שתף קטע נבחר

 

"אמא, הגשמנו את חלומך". זכר יציאת אתיופיה

המדינה ציינה היום את יום הזיכרון ל-4,000 בני הקהילה האתיופית שנספו בדרכם לארץ. גדי מהרט, שאמו מתה בדרך: "זה נושא שקשה לדבר עליו, גם צעירים אתיופים לא שמעו על כך מעולם". רונית ברו, אחות בטיפת חלב, כתבה לאמה שנפטרה

זוכרים את הנספים ביציאת אתיופיה. כ-4,000 איש מבני העדה האתיופית מתו בדרכם לישראל והיום (ד'), כ"ח באייר, מציינת המדינה את יום הזיכרון הרשמי לכבודם, במקביל ליום ירושלים.

 

גדי מהרט, בן 40, הגיע לישראל ב-1984 עם אחותו ואחיו. אביו נפטר כשהיה תינוק. בשיחה עם ynet סיפר שכשהיה בן 14, הוא עשה את המסע לארץ עם דודיו. אמו ניסתה לעלות לישראל ביחד עם אחיו ו-53 אחרים, אך נתפסה והוכנסה לכלא, ולאחר שנתיים וחצי במעצר נפטרה. שאר העצורים שוחררו חמש שנים לאחר מכן ועלו לארץ ב-1990.

 

מהרט מספר בצער כי הרבה צעירים, ובהם גם יוצאי אתיופיה, לא מכירים את ההיסטוריה, ולדעתו משרד החינוך אמור להכניס את הנושא לתוכנית הלימודים. "לא יודעים על מה שעברנו. אין משפחה של יוצאי אתיופיה שלא איבדה את יקיריה או את חבריה".


אלפים בטקס. "אין משפחה שלא איבדה את יקיריה" (צילום: נועם מושקוביץ)

 

"זה נושא שמאוד קשה לדבר עליו", טוען מהרט. "אצלנו במשפחה ממעטים מאוד לדבר עליו, ולכן לא רק הצעירים הצברים לא יודעים על ההסטוריה הזו, אלא גם הרבה צעירים ממוצא אתיופי לא שמעו על כך מעולם. זו חובה מוסרית של מדינת ישראל להכניס את האירועים הללו למערכת החינוך".

 

רונית ברו, בת 39, אחות בטיפת חלב בחיפה ואם לארבעה ילדים, איבדה את אמה כשהיתה בת שמונה. היא עלתה לישראל יחד עם ארבע אחיותיה ועם הסבים, אמה נפטרה בדרך. היום, בטקס הממלכתי בהר הרצל, הקריאה ברו מכתב מרגש המספר את סיפור עלייתה ופנתה לאמה: "אמא יקרה שלי, אני רוצה לספר לך שהבנות שלך, שהיו על סף מוות שם, במקום שנלקחת, גדלו והפכו לבנות שאת יכולה רק להתגאות. צחוק הגורל הוא שאת החזקה נשארת שם ודווקא אנחנו החלשות הגשמנו את חלומך לעלות לישראל".

 

חבר הכנסת שלמה מולה איבד את אחיו הקטן אייל, שנספה בדרכו לישראל והיום היה אמור להיות בן 32. בשיחה עם ynet אמר: "היום אחי הקטן יכול היה ללמוד ולהקים משפחה, אך הוא הקריב את חייו יחד עם אלפים אחרים למען החלום הציוני ולמען ירושלים. כשאני הייתי תלמיד תיכון למדנו רבות על העליות הרבות לארץ ישראל, אך לא היה שום אזכור של העלייה מאתיופיה. גם היום, 25 שנה אחרי, עדיין לא לומדים את סיפור העלייה המופלא הזה".


בטקס בהר הרצל, היום (צילום: נועם מושקוביץ)

 

משרד הקליטה הקים בהר הרצל אנדרטה לזכר הנספים ומקיים טקס ממלכתי בכל שנה. שרת הקליטה, סופה לנדבר, אמרה בטקס: "מסע זה הוא הקרוב ביותר

 לסיפור יציאת מצרים, ומחיר "יציאת אתיופיה" היה יקר ביותר. אני לא מתעלמת מהבעיות, אבל רבים מבני הקהילה, שלפני שנים לא רבות היו עולים, הפכו בעצמם לקולטי עלייה. מבצע העלייה טרם הסתיים וחלק מיהודי אתיופיהעדיין מרוכזים במחנות ובתנאים קשים מאוד. אטוס בקרוב לאתיופיה ואנסה לזרז את הבאתם".

 

נשיא המדינה, שמעון פרס, אמר בטקס: "ירושלים עליה חלמו העולים מצדיעה בכבוד לנופלים. שמעתי בבושה ובכלימה על גן הילדים "אוצר החיים" בבאר שבע, בו הפרידו בין ילדים על רקע שלעולם לא נשלים עימו. הזדעזעתי לא פחות מדחייתם של ילדים אתיופים מבית ספר בפתח-תקווה. האפליה היא ביזיון לתורה, ובושה למדינה. יש, וצריך שתהיה, רק ישראל אחת, שווה וצודקת לכולם".

 

Read this article in English

 

בהכנת הידיעה השתתף רונן מדזיני
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
גדי מהרט. עשה את המסע בגיל 14
צילום: נועם מושקוביץ
מצדיעים. נשיא המדינה, שרת הקליטה וח"כ מולה
צילום: יצחק אלהרר "סקופ 80"
מומלצים