זבת חלב ודבש: מתכונים לשבועות
המנהג לאכול דבש בשבועות אמנם אינו פופולרי כאכילת מוצרי חלב וגבינות, אבל אין סיבה לא לגוון את הארוחה ולהמתיק את החג עם כמה מתכונים ברוח הפסוק "דבש וחלב תחת לשונך"
עוגיות כוסברה עם גבינת עזים ודבש
מתכון של השף ניר צוק, באדיבות מועצת הדבש
המרכיבים:
לבצק:
1/2 1 כוסות (225 גרם) קמח
125 גרם חמאה
2 כפות סוכר
2 כפות מלח
1 כף שטוחה פלפל שחור טחון
5 חלמונים
2 כפות זרעי כוסברה קלויים כתושים גס
להגשה:
200 גרם (1 גליל) גבינת עזים מסוג "פרומעז"
1/2 כוס (200 גרם) דבש
אופן ההכנה:
- במעבד מזון או בקערת המיקסר מערבבים את מרכיבי הבצק, ללא הכוסברה, עד לקבלת כדור בצק. מוסיפים את הכוסברה ומעבדים מעט מאוד.
- יוצרים מהבצק גלילים בקוטר כ-3 ס"מ ומצננים במקרר. פורסים לעוגיות בעובי 3 מ"מ ומסדרים על תבניות אפייה.
- אופים כ-15 דקות בתנור שחומם מראש לחום בינוני, 180 מעלות, רק עד שהעוגיות זהובות. מצננים ושומרים בכלי סגור היטב.
- מכינים כדורים קטנים מהגבינה. לפני ההגשה מניחים כדור גבינה על כל עוגייה ומזלפים מעל דבש. מגישים מייד.
חצילים מאודים בדבש וצ'ילי
מתכון של השף ארז קומרובסקי, באדיבות מועצת הדבש
המרכיבים:
3 חצילים
2 גבעולי למון גראס
קליפה מ-1 לימון
3 כפות דבש מרווה
מיץ מ-2 לימונים
2 פלפלים אדומים חריפים קצוצים דק
5 ס"מ ג'ינג'ר קצוץ דק
5 שיני שום כתושות
מלח ים גס
עלי נענע קטנים
להגשה:
שומשום קלוי או בוטנים קלויים (לא חובה)
אופן ההכנה:
- קולפים את החצילים וחותכים לרצועות. מאדים מספר דקות בסלסילת אידוי גדולה מבמבוק על ווק עם מים שבתוכם יש למון גראס וקליפת לימון, או בסיר עם מעט מים ומעט מלח גס.
- מערבבים את הדבש עם מיץ הלימון, הפלפל החריף, הג'ינג'ר והשום ומתבלים את רצועות החצילים. מתבלים במלח ומפזרים מעל הרבה עלי נענע. מערבבים בעדינות ומגישים בתחילת הארוחה. אפשר לפזר מעל שומשום קלוי או בוטנים קלויים.
חצילים מאודים בדבש וצ'ילי (צילום: מוטי פישביין)
עלי גפן במילוי גבינת עזים ברוטב דבש
מתכון של השף חיים כהן, באדיבות מועצת הדבש. מתכון מארצות הבלקן, שמוגש בדרך כלל במגש המזטים. התוספת של הדבש מתאימה אותו גם לצלוחית הקינוחים, עם תה חם, לימון ונענע
המרכיבים:
250 גרם עלי גפן, לפחות 50 עלים
1 כוס (250 גרם) אורז בסמטי
3 כפות שמן זית
150 גרם גבינת עיזים
2 ביצים
מלח גס
לרוטב:
1/4 כוס (100 גרם) דבש
אופן ההכנה:
- בסיר בינוני מטגנים את האורז בשמן הזית במשך שתיים-שלוש דקות, תוך ערבוב. מוסיפים כוס מים רותחים, מכסים את הסיר, מנמיכים את האש למינימום ומבשלים כעשר דקות, עד שכל הנוזלים נספגים. מסירים מהאש ומניחים לאורז להצטנן.
- בקערה בינונית מועכים את הגבינה במזלג. מוסיפים את הביצים וטורפים עד קבלת תערובת חלקה. מוסיפים את האורז ומערבבים. אם הגבינה איננה מלוחה, מוסיפים כפית מלח גס. ממלאים את עלי הגפן.
- מרפדים תבנית חסינת אש בינונית בעלי הגפן שנותרו ומסדרים בצפיפות את העלים הממולאים, במידת הצורך בשכבות. יוצקים על העלים 2-1 כוסות מים רותחים לכיסוי ומניחים עליהם צלחת שתשמש כמשקולת. אופים כשעה בתנור שחומם מראש לחום בינוני-נמוך, 150 מעלות. מוציאים מהתנור ובזהירות נפטרים ממי הבישול.
- מחממים את הדבש בסיר קטן עד שהוא נוזלי לחלוטין ויוצקים על העלים. מגישים חם.
עלי גפן במילוי גבינת עזים ברוטב דבש (צילום: מוטי פישביין)
עוגת גבינה עם פסיפלורה ודבש
מתכון של אלינוער רבין, באדיבות מועצת הדבש. הדבש מעניק לעוגת הגבינה המסורתית ניחוח מיוחד. תערובת הגבינה נימוחה יותר, המתיקות מאופקת והעוגה נשמרת במיטבה זמן ארוך (בקירור)
המרכיבים (לתבנית קפיצית בקוטר 28 ס"מ):
לבסיס:
1/2 1 כוסות (225 גרם) קמח
קליפה מגוררת מ-1/2 לימון
1/4 כוס (60 גרם) סוכר
100 גרם חמאה קרה חתוכה לקוביות
1 חלמון
1 כפית שמן
לשכבת הגבינה:
1 מיכל (250 מ"ל) שמנת מתוקה
2 ביצים
1 חלבון
1/2 כוס (200 גרם) דבש
750 גרם גבינה 9%
1 כפית תמצית וניל
2 כפות גדושות קמח
לציפוי:
1 גביע שמנת חמוצה
1 גביע יוגורט
2 כפות דבש
2 פירות פסיפלורה או 1/4 כוס קונפיטורת משמשים מרוסקת
אופן ההכנה:
- הבסיס: בקערת המיקסר מערבבים יחד את הקמח, קליפת הלימון והסוכר. מוסיפים את החמאה, החלמון והשמן ומערבבים רק עד קבלת כדור בצק. עוטפים ביריעת ניילון נצמד ומצננים כשעה במקרר.
- מרדדים את הבצק ומרפדים בו את התחתית והדפנות של התבנית. אופים כרבע שעה בתנור שחומם מראש לחום בינוני-גבוה, 190 מעלות, עד שהבצק מתחיל להזהיב.
- תערובת הגבינה: מקציפים את השמנת המתוקה. בקערת המיקסר מערבלים בנפרד את הביצים והחלבון לקבלת קציפה תפוחה. מנמיכים מאוד את מהירות המיקסר ומוסיפים את הדבש, הגבינה, הווניל והקמח. מקפלים פנימה את הקצפת.
- מנמיכים את חום התנור לבינוני, 180 מעלות. שוטחים את תערובת הגבינה על הבצק. אופים כ-40 דקות נוספות.
- הציפוי: בקערה קטנה מערבבים את השמנת החמוצה, הדנונה והדבש, עם התוכן של שני פירות הפסיפלורה, עם הגרעינים, או מחית הקונפיטורה. מורחים על העוגה וממשיכים לאפות 10 דקות נוספות. מוציאים מהתנור ומצננים. שומרים במקרר.