מי זו פגטרון? החברות הסיניות שמייצרות גאדג'טים
שמעתם על פוקסקון? ועל פגטרון? ועל פנדה? אין סיכוי: אלה הן רק חלק מן הענקיות הסיניות הנסתרות מן העין, המייצרות עבור כל מותגי-העל את מיטב מוצרי האלקטרוניקה של העולם. על היצרניות הסיניות מ"ידיעות אחרונות"
רוב שואבי האבק בחנויות האלקטרוניקה נראים כמו אחים תאומים: מיקום הכפתורים זהה, רק העיצוב קצת שונה. המוכר, בדרך כלל, ממליץ על דגם אחד, ש"היתרון שלו, שהוא לא מיוצר בסין." המלצה זו בדרך כלל תזכה להרמת גבה מצד הלקוח: "הכל מיוצר היום בסין." המוכר יהפוך את האריזה ויקרא: "הנה! ארץ ייצור... אה, גם זה מיוצר שם."
התופעה הולכת ומתרחבת בשנים האחרונות בתחומים רבים: כמעט כל מחשב, נגן מוזיקה, טלפון סלולרי או מכשיר אלקטרוני אחר - ולא משנה מאיזו עדה, מין או מותג - מיוצר בסין. במקרים רבים מדובר במכשירים שונים, עם הבדלי איכות וצורה ברורים, אבל לפעמים נראה שהקביעה המיתולוגית של מביני דבר נכונה: לא משנה מה שם החברה שמופיע על המכשיר",בפנים הכל אותו דבר."
גם אם על המחשב היוקרתי שרכשתם זה עתה מופיע לוגו של חברות ענק כמו ,HP אייסר, טושיבה או לנובו, וברור שהוא זוכה ל"גב" של החברה הממותגת, באותיות הקטנות תמצאו את הכיתוב "מיוצר בסין," בלי פירוט של המפעל או החברה המייצרת.
בפועל, מאחורי הכיתוב הזה מסתתרות, ברוב המקרים, חברות ענק סיניות - ענקיות טכנולוגיה אמיתיות, ששמן לא אומר דבר לאזרח המערבי המצוי. הן עוסקות בכל שלבי הייצור - מן התכנון הראשוני ועד הידוק הבורג האחרון ועטיפת הקרטון. והן מתמחות בעבודה מאחורי הקלעים, לפי הזמנה.
עוצבו בקליפורניה, יוצרו בסין
"זה פשוט מצחיק כשרואים את זה," מספר טל וייס, מנכ"ל חברת ניאוקום הישראלית, שמבלה מתוקף תפקידו ימים רבים בכל חודש בסין: "מאותו קו ייצור בדיוק יוצא בין השעות
שלוש לארבע מחשב נייד תחת מותג ידוע של חברה אחת, ובין השעות ארבע לחמש יוצא אותו מחשב עם מותג של חברה אחרת."
איך זה עובד בדיוק? הכל תלוי בדרישות - ובמחיר. בדרך-כלל, החברה שתחת שמה נמכר המוצר הסופי קובעת את התכנון המקורי. אפל, למשל, מציינת בזהירות ובהגינות על המוצרים שלה, שהם "עוצבו בקליפורניה" - עוצבו, לא יוצרו.
הסיפור דומה גם אצל חברות-ענק דומות: הן מתכננות לפרטי פרטים איך המוצר ייראה, מה יהיה המיפרט הטכני שלו, אלו תוכנות יותקנו במחשב, בטלפון או בנגן המדיה וכן הלאה. אבל מכאן ואילך, לאחר העיצוב והתכנון, הייצור מבוצע בסין.
אבל איך מגיעים למצב שבו אותו מוצר בדיוק נמכר תחת מותגים שונים" ?זה פשוט," מסביר וייס, "חברה מוציאה דגם מסוים ורצה איתו בשוק תקופה מסוימת. אם הדגם 'עשה את שלו' וסיים את חייו בשוק, או שפשוט לא הצליח במיוחד, החברה מוכרת את העיצוב לחברות אחרות, שרוכשות ממנה את הזכות למכור אותו מחשב בדיוק תחת המותג שלהן ולשלם תמלוגים על המכירות.
חברה יכולה גם, משיקולים שיווקיים, להחליט שהיא מתמקדת במכירת דגם מסויים רק בארצות הברית, למשל, ובסין יימכר אותו דגם דרך חברה אחרת."
אלה שבאו לקדמת הבמה
דווקא בשנים האחרונות זוכות כמה מהיצרניות הסיניות העלומות לחשיפה, וחלק מהן אף נעו לקדמת הבמה. חברת פוקסקון הטייוואנית, למשל - שם ידוע בתחום לכל יצרן - זכתה לפירסום לאחר שנחשף כי היא-היא החברה שמייצרת את האייפון עבור אפל.
אסוס ו,MSI- שתי חברות טייוואניות נוספות, הפכו מותגים עצמאיים ונחשבים, שנים לאחר שהחלו לשמש בעיקר כספקיות לחברות אחרות - הן ייצרו לוחות-אם למחשבים, כרטיסי
קול, כרטיסי מסך, ואף מחשבים שלמים: ,MSI למשל ייצרה את המחשבים הניידים של .LG כיום הן כבר מציעות בלי בושה - ובגאווה מוצדקת - מחשבים תחת שמן.
אבל רבות אחרות עדיין מעדיפות את נועם האלמוניות ואת הצללים באחורי הבמה. הסיבה ברורה: המוצרים נמכרים בעולם בזכות המותג הידוע, זה שמכירים מיליונים ברחבי העולם מן העבר הרחוק, מן הפרסומות בטלוויזיה. אם פוקסקון תחליט מחר להתחרות באפל, קשה להאמין שמישהו יטרח בכלל להעיף מבט על מוצריה.
לפוקסקון, אסור לטעות, יש הרבה מה להציע מעבר לאייפון: החברה מייצרת לאפל גם את מחשבי המק-מיני הנחשקים שלה, את נגני האייפוד ואת מחשב הלוח אייפד. היא גם במקביל, מייצרת גם לוחות-אם עבור אינטל וגם מוצרים שונים עבור דל ו.HP-
600 אלף עובדים, 60 מיליארד דולר בשנה
כדי להבהיר באיזה סדר-גודל של חברה מדובר, הנה המספרים: זוהי חברה אשר מעסיקה בסין מעל 600 אלף עובדים. יותר ממיקרוסופט, IBM ואינטל גם יחד, ושרושמת הכנסות של יותר מ60- מיליארד דולר בשנה (לעומת 40 מיליארד דולר של אינטל, לשם השוואה.(
חברת אסוס התפצלה לפני שלוש שנים, כשיצרה יש-מאין את קטגוריית הנטבוק המצליחה-בטירוף והחלה לקדם את מותג .EEE במסגרת הפיצול נוצרה חברת ,Pegatron שקיבלה את האחריות על הייצור עבור חברות אחרות.
על-פי השמועות האחרונות Pegatron היא שתייצר עבור אפל מכשיר אייפון חדש, שיושק ביוני הקרוב ויעבוד ברשתות ,CDMA ואולי אף תחליף את פוקסקון בייצור כל מכשירי האייפון. גם MSI ממשיכה - במקביל לייצור מחשבים עם המותג שלה - לייצר רכיבים עבור חברות אחרות.
"אתה לא מכיר את חברת פנדה," אומר וייס, "אבל היא זו שמייצרת את מסכי המחשב עבור חברות כמו סמסונג וטושיבה," הוא מספר. לאחרונה רכשה החברה גם מפעל לייצור צגי LCD של שארפ.
לא עמדו בלחץ
החברות הסיניות והטייוואניות הגדולות מעסיקות עשרות אלפי עובדים, ומפעליהן - מטבע הדברים - שונים מאוד מאלו המוכרים מן המערב. הן מקימות מתחמי-ענק, שבהם גרים העובדים ובני משפחותיהם. "זה לא כמו בארץ, שאתה מגיע בבוקר למפעל מהבית ומתחיל לעבוד," מספר וייס.
"העובדים גרים, אוכלים, ישנים ומבלים במפעל, שהוא כשלעצמו כמו עיר שלמה." בגלל המרחקים הגדולים בתוך סין, עובדים רבים נפגשים עם בני משפחותיהם, שנמצאות באזורים אחרים, רק בתקופת החגים, פעם בשנה.
בחודשים האחרונים נחשפו במפעלים סיניים רבים תנאי עבודה קשים עד אכזריים. בחודש יולי התאבד אחד מעובדי פוקסקון, לאחר שאיבד אב-טיפוס של אייפון שהיה ברשותו. על
פי הדיווחים, מחלקת אבטחת המידע - מעין משטרה פנימית של פוקסקון - חקרה את העובד בנוקשות רבה והחוקרים אף היכו אותו, עד שקרס תחת הלחץ ונטל את חייו.
רק בשבועות האחרונים ניסו חמישה עובדים אחרים של החברה להתאבד. אגב, לא מדובר בתופעה ייחודית לפוקסקון - עובדים סינים רבים בחברות אחרות לא מצליחים להתמודד עם התובענות של מקום העבודה.
"יחס מיוחד"
במקרה אחר דיווחו עיתונאים מסוכנות רויטרס, כי הותקפו על- ידי שומרים של פוקסקון כשניסו לצלם מפעל של החברה. שוטרים שהוזעקו למקום הסבירו לעיתונאים, שהם יוכלו אומנם להגיש תלונה, אבל כדאי שיידעו כי החברה זוכה ל"יחס מיוחד" באזור.
ארגון זכויות העובדים האמריקאי Labour Committee National פירסם לאחרונה ביקורת על תנאי העבודה במפעל אחר, של חברת ,KYE Systems וחשף כי החברה העסיקה בני-נוער, גבתה מהעובדים "דמי הרשמה" עבור העבודה במפעל, העבידה אותם במשמרות ארוכות של 12 עד 15 שעות ושילמה להם שכר נמוך. היא אסרה על העובדים לעזוב את מתחם המפעל גם לאחר שעות העבודה.
,KYE כדאי לדעת, מייצרת, בין היתר, עכברים, מקלדות, סורקים ומצלמות עבור מיקרוסופט, ,HP אייסר וחברות נוספות. עם זאת, כיוון שמיקרוסופט היא הלקוח העיקרי של המפעל, בעקבות הפרסום מיהרו בחברה לשגר אליו צוות חקירה. גם שלטונות סין - שמבינים את חומרת הנזקים שמביא עמו הפירסום - התערבו ונתנו למפעל פרק זמן של שבוע לשינוי התנאים שהפרו את החוק, או שהמפעל ייסגר.