עובדים שעות נוספות? סיכון להתקף-לב עולה ב-56%
מחקר שכלל אלפי בריטים מצא כי אלה שעבדו 10 עד 12 שעות ביממה היו בסיכון גבוה ב-56% ללקות במחלת לב, התקף לב או מוות, בהשוואה לעובדים שמסתפקים ב-7 שעות עבודה ביום. הסיבות: מדובר באנשים שאין להם זמן להירגע, הם יותר חרדתיים ובדיכאון
שוב נשארתם עד מאוחר בעבודה? בפעם הבאה, דברו עם המעסיק על בריאותכם: מחקר רחב היקף חדש שכלל אלפי בריטים, מצא כי שעות נוספות מגבירות את הסיכון ללב בעשרות אחוזים. המחקר פורסם בגליון האחרון של כתב העת European Heart Journal.
המחקר נערך על-ידי חוקרי המכון הפיני לרפואה תעסוקתית בהלסינקי, בשיתוף חוקרים מה-University College בלונדון. הוא נמשך 11 שנים והשתתפו בו 6,000 בריטיים שלא סבלו ממחלות לב. כמו כן, נלקחו בחישוב התוצאות גורמי סיכון אפשריים למחלות לב כמו עישון.
לחוצים וחרדתיים יותר
במהלך המחקר, 369 איש לקו בהתקפי לב (שחלקם הובילו למוות) או שאובחנו כסובלים ממחלת לב אחרת. בהשוואה לאלה שעבדו שבע שעות בלבד ביממה,
נמצא כי אלה שעבדו עשר עד 12 שעות ביממה היו בסיכון גבוה ב-56% ללקות במחלת לב, התקף לב או מוות. אלה שעבדו שמונה עד עשר שעות ביממה, לא נמצאו בסיכון מוגבר ללקות בלבם.
החוקרים אמרו כי ייתכנו מספר הסברים לממצאים. אחד מהם נעוץ בכך שאנשים שמבלים יותר זמן בעבודה מפחיתים זמן חופשי לאימון גופני או פעילויות מרגיעות. אפשרות שניה היא שאנשים שעובדים שעות נוספות לחוצים יותר, סובלים מחרדות או דיכאון - גורמי סיכון ידועים למחלות לב. בתוך כך ציינו החוקרים כי אלה שעובדים שעות נוספות הם אלה שממשיכים לעבוד גם כשהם חולים, פעולה שעלולה להגביר את הסכנה ללב.
"יש קשר הדובק בין מחלות לב לבין מחסור בשעות שינה, לחץ, עבודה במשמרות ושעות עבודה ארוכות", אומרת ל-ynet ד"ר טלי פורטר, מומחית לקרדיולוגיה מבית החולים בילינסון, "אנחנו כיום עובדים הרבה יותר שעות, ביותר משמעות, ביותר עבודות כפולות ובהרבה יותר לחץ, אליו מתלווה מחסור בפעילות גופנית, תזונה לא בריאה ומחסור בדאגה לנפש".
מה בכל זאת אפשר לעשות כדי להפחית את הסיכון? "אנחנו לא יכולים כמובן לחזור לחיות במאה הקודמת ולעבוד פחות, או לדרוש מהבוס לצאת תמיד מוקדם הביתה", מבהירה ד"ר פורטר, "אבל אפשר למזג את שעות העבודה הרבות עם פינוי זמן לדאגה לנפש, להרגלי חיים בריאים ללא עישון, עם פעילות גופנית, בדיקות תקופתיות אצל הרופא ותזונה בריאה. ברור שלא טוב לעבוד 20 שעות ביממה, אבל אפשר בהחלט להמשיך להיות בריאים עם עשר שעות ביום".
מחלות לב וכלי דם נחשבות לגורם התמותה והתחלואה השני בשכיחותו בישראל, לאחר מחלות הסרטן. טרשת העורקים גורמת מדי שנה לכ-7,000 מקרי מוות: 2,000 מהם מהתקפי לב ו-5,000 מקרי מוות ממחלות אחרות הנגרמות מטרשת עורקים וגורמות לחסימת כלי דם. עם זאת, שיעור התמותה נמצא בירידה, בזכות תרופות הסטטינים להורדת כולסטרול, תרופות להמסת קרישי דם, צנתורים ומודעות לאורח חיים בריא, תזונה דלת שומן וכושר גופני.