שתף קטע נבחר
 

הברירה האכזרית: אגרה או ארוחה לילד

הליכים המשפטיים בגביית דמי מזונות עשויה להגיע לאלפי שקלים ולעתים אמהות שזקוקות לפתוח בהליכים נאלצות לבחור בין ארוחה לילדים לבין תשלום אגרה בהוצאה לפועל. עו"ד רויטל יוריסט מציעה למדינה לקחת אחריות ולסייע להן. ויש גם פרטים על הזכאיות לסיוע בחינם של משרד המשפטים

לפני כשנה בערך פנתה אלי מכרה, על מנת שאסייע לה לפתוח תיק הוצאה לפועל כנגד הגרוש שלה, לגביית דמי המזונות של בנותיה. בסוף השיחה היא שאלה אותי מה עלות הייצוג בתיק. זו הפעם הראשונה שלא יכולתי לענות. לאחר דקה של מחשבה אמרתי לה כי אין עלות. כששאלה מה הסיבה, הסברתי כי מדובר בכספים המגיעים לבנותיה לרכישת אוכל, חוגים בתי ספר, וכדומה. אינני יכולה לגבות שכר טרחה, כאשר מדובר בכספים שבנותיה זקוקות להם על מנת לאכול ולהתחנך.

 

מאז, בעקבות רעיון שהעלה בן זוגי לחיים, החל משרדי להעניק שירותי "פרו בונו" (ללא שכר טרחה) לנשים בגביית דמי המזונות שנפסקו לטובת הילדים. במסגרת הייעוץ והסיוע נפגשתי עם כמאה נשים ושוחחתי עם עשרות נוספות, אשר זקוקות לסיוע בגביית המזונות בהוצאה לפועל. לדאבוני, לשכת ההוצאה לפועל אינה מקלה עם נשים הפותחות תיקי מזונות, בייחוד כאלה שידן אינה משגת לשכור את שירותיהם של עורכי הדין.

 

יתרה מזו, נקיטת ההליכים בהוצאה לפועל כנגד החייבים מזונות כרוכה בעלויות לא מבוטלות, ונשים רבות לא מצליחות לגייס את סכומי הכסף לתשלום האגרות הגבוהות.

בנוסף לכך, הליך פתיחת תיק המזונות הופך למסורבל וכמעט בלתי אפשרי, שכן יש לבצע חישובי ריבית, הצמדות רטרואקטיביות, חישובי הוצאות מיוחדות ועוד, דבר המקשה גם הוא על אותן נשים.

 

סיוע בסיסי מהמדינה, זה הרבה לבקש?

אני מאמינה שהגיע הזמן שהמדינה תיקח על עצמה את האחריות לאותם ילדים, ותעמיד מערך סיוע לפתיחת תיקי מזונות. במה דברים אמורים? מערכת ההוצאה לפועל יכולה לגבות את הפרשי הריבית וההוצאות המיוחדות באופן רטרואקטיבי ולא מלכתחילה. בנוסף, יש להעמיד מערך סיוע בסיסי לנשים הפותחות תיק מזונות, ולו רק כדי לסייע להן בתחשיב המזונות. עשרות נשים פנו אליי רק כדי שאסייע להן לבצע את החישובים המתאימים לפתיחת התיק. לו הייתה המדינה מבצעת זאת, אפילו באמצעות שירותי ההוצאה לפועל, היו נמנעים התסכול ועוגמת הנפש של אותן נשים, שכל רצונן הוא רק לגבות את המזונות שנפסקו לטובת ילדיהן.

 

פתרון נוסף הוא הפחתת העלות של ההליכים אותם ניתן לנקוט במסגרת ההוצאה לפועל כנגד החייבים במזונות. כשם שהמדינה הפחיתה לחלוטין את אגרת פקודת המאסר בתיקי מזונות יש להוזיל גם את אגרות עיקול המטלטלין, הוצאת המטלטלין ותפיסת הרכב. לדוגמה, תפיסת רכב ומכירתו יכולה להגיע לעלות של אלפי שקלים. לא יעלה על הדעת כי אם שבקושי מפרנסת את ילדיה תגייס סכומים כל כך גבוהים על מנת לגבות את חוב המזונות.

 

בעיקולי מטלטלין והוצאת מטלטלין, הדבר דומה. עלות הליכים אלה יכולה להגיע למאות שקלים, ואמהות שאין באפשרותן לגייס את הסכומים הללו, יעדיפו קודם כל לקנות ארוחת צהרים לילדים מאשר לשלם אגרה להוצאת המיטלטלין שתסייע להן בעתיד לגבות את חוב המזונות.

 

לא בכדי מרבית הילדים, החיים מתחת לקו העוני הם ילדים להורים גרושים, שבדרך כלל אינם זוכים לדמי המזונות שנפסקו לטובתם. לכן, המסקנה המתבקשת היא כי יש לתקן את הוראות החוק בעניין תיקי מזונות ולסייע עד כמה שניתן לאמהות, המבקשות לכלכל את ילדיהן בכבוד.

 

ממשרד המשפטים נמסר לאחר פרסום הכתבה שהאגף לסיוע משפטי במשרד המשפטים מייצג אנשים מעוטי יכולת בהליכים משפטיים אזרחיים ומעניק להם סיוע משפטי בחינם (לאלה הזכאים לכך).

"האגף לסיוע משפטי במשרד המשפטים מעניק, בין היתר, סיוע משפטי חינם לנשים הזקוקות לעזרה בגביית המזונות שנפסקו לילדיהם, וממנה להן עורכי דין, שייצגו אותם בלשכות ההוצאה לפועל. כמו כן האגף מעניק סיוע משפטי לנשים הנדרשות לתבוע משמורת ומזונות בביהמ"ש עבור ילדיהן. הסיוע ניתן עבור הקטינים, ולכן בנושאים אלה נבדקת זכאותם הכלכלית של הקטינים בלבד ולא של הנשים. משכך, ברוב המכריע של מקרים מעין אלה הסיוע המשפטי ניתן חינם לנשים הנזקקות לכך. לאגף ישנן 5 לשכות בכל רחבי הארץ - בירושלים, בת"א והמרכז, חיפה, נצרת ובבאר שבע. ניתן לפנות לקבלת סיוע ללשכות עצמן או להכנס לאתר האינטרנט של האגף בכתובת http://www.justice.gov.il/MOJHeb/SiuaMishpati/ להוריד את טופס הבקשה לקבלת סיוע ולשולחו לפי הכתובות המופיעות באתר".

 

עו"ד רויטל יוריסט היא מומחית בתחומי המשפט האזרחי: הוצאה לפועל, חוזים, מקרקעין, תמ"א 38, חברות, הסכמי ממון, ייצוג בתביעות כספיות, ייצוג נגד בנקים והסדרי חייבים מול גורמים שונים.

 


 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
גביית מזונות כרוכה בעלויות לא מבוטלות
צילום: index open
עו"ד רויטל יוריסט. החליטה לתת שירותי פרו בונו לנשים בתיקי מזונות
צילום: זיו שדה
לאשה בפייסבוק
מומלצים