חכם יותר מהחוק: נאשם ברח לחו"ל למרות האיסור
ל-ynet נודע כי גם העובדה שאפי חכם אמור להיות במעצר בית ודרכונו הוחרם - לא מנעה מהנאשם בעבירות מרמה חמורות להימלט לאוסטריה. ומה שמעה אשתו, כשדיווחה למשטרה על היעדרו? "תבואי בערב, אולי הוא יחזור". הוא כבר היה בדרך למטוס
נאשם בעבירות מרמה חמורות, שהיה אמור להיות במעצר עד תום ההליכים נגדו עם צו עיכוב יציאה מהארץ, הצליח לברוח לחו"ל. כך נודע ל-ynet. צו העיכוב שהוצא נגד האיש, אפי חכם, לא עודכן כנראה בביקורת הגבולות, והוא יצא מהארץ למרות שדרכונו הופקד בכספת בית המשפט.
אם לא די בשרשרת המחדלים הזו, גם כשרעייתו של חכם, שהייתה ערבה שלו, ניגשה ביום ו' האחרון לתחנת המשטרה כדי לדווח על היעדרו, ביקשו ממנה לשוב מאוחר יותר. בזמן הזה עזב הנאשם את ישראל, וכעת הוא משוטט בוינה, בירת אוסטריה. קצין בכיר במשטרה הגדיר בפני ynet את האירוע כ"מחדל חמור מאוד". עבודה של חודשים ביחידה הכלכלית שתפסה את חכם, הנאשם בעבירות קשות של מרמה ועושק של עובדים זרים, ירדה לטימיון.
לפי האישום נגדו, חכם נהג לגבות כסף מעובדים זרים כדי להשיג להם אשרות כניסה לארץ, ויצר במקביל קשר עם קשישים ואנשים סיעודיים, שלהם הבטיח סיוע מעובד זר שמגיע להם על פי החוק. בפועל, הגיעו העובדים הזרים לסייע לנזקקים להם רק פעם בשבוע, ובמקביל היו מועסקים בעבודות אחרות כמו בניין ועוד. בדרך זו גרף חכם עשרות אלפי דולרים לא רק על חשבון העובדים הזרים, אלא גם על חשבון הקשישים - שלהם גרם בנוסף עוגמת נפש. כתב האישום החמור נגדו כולל 7 עבירות מרמה, 4 עבירות של עושק ועוד 3 של התחזות.
העבירות שיוחסו לחכם היו כה חמורות, עד שהתביעה דרשה להשאירו במעצר עד תום ההליכים המשפטיים נגדו. בסופו של דבר החליט בית משפט השלום בראשון-לציון ב-15 ביוני אשתקד לשחררו למעצר בית בביתו שבבני-ברק, בכפוף לתנאים מגבילים: הוצא נגדו צו עיכוב יציאה מהארץ למשך שנה, והוא חויב להפקיד את דרכונו בבית המשפט. השופטת קבעה גם כי אשתו ועוד שני קרובי משפחה יהיו ערבים אישית לכך שחכם ישהה במעצר בית מלא, ולא ישוחח בטלפון או יעשה שימוש בכל אמצעי אלקטרוני.
בתי המשפט: הדרכון בכספת. הצו? נבדוק
ובכל זאת, ביום שישי האחרון הצליח חכם להגיע לנמל התעופה בן-גוריון כשבידו כרטיס טיסה, והמריא לוינה. באופן כלשהו, בביקורת הגבולות לא הופיע חכם כמי שיש נגדו צו עיכוב יציאה מהארץ, ולא ברור גם כיצד השתמש בדרכון הנושא את שמו, אם דרכונו הופקד בכספת בית המשפט.
את כל שרשרת הטעויות הזו ניתן היה לעצור עוד בבוקר אותו היום, כשאשתו של הנאשם הבורח הבחינה שהוא אינו בבית, וכשומרת חוק וערבה מטעם בית המשפט, מיהרה למשטרת רמת-גן כדי לדווח על היעדרו. אלא ששם אמרו לה, "תבואי בערב, אולי הוא יחזור", וכך אבד גם הסיכוי הקלוש שהיה למשטרה לעוצרו לפני שיברח.
"זה אבסוד שאנחנו משקיעים כל-כך הרבה משאבים במעצר של אדם כזה,
ובסוף הוא נמלט", אמר גורם במשטרה. "מדובר במחדל חמור, שחייב להיחקר מיד". בא כוחו של הנאשם, אהוד קעטבי, מסר בתגובה: "הופתעתי, נדהמתי והצטערתי לשמוע על החלטתו של מרשי לעזוב את ישראל. כולי תקווה שיחזור ארצה במהרה ויפעל לניקוי שמו וכפיו בין כותלי בית המשפט".
מהנהלת בתי המשפט נמסר בתגובה: "התיק והדרכון נמצאים ברשות בית המשפט. לעניין צו עיכוב היציאה מהארץ, הנושא הועבר לבדיקת אגף הביקורת של הנהלת בתי המשפט".