מזכיר המדינה בממשל קלינטון: קירבה? לא מומלץ
וורן כריסטופר, שכיהן כמזכיר המדינה תחת ביל קלינטון, כתב במאמר: "ארצות הברית תיכנס לשלב חדש וקשה, האווירה רחוקה מלהיות מבטיחה". הוא סיפר על שיחות הקירבה בין ירושלים לדמשק שלא הבשילו
אחד שהיה שם. וורן כריסטופר, שהיה מזכיר המדינה הראשון של הנשיא ביל קלינטון, עוקב אחרי מאמצי ממשל אובמה לקיים שיחות קירבה בין ישראל והפלסטינים - ומביע ספק ביעילותן. הוא סיפר כי ערך עשרים גיחות למזרח התיכון באמצע שנות התשעים וניהל מעין שיחות קירבה בין ישראל וסוריה, שלא העלו דבר.
במאמר בעיתון "לוס אנג'לס טיימס" כתב כריסטופר שבניסיון של ממשל אובמה לקיים שיחות קירבה בין ישראל והפלסטינים החל בשבוע הבא, "ארצות הברית תיכנס לשלב חדש וקשה", שכן "האווירה רחוקה מלהיות מבטיחה".
"במשך שנים רבות הצדדים נפגשו באופן רגיל ולעיתים בצורה לבבית. אבל ההתמרמרות סביב הרחבת ההתנחלויות הפרידה ביניהם בשנה האחרונה", הסביר הבכיר לשעבר, "יציאה מהמבוי הסתום וחידוש השיחות פנים אל פנים תחייב את כל היצירתיות והסבלנות שמיטשל הפגין בשיחות השלום המוצלחות שלו באירלנד".
לצד כל אלה, כריסטופר הזהיר שניסיונו האישי כמתווך בשיחות קירבה אינו מבשר טובות. "אני קיימתי עשרים נסיעות לאזור לשיחות קירבה בניסיון להשיג הסכם להחזרת רמת הגולן לסוריה, מאמץ שחשף את נקודות התורפה של שיחות קירבה", כתב כריסטופר והזכיר כי "היעדר שיחות פנים אל פנים לבניית אמון, תרמו לחוסר יכולתו של נשיא סוריה חאפז אסד להתגבר על הפרנויה שלו לגבי הכוונות של ישראל".
וורן כריסטופר הזכיר כי "רצח ראש הממשלה רבין בארבעה בנובמבר 1995, מנע מהמו"מ סמכות חיונית. בסוף אפילו המאמץ המפרך שלנו לא הצליח להחזיר את השיחות למסלול".
וורן כריסטופר. בעל ניסיון
צילום: רויטרס
מומלצים