בריחת מוחות וכסף: מחיר הסחבת בקניין הרוחני
המדינה לא נהנית מפטנטים ופיתוחים של רופאים בבתי חולים ממשלתיים - פשוט כי לא קיים הסדר בנושא. בינתיים, רופאים רושמים פטנטים בחו"ל - והמדינה מפסידה הון כספי ואנושי. מבקר המדינה: "היעדר הסדרה עלול לגרום גם ל'בריחת מוחות' ולזליגת ידע מהמערכת הממשלתית"
למדינת ישראל נגרמים נזקים כספיים כבדים בשל העובדה שלא הוסדר נושא הקניין הרוחני בבתי החולים הממשלתיים: כך מתריע מבקר המדינה. מצב זה מוביל לכך שהמדינה לא נהנית מרווחי פטנטים ופיתוחים, שנעשים על ידי עובדי מדינה במסגרת בתי החולים הממשלתיים. "היעדר הסדרה עלול לגרום גם ל'בריחת מוחות' ולזליגת ידע מהמערכת הממשלתית, שפירושן נזק כספי ונזק מבחינת ההון האנושי", מציין לינדנשטראוס.
עוד מדו"ח המבקר 2010:
המדינה מתמהמהת - הרופאים רושמים פטנטים בחו"ל
מהדו"ח עולה כי המדינה לא הסדירה את נושא הקניין הרוחני בבתי החולים הממשלתיים ולא פעלה להגן על תוצרי הידע שמופקים בפעילות מחקרית במערכת הבריאות. אמנם לפני כחמש שנים התקבלה החלטת ממשלה בנושא, אך בשל מחלוקות בין משרד האוצר למשרד הבריאות לא נקבעו תקנות המסדירות את נושא הקניין הרוחני בבתי החולים הממשלתיים.
המחלוקת, הנמשכת זה עשור בין משרד האוצר למשרד הבריאות, נוגעת למודל חלוקת התמלוגים בין המדינה לממציא והליך המסחור. בבדיקה שערך החשב הכללי במשרד האוצר עולה כי בשנת 2006 רשמו חוקרים ישראלים 200 פטנטים מחוץ למדינת ישראל על ידי עובדי שירות המדינה או עובדי מדינה לשעבר ו"יש חשש שעקב כך נפגעו הכנסות המדינה".
במוסדות אחרים (באוניברסיטאות ובמכון וייצמן) הוקמו חברות יישום המטפלות בהמצאות בעלות פוטנציאל מסחרי, כאשר הממציא זכאי לקבל 40%-60% מהתמלוגים והיתר עובר למוסד או למדינה.
הנוהל הקיים "לא סביר ולא ראוי"
על הפוטנציאל הכספי הגבוה שהמדינה מפסידה ללא הסדרת התחום ניתן ללמוד מהסיפור על מנהל המכון לשיקום הלב בשיבא, פרופ' אהוד שוומנטל. פרופ' שוומנטל הקים את חברת ונטור, שפיתחה שסתום לב חדיש הניתן להחלפה בצינתור. ההמצאה נמכרה לחברת מדטרוניק האמריקנית בסכום של כ-325 מיליון שקלים והמדינה אישרה את ביצוע העסקה בכפוף להעברת 30% מחלקו המיועד של הרופא בעסקה לידי המדינה ולידי בית החולים. ואכן, במרס 2009 קיבלה המדינה סכום של כ-66.4 מיליון שקלים.
לפני כחצי שנה הגישה המדינה תביעה נגד חברה פרטית בסך חצי מיליארד שקלים בגין זכויותיה בתרופה מסוימת שפיתח רופא בכיר במרכז הרפואי שיבא. המדינה תבעה סכום של חצי מיליארד שקל מחברת התרופות אומריקס, שמכרה פטנט בתחום הדבק הביולוגי. לטענת המדינה, הטכנולוגיה עליה מתבסס הדבק הבילוגי פותחה על ידי פרופ' אורי מרטינוביץ' מנהל המרכז לטיפול בהמופיליה בבית החולים שיבא.
"אין זה סביר ואין זה ראוי - ניהולית וכלכלית - שנושא הקניין הרוחני לא הוסדר במשך שנים רבות", כתב המבקר, "בעולם ואף בארץ כבר קיימות שיטות לתגמול עובדי מחקר בגין תוצרי הידע שפיתחו, הנהוגות בגופים כגון המוסדות להשכלה גבוהה ומרכזים רפואיים אחדים, וראוי לבחון את האפשרות ליישמן במערכת הבריאות הממשלתית".
ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "למרות שהסדרה של נושא מסוג זה דורשת, ללא ספק, הסכמה ושיתוף פעולה ולא יכולה להיעשות בהכתבה ובכפייה, בחלק מהוועדות והצוותים לא שותפו כלל נציגי משרד הבריאות ובאחרות התעלמו מעמדתם. בהמשך, הובאה בפני הממשלה הצעת החלטה, שמתעלמת והמחלוקות ומהקשיים, כאילו בעצם קבלתה של ההחלטה על-ידי הממשלה, ניתן לפתור את מה שלא נפתר בעבודת מטה מסודרת. באופן זה נוצר מצב של החלטות ממשלה שלמעשה בלתי אפשרי לבצען וליישמן והתוצאות והמשך הפעילות היו בהתאם".
עוד נמסר: "משרד הבריאות הסכים לאמץ מודלים הקיימים במוסדות להשכלה גבוהה, וכן בהדסה ובשירותי בריאות כללית, הצמודים למודל האוניברסיטאות, אולם לאימוץ כזה גורמי ממשלה אחרים התנגדו".