לוס אנג'לס לאריזונה: אין מהגרים - אין עסקים
שלוש ערים במדינת קליפורניה כבר קיבלו החלטות להטיל חרם על חברות ממדינת אריזונה בגלל מדיניות ההגירה החדשה. המושל שוורצנגר, מהגר בעצמו, התבדח: "הוזמנתי לאריזונה, אבל פחדתי שיגרשו אותי בגלל המבטא"
לא רק ב-NBA יש קרב בין פיניקס ללוס-אנגל'ס: מועצת העיר לוס אנג'לס אישרה אמש (יום ד') החלטה להטיל חרם כלכלי על מדינת אריזונה, בה אושר באחרונה חוק נוקשה נגד מהגרים לא חוקיים. בכך הפכה אל.איי לעיר הגדולה ביותר בארצות הברית שקיבלה החלטה מסוג זה.
ההחלטה מגיעה יום לאחר שמושל קליפורניה, ארנולד שוורצנגר, הביע את עמדתו הברורה נגד החוק החדש באריזונה, במהלך נאום שנשא בטקס באוניברסיטה בג'ורג'יה. שוורצנגר, מהגר מאוסטריה, הסביר לסטודנטים כי הוזמן לנאום גם באוניברסיטת אריזונה, אבל סירב. "עם מבטא כמו שלי, חששתי שהם ינסו לגרש אותי", הוא התבדח.
13 מחברי מועצת העיר הצביעו בעד החרם, ורק אחד התנגד. ההחלטה קובעת כי העיר לוס אנג'לס תימנע מקשרים עסקיים עם חברות באריזונה וצפויה להשפיע על חוזים בשווי שמונה מיליון דולר. החרם יוסר אם מדינת אריזונה תבטל את החקיקה המחמירה.
במהלך הדיון הביעו רבים מחברי המועצה מורת רוח ממדיניות ההגירה של אריזונה, וחלקם ציינו כי אבותיהם היו מהגרים, חוקיים ולא חוקיים, שביקשו לבנות לעצמם חיים חדשים בארה"ב. ראש העיר, אנטוניון וילאראיגוסה, הבטיח שיאשר את החרם.
חברי המועצה מכריזים על החרם (צילום: AP)
אריזונה ולוס אנג'לס מקיימות יחסים עסקיים בשווי כולל של 52 מיליון דולר, הכוללים חוזים גדולים בתחום שירותי התחבורה ונמלי התעופה והים. דו"ח שחיבר כלכלן העירייה ממליץ למועצה להימנע מביקורים רשמיים באריזונה, לבטל חוזים עסקיים ולהימנע מחוזים חדשים.
"מדיניות גזענית ומנוגדת לחוקה"
אך חברת המועצה ג'ניס האן, אחת ממנסחות הצעת ההחלטה, הבהירה שחוזים רבים לא יבוטלו מחשש לתביעות ולכן ההשפעה הכלכלית תהיה רק על חוזים קטנים יחסית, ששוויים הכולל אינו עולה על שמונה מיליון דולר.
האן הדגימה את חוסר האפשרות של חרם כולל באמצעות המקרה של חברת התעופה "US איירווייס", שבסיסה באריזונה. "מטוסי החברה טסים לשדה התעופה בלוס אנג'לס וממנו, ויהיה בלתי אפשרי להפסיק את הטיסות האלה", היא אמרה. לדבריה, גם תחומי המים והחשמל לא יושפעו, למרות שלהם הסכמים עם חברות באריזונה.
בין החוזים עם חברות באריזונה שצפויים להתבטל, ניתן למנות חוזים עם חברות מסוקים, ניקיון, הנדסה ורובי הלם. במועצה אמרו כי התרחיש האופטימי ביותר יהיה כזה שבו החוזים יועברו לחברות בקליפורניה. ההחלטה של עיריית לוס אנג'לס קובעת כי "מדיניות ההגירה של קליפורניה מעודדת גזענות ומנוגדת לחוקה האמריקנית".
ערים אחרות שקיבלו החלטות דומות הן אוקלנד וסן דייגו. סן פרנסיסקו קיבלה החלטה לא מחייבת הקוראת לחרם על חברות מאריזונה ודורשת מקבוצות בענפי ספורט שונים לא להגיע למשחקים במדינה. לוס אנג'לס הטילה בעבר חרם כלכלי על דרום אפריקה בימי האפרטהייד, ועל קולורדו, שסירבה לבטל בשנת 1992 חוק המפלה הומוסקסואלים.