להתחיל, ושעה אחרי שנפרדנו, הוא מתקשר לשאול אם יהיו לו תופעות לוואי."
לדברי רופאים, מטופלים חולי שליטה משוכנעים שהם מסייעים לטיפול - אך לא רק שאינם מסייעים, הם אפילו מפריעים. "הריכוז שלי משתבש," אומר ד"ר אייל וינקלר, סגן מנהל המחלקה לכירורגיה פלסטית במרכז הרפואי שיבא, ומתאר: "למשל, בעת ביצוע שאיבת שומן מתחילה חולת שליטה כזאת לשאול אותי באילו חוטים אני משתמש, כמה ומתי שאבתי ולהנחות אותי: 'אולי ככה, ד"ר"'?. גם הוא, כמו ד"ר ניסן, פותר את הבעיה בעזרת חומרי טשטוש: "אני מעדיף את השימוש בהרדמה מקומית ובטשטוש עמוק שירגיעו אותה".
"הם ממש מעליבים"
"רציתי ללוות את הניתוח שלי בנוכחות מלאה ובהכרה ותוך ידיעה מה מבצעים בי בכל רגע נתון," מסבירה א' ,(50) מרצה באוניברסיטה, את התנהגותה בעת ניתוח קטרקט שעברה. "על פניו זה נשמע הגיוני ואולי אפילו מתבקש," מסכימה פרופ' ענת לבנשטיין, מנהלת מחלקת עיניים במרכז הרפואי איכילוב. "בפועל זה גיהינום. החולים האלה יורדים לדקויות ממש מעליבות. הם, למשל, שואלים: 'ד"ר, את זוכרת שזו עין ימין, נכון'? או 'למה את שוב משתמשת בטיפות'? אבל הכי גרוע זה כשחולה לא סוגר את הפה במהלך הניתוח ומבקש ממני בכל שנייה הסבר מדעי ממצה. כבר קרה שבניתוח פשוט נאלצתי להפסיק באמצע ולבקש שקודם ירדימו את החולה, כדי שאוכל לעבוד בשקט ובריכוז."
אפילו בחדרי המיון - שלכאורה מי שמגיע אליהם נמצא בלחץ כה גדול, עד שהוא רק מחכה לרגע שבו יתמסר לידיים המקצועיות של הרופאים - חולי השליטה מנסים "לסייע" לצוות המטפל. מתאר ד"ר פיני הלפרין, מנהל היחידה לרפואה דחופה פנימית במרכז הרפואי איכילוב: "הגיע חולה שכבר מהבית החליט שהוא לא מתאשפז. גם אחרי שאני אומר לו שכאב הראש שממנו הוא סובל לא מוצא חן בעיניי, ושאני ממליץ על סדרת בדיקות באשפוז - לאותו עובד היי-טק יש כבר תוכניות, כמו נסיעה לחו"ל או פרויקט דחוף, והוא מחליט בשביל שנינו. הוא מספיק אינטליגנטי לדעת שמצבו הבריאותי עלול להסתבך, אבל הצורך שלו בשליטה גורם לו לפעול בניגוד לעצה הרפואית האובייקטיבית שלי."
"אני לא מתווכח"
יש גם סוג אחר של חולי שליטה: "אלה, עוד לפני שבדקתי אותם, כבר מציעים לי באיזו יד לבדוק להם את לחץ הדם, ואם זה יתבצע בישיבה או בשכיבה," מתאר
ד"ר ג'קי אשרוב, מנהל המחלקה לרפואה דחופה במרכז הרפואי וולפסון. "בהמשך הם גם מכתיבים לי את סדרת הבדיקות שלדעתם הם צריכים לעבור וקובעים כי חייבים לאשפז אותם."
אחרי שנים של ניסיון פיתח ד"ר אשרוב, לדבריו, מנגנון להתמודד עם אותם חולי שליטה".זו שיטת הפוך-על-הפוך שזוכה להצלחה," הוא אומר. "אני לא מתווכח איתם, להפך. אני מהנהן בראש אבל אומר שהבדיקות הללו נועדו בשבילי, ושאם אשלח אותם לבדיקות מיותרות או אמליץ על אשפוז שלא לצורך - אני הוא זה שיחטוף. 'זה מה שאתה רוצה'? אני שואל אותם, 'לא חראם על 40 שנות הניסיון שלי'? כשאני מסיט אליי את הזרקור, אני מנמיך את השליטה שלהם וכך למעשה מנטרל אותה".