שתף קטע נבחר

 

חלב על הבריאות: למה כדאי להימנע ממנו בחג

בני ישראל כללו בטנא המסורתי של שבועות דגנים, קטניות, פירות וירקות - כשחלב היה רק מוצר אחד מני רבים. הנטורופתית הילה אפללו מזכירה כמה שמח היה פה לפני שיצרני החלב השתלטו על חג השבועות - ומסבירה למה כדאי לצמצם גם בחג הזה את צריכת מוצרי החלב

חג השבועות הפך במרוצת השנים מחג האסיף, החג שבו חוגגים את קציר החיטים ומביאים מהחיטה המבכירה קורבן לבית המקדש, לחג של יצרניות מוצרי החלב.

 

תקופת האביב היא אכן עונת החלב. לפני המצאת המקרר וחוות הגידול התעשייתיות, גם למוצרי חלב היתה עונה. ההמלטות התרחשו בסוף החורף ובתחילת האביב, בעונה שבה יש את כמות המזון הגדולה ביותר, ואחרי ההמלטות היו חולבים את הצאן והבקר ומפיקים מוצרי חלב. מוצרי החלב שהכילו כמויות גדולות יותר של שומן נשמרו לאורך זמן, אבל את רוב מוצרי החלב ניתן היה לאכול רק בסמוך להכנתם, כלומר סביב חג השבועות.

 

דברים שאיבדנו בדרך

לפני ההשתלטות של יצרני החלב על החג, נהוג היה כי כל אחד לקח מראשית כל פרי אדמתו, משבעת המינים שבהן השתבחה ארץ ישראל, היה מניחם בטנא ומביאם לבית המקדש. הטנא הזה כלל דגנים, קטניות, פירות וירקות מכל טוב - חומרי גלם נפלאים שניתן להכין מהם ארוחת חג טעימה, מגוונת ובריאה.

 

מוצרי החלב היו חלק מהביכורים ולכן יש להם מקום בארוחת החג, אבל אין כל סיבה הגיונית להשתלטות מוצרי החלב על ארוחת החג כולה.

 

אחרי שנים של חשיפה אינטנסיבית לפרסום, אנו סבורים כי מוצרי החלב הם רכיב תזונה חיוני, עשיר ובריא, וכל טענה שסותרת סברה זו מובילה להרמת גבה, התנגדות או זלזול. אולם יש מחקרים והוכחות שכבר לא ניתן להתעלם מהם יותר. מחקרים שמראים כי צריכה חלבונים מהחי וביניהם מוצרי החלב, לא רק שאינה תורמת לבריאות - אלא גם מזיקה.

 

מחקר התזונה המקיף ביותר בעולם

ד"ר ט. קולין קמפבל, ביו-כימאי אמריקני ידוע שעמד בראש המחלקה לביו-כימיה באוניברסיטת קורנל, פרסם למעלה מ-300 עבודות מדעיות במהלך 40 שנות מחקר תזונתי בבני אדם ובבעלי חיים. קמפבל הוביל את "מחקר סין" - המחקר התזונתי המקיף ביותר שנערך אי פעם ופורסם בספר תחת אותו שם ב-2005, והגיע למסקנה מובהקת כי שכיחות המחלות הכרוניות הייתה גבוהה ביותר בקרב אנשים שהרבו לצרוך מזונות מהחי (בשר, חלב ומוצריו, ביצים ודגים).

 

במהלך המחקר הצביעו הממצאים על מסקנות ברורות: מזונות מן הצומח קשורים לרמות נמוכות יותר של כולסטרול בדם ולשכיחות נמוכה יותר של סרטן השד. סיבים תזונתיים ונוגדי חמצון מן הצומח קשורים לסיכון נמוך יותר לסרטן במערכת העיכול. מזונות מן הצומח ואורח חיים פעיל מסייעים לשמור על משקל בריא ובה בעת מחזקים את הגוף ומאפשרים לנו למצות את מלוא פוטנציאל הגדילה.

 

במחקרים שנעשו בבעלי חיים נמצא כי קזאין (קבוצת חלבונים ממקור חלב) מעודד את התהליך הסרטני. הבטאון הרשמי של המכון הלאומי לסרטן בארה"ב התעניין במחקרים של קמפבל ופרסם בהבלטה חלק מהממצאים, שכולם הצביעו על דפוס אחיד: רכיבים תזונתיים שמקורם במזונות מהחי מגבירים את התפתחות הגידולים ואילו רכיבים תזונתיים שמקורם במזונות מן הצומח מצמצמים אותה.

 

הכותבת היא מרצה לנתרופתיה בבית הספר לרפואה משלימה בסמינר הקיבוצים

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מיתוג מסיבי ומתמשך
צילום: Index Open
ד"ר רק שאלה
מומלצים