'טיל איראני שיאיים על ארה"ב? לא בעשור הקרוב'
מכון מחקר בינלאומי מעריך שאיראן תמשיך להתרכז בפיתוח טילים לטווח בינוני, המסוגלים לשאת ראשי נפץ גרעיניים
לא סביר שאיראן תצליח לייצר טיל המסוגל לפגוע בחוף המזרחי של ארצות הברית בעשור הקרוב - כך קובע מחקר של המכון הבינלאומי למחקרים אסטרטגיים ISS שפורסם היום (ב'). לפי דו"ח של המכון, שבסיסו בלונדון, תוכנית הטילים האיראנית פועלת בתיאום עם תוכנית הגרעין, "בניסיון לספק לה יכולות לשגר ראשי נפץ גרעיניים אל מעבר לגבולותיה".
מכון המחקר מעריך כי איראן מעוניינת לשפר את מערך הטילים לטווח בינוני, המסוגלים להגיע למרחק של עד 5,500 קילומטר, לפני שתחל
להשקיע בבניית טילים בין-יבשתיים לטווח ארוך יותר. "ההגיון העומד מאחורי תוכניות הטילים של איראן מלמד אותנו שבשלב זה היא לא תפתח טיל בעל יכולת לפגוע בארה"ב, מרחק של 9,000 קילומטר ממנה".
מסקנות הדו"ח עולות בקנה אחד עם הערכות המודיעין האמריקני מהשנה שעברה, לפיהן טהרן לא תפתח טילים לטווח ארוך לפני שנת 2015 או 2020. דו"ח של משרד ההגנה של ארה"ב שפורסם ב-19 באפריל כלל הערכות שונות. לפי הדו"ח, שעסק ביכולות הצבא האיראני, איראן תוכל לייצר טיל המסוגל לפגוע בארה"ב עד 2015, עם תקבל סיוע ממדינה אחרת.
ישראל לעומת זה, נמצאת בטווח הטילים שאיראן מחזיקה כבר כיום. ביום הצבא, מפגן העוצמה השנתי של משטר האייתוללות שהתקיים בחודש שעבר, הוצגו לראווה מערכות הטילים השונות, כמו השיהאב-3, המסוגל לשאת ראש נפץ גרעיני ואף לפגוע בישראל עם טווח של 2,000 קילומטרים.
עוד הוצגו בתהלוכה טילי "מרסד" ("מארב" בפרסית) שנכנסו לייצור רק לאחרונה במטרה לשמש תחליף לטילי ה-S-300. איראן כבר חתמה עם רוסיה על הסכם לאספקת מערכת ההגנה האווירית ב-2007, אך העסקה טרם יצאה לפועל. העיכוב ביישום ההבנות לא הוסבר, אולם ארה"ב וישראל מפעילות לחץ כבד על מוסקבה שלא למסור את הטילים לאיראן.