שתף קטע נבחר

 

עשו זאת בעצמכם: מקורות לשפצור גאדג'טים

מתי היתה הפעם האחרונה שחיטטתם בקרביו של נגן ‭,DVD‬ לפתוח ברגים במצלמה הדיגיטלית או להתקין תוכנה "בלתי מורשית" בסלולרי? שיגעון עשה זאת בעצמך חובק עולם, ואף עתיר אידאולוגיה: החופש לשלוט בחיינו. מתוך "ידיעות אחרונות"

אחד הדברים שמרתיחים את מתנגדי האייפד, מחשב הלוח של אפל, היא ה"נעילה" המובנית של המכשיר ורכיביו, כמיטב מסורת אפל. חלקם מפחדים מההשלכות שיהיו לכך על מידת החירות שתותר להם בהתנהלות בעולם הדיגיטלי.

 

אחרים - ביניהם מפתחים, האקרי חומרה ותוכנה וסתם חובבי אלקטרוניקה - מוטרדים מכך שהאייפד, כמו רבים ממוצריה של אפל, אינו מעודד חקירה וסקרנות. אפל, חברה שנוסדה על-ידי שני צעירים - אחד מהם, סטיב ווזניאק, האקר סקרן, שבנה לעצמו מחשב אישי - היא רק סמל למאבק התרבותי-כלכלי שניטש בין תרבות ה"עשה זאת בעצמך" ‭(DIY ,Do it yourself)‬ לבין החברה שטופת הצרכנות שבה אנחנו חיים. בין אלו שמאמינים שיש סיבה לכך שאנחנו מכונים "משתמשים" לבין אלו המסתפקים בלהיות צרכנים.

 

שאלה מעניינת היא, האם אפל בכלל יכולה היתה לשנות את עולם המיחשוב בצורה כה מהפכנית אלמלא אידאולוגיית הפתיחות והשקיפות שבה דגל ווזניאק. "למחשב אפל המקורי היה מכסה, וממש כמו במכונית - בעליו יכול היה לפתוח את המכסה ולעשות בחלפים הפנימיים כרצונו‭,"‬ נכתב במאמר בעיתון הרשת הנחשב, ‭.Slate‬ "משתמשי אפל דורבנו לחקור את קרביה של המכונה של ווזניאק - לשפר אותה, להאיץ אותה, להוסיף לה פיצ'רים‭."‬ הגישה של ווזניאק, לפיה הכוח והשליטה צריכים להינתן בידיו של המשתמש, בעליה של המכונה, היתה ביטוי לאמונה הבסיסית שלו ושל רבים כמותו: שמחשבים הם אמצעי לשחרור.

 

המונח DIY הפך לנפוץ בשנות ה‭,50-‬ עם התעוררות טרנד ה"שיפורים העצמיים" בכל תחום. מאז התפתח הרעיון, שאנשים יכולים "לעשות זאת בעצמם" גם בתחומים כמו אלקטרוניקה ביתית. בת הדודה של תרבות ה‭DIY-‬ אגב היא סצינת ה‭Modding-‬, ששמה נגזר מהמילה Modify (לשנות ולהתאים‭,(‬ ומתייחסת בעיקר לביצוע התאמות אישיות לחומרה או תוכנה, כך שיבצעו משימות שונות מאלו שעבורן תוכננו, או סתם ייראו אחרת ממה שהתכוון יוצרם. חלק גדול ממיזמי העשה-זאת-בעצמך מבוססים במידה רבה על מודינג.

 

מדריך למלחימים

לתחביב הפעלתני הזה ישנם כמובן היבטים פוליטיים, אקולוגיים, כלכליים וחברתיים, שמתבטאים בצעד הבסיסי ביותר: לפתוח את מכסה מארז המחשב ולהביט פנימה; הסקרנות, אולי אפילו האומץ לעשות זאת, פירושה לא לקבל את המוגבלות של המכשירים המשמשים אותנו בחיי היום-יום כפשוטה. ומכאן סלולה הדרך להתאמתם לצרכינו בעצמנו, ולרוב בזול. חישבו על זה בעצמכם: מתי היתה הפעם האחרונה שניסיתם לחטט בקרביו של נגן ‭,DVD‬ לפתוח את הברגים במצלמה הדיגיטלית או להתקין תוכנה "בלתי מורשית" על הסלולרי הסגור שלכם?

 

וכך, באינטרנט אפשר למצוא אין- ספור מדריכים שיאפשרו לכם להרכיב בעצמכם מתאם לחיבור נגן מוזיקה למערכת האודיו במכונית, לתכנן מערכת שליטה מרחוק על מכשירים ביתיים במו ידיכם, לבנות שעון שיכריז על השעה בקולכם, להפוך סוללה של 9 וולט למטען סלולרי, להשתמש בחיווט הטלפון הביתי לביצוע שיחות בסלולר, ואפילו לתרגל מעט יצירתיות ועבודת יד, ולעשות שימוש חוזר בחלקי מחשב ישנים ובמקום להשליך אותם כפסולת דיגיטלית - להפכם לשעונים, לפנקסים או לתכשיטים. וזה רק קצה המזלג.

 

התחביב הזה, שמקורו בארה"ב ושם מוקדשים לו מגזינים מודפסים כמו ‭Mechanics Popular‬ הוותיק ואתרי אינטרנט דוגמת ‭,Instructables‬ נפוץ הרבה פחות בישראל, אבל עדיין נוכח ברשת העברית. אתר ‭,Crictor‬ מעין בית וירטואלי לקהילת ההאקרים שוחרי השיפצורים בישראל, אמנם לא התעדכן מזה זמן מה, אבל כולל לא מעט מדריכים ורעיונות ל‭,DIY-‬ פרי מוחם של ענבר חובב וגיא שפר.

 

בבלוג באנגלית של שפר, פעיל בקהילת התוכנה החופשית בארץ וסטודנט עסוק, אפשר למצוא כמה דוגמאות למוטו המוצהר שלו: "אפשר לבנות הכל מהכל, וזה לא צריך לקחת יותר מחצי שעה‭."‬ חובב, האקרית מומחית ועוד אחת מעמודי התווך של ‭,Crictor‬ היא דוגמה חיה לסקרנות‭".‬כל מוצר שמגיע לידיים שלי יפורק בשלב כלשהו ויתפקד בצורה שונה לחלוטין מזו שהוגדרה לו על-ידי היצרן‭,"‬ העידה על עצמה בעמוד ה"אודות‭."‬ גם חובב מתחזקת בלוג אישי בעברית, שבו היא מציגה מדריכי אלקטרוניקה, האקינג ו‭.DIY–‬

 

לבד מהמדריך לשליטה מרחוק על המנורה,‬ בבלוג שלה ניתן למצוא למשל מדריך תוכנה למיפוי מותאם אישית של מקשי המקלדת, או מדריך משולב וידאו, שמסביר כיצד לבנות לוח לדים שיאיר בחשכה. למתחילים כדאי לצפות במדריך למלחימים מתחילים שהיא מגישה ב‭.Crictor-‬

 

אתר עברי נוסף, שלמרבה הצער גם בו התוכן ארכיוני בעיקרו, הוא זולו, שיצא לדרך בתנופה גדולה: "זולו הוא אתר שמוקדש לנוער, ומטרתו לעזור לכם להבין מה הם תוכנה חופשית וקוד פתוח, למה זה טוב, ובעיקר - איך משתמשים בזה! האתר מכיל מדריכים טכניים, חדשות, סקירות ומערכת בלוגים‭."‬ בין שאר התכנים שבאתר מצאנו פנינה עדכנית למחצה, בדמות מדריך מפורט להקמת כיתת מחשבים מבוססת ‭,Terminal Server Linux‬ שממחישה כי סצינת ה‭DIY-‬ אינה תענוג ששמור רק למתבגרים או גיקים מלאי נוסטלגיה.

 

מרי אזרחי

מגזין ‭,Make‬ נושא הדגל של הטרנד המתחדש, יוצא לאור מאז ינואר 2005 ועורר בזמנו התרגשות גדולה בקרב אלו שגדלו עם ערכות אלקטרוניקה לחובבים על ברכיהם. אבל לנוסטלגיה יש ערך מוסף: מתברר, כי מתחת לגדג'טים שאפשר לבנות בבית ולטריקים המגניבים שאפשר לעשות עם תוכנות, מסתתרת אג'נדה חתרנית.

 

‭,Make‬ מבהירים יוצריו "הוא חלק ממרד אזרחי נגד מוצרים טכנולוגיים, שחונקים את כושר ההמצאה של המשתמשים ומרפים את ידיהם‭,"‬ נכתב בניו-יורק טיימס בביקורת על הגיליון הראשון. לדברי מייסדי המגזין, "המכשירים הטכנולוגיים הביתיים, שהופכים מתוחכמים יותר ויותר, דוחקים את המשתמשים הצידה ומעודדים אותם לפאסיביות מטפשת, שבה הם יכולים רק רק לכוון וללחוץ. אנשי שיווק ומתכנתים עסוקים בחיזוי של כל צורך שעשוי להתעורר ועונים עליו עם מכשירים חד-פעמיים, שלא ניתן לתקן או לשדרג. בעולם כזה, לפתוח את המכסה, לשחק עם החוטים והכבלים ולראות מה קורה משמעו למרוד‭,"‬ קבעו.

 

ואכן, אחת השיטות שמשרתות (גם) את תעשיית המחשבים והאלקטרוניקה הבידורית בהצלחה רבה נקראת Planned ‭Obsolescence‬ שפירושה מוצרים שתוכננו בכוונה תחילה כך שיתקלקלו לאחר תקופה מסוימת, וייאלצו את בעליהם לרכוש להם תחליף. האסטרטגיה הזו, שנולדה בתחילת המאה שעברה, אמנם נחשבת להפרה של זכויות הצרכן במדינות מסוימות, אולם המציאות מוכיחה שהיא בהחלט קיימת: אם להידרש שוב לאפל, הרי שמערכת ההפעלה הרביעית לאייפון, שהושקה לאחרונה בתרועה רמה, תתאים ככל הנראה רק לדגמי ‭3GS‬ החדשים ותאלץ בעלי אייפון מהדור הראשון לקנות סלולרי חדש.

 

חישבו לרגע בן כמה נגן ה‭DVD-‬ שיש לכם בסלון והאם תעלו בדעתכם לתקנו כשהוא יתקלקל, יום אחרי פקיעת האחריות. לחילופין, היזכרו בפעמים בהן נדרשתם לשדרג מחשב כדי שיתאים לתוכנה חדשה, שאותה התקנתם רק כי לגירסה הישנה לא היו זמינים עוד עדכונים. החוויות הללו מעניקות משמעות שונה לציטוט הבא, שכתב בעבר עיתונאי הטכנולוגיה ואיש המחשבים פול בוטין, בהתייחסו לחשיבות של Make ומה שהוא מייצג: "גם אם לעולם לא תבנו מאיץ ליניארי ממגנטים, עדיין מנחם לדעת שיש מישהו אי-שם שכן עשה זאת - וצילם את התהליך‭."‬ 

 

המדריכים -כך תבנה לבד 

מתאם למוזיקה ברכב

שלט-רחוק למכשירי הבית

שעון קולי

מטען סלולרי מסוללה

טלפון ביתי סלולרי  

שעונים מחלקי מחשב 

תכשיטים מחלקי מחשב

לוח לדים

מדריך מלחימים

זולו

מדריך מפורט

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים