אובמה לנשיא אפגניסטן: נמשיך לסייע לאורך זמן
למרות הביקורת האמריקנית על תפקודו של הנשיא האפגני, פגישתו עם הנשיא ברק אובמה הסתיימה בהבטחות להמשך המאמץ המשותף להשגת ביטחון ויציבות באפגניסטן. אובמה הדגיש: ניצחון צבאי אינו מספיק, צריך ממשלה יציבה
נשיא אפגניסטן, חמיד קרזאי, נפגש הערב (ד') עם עמיתו האמריקני ברק אובמה, שהצהיר כי ארצות הברית תומכת בפיוס של ממשלת אפגניסטן עם פלגים בטליבאן, בתנאי שינתקו כל קשר עם אל קאעידה, יניחו את נשקם ויקבלו את החוק האפגני ויעניקו שוויון לנשים.
במסיבת עיתונאים משותפת התייחס אובמה למאמצים המשותפים למיגור הטרור באפגניסטן. "האסטרטגיה שלנו היא עקבית,
אבל אנחנו לא יכולים לנצח רק על ידי ניצחון צבאי. צריכה להיות ממשלה יעילה והמעבר לא יתרחש בן-לילה, במדינה המתאוששת מ-30 שנות מלחמה ועוני משווע".
אובמה הבהיר שהמאמץ הצבאי של ארה"ב הוא מרכיב אחד באסטרטגיה, והמערכה הצבאית "תסייע לטליבאן לערוך חשבון נפש". קרזאי פירט את המניעים של הממשלה האפגנית, המעוניינת לכרות בריתות עם פלגים מסוימים בטליבאן. "אפגניסטן מחפשת שלום", הוא אמר. "יש אלפי אנשי טליבאן שאינם מאמינים בדרך הטרור, ומונעים על-ידי הפחדה של אחרים וחוסר מעש שלנו. תוכנית השלום שלי מכוונת לאלה שאינם חלק מרשת הטרור".
בפגישה הסכימו אובמה וקרזאי כי האחריות הביטחונית תועבר לכוחות הצבא והמשטרה האפגניים החל מהשנה הבאה. הנשיא אובמה הבהיר כי גם לאחר שתועבר האחריות הביטחונית, ארה"ב תמשיך לסייע לאפגניסטן בתקציבים גדולים, "לפיתוח החקלאות, החינוך, הבריאות, שלטון החוק ושוויון לנשים".
אובמה וקרזאי, הערב בבית הלבן (צילום: רויטרס)
לגבי הוצאת הכוחות האמריקניים מאפגניסטן, הבהיר אובמה כי הגדלת מספר החיילים במדינה היא זמנית, ונועדה להילחם במאמצים המוגברים של הטליבאן. לדבריו, תוכניתו להתחיל להסיג את הכוחות ביולי 2011 עומדת בעינה. "אנחנו לא מוציאים את הצבא מיד. אני בטוח שנוכל להתחיל להפחית במספר החיילים ונמשיך להשקיע משאבים לייצור אפגניסטן. אנחנו מתקדמים בצורה עקבית".
יחסים מתוחים, חייבים לעבוד עם קרזאי
פגישתם של שני המנהיגים התקיימה על רקע מתיחות ביחסי המדינות. השליח המיוחד, ריצ'רד הולברוק, נכנס זה מכבר לעימות גלוי עם קרזאי, והשגריר האמריקני, קרל אקינברי, הזהיר שאין מה לצפות מקרזאי, שאחיו הוא בכיר בתעשית הסמים של אפגניסטן.
אולם כשם שהעימות המתוקשר של הבית הלבן עם ממשלת נתניהו לא קידם את הדיפלומטיה האמריקנית במזרח התיכון, גם העימות הגלוי עם קרזאי - עליו רמזו מקורות אמריקנים שהוא בעצמו מסומם - לא קידם את האינטרסים האמריקנים במלחמה באל-קאעידה ובטליבאן.
הנשיא האמריקני עצמו, שביקר לראשונה בקאבול במארס, הוא זה שהחליט על שינוי הגישה כלפי קרזאי. זאת, לאחר שהוא ומקורביו הגיעו למסקנה שעמיתו האפגני הוא הרע במיעוטו, ושצריך להדק את שיתוף הפעולה איתו, כדי לאפשר לכוחות נאט"ו להצליח במשימתם, בדומה לדגם העיראקי.
במהלך הביקור באפגניסטן, דנו אובמה וקרזאי במלחמה בשחיתות במערכות הממשל האפגני ובמאבק לביעור האופיום - המהווה מקור הכנסה משמעותי ביותר עבור ארגוני הטרור. וושינגטון גם לחצה על קרזאי להפסיק את מתן זכויות היתר למקורביו, ולעבוד עם שריו באופן שיגדיל את מידת האמון הציבורית בו.