שתף קטע נבחר
 

בריטניה: שר האוצר החדש יצליח לצמצם הגרעון?

שר האוצר השמרני ג'ורג' אוסבורן, הצעיר ביותר בתפקיד מזה 125 שנה, מחזיק בהון פרטי משוער של 4.3 מיליון פאונד. לפני הבחירות הוא תקף את מדיניות נטילת ההלוואות של ממשלת הלייבור והתחייב לקיצוץ הגרעון, אולם לא ברור כיצד הדבר יתיישב עם כוונתו להפחית חלק משיעורי המס בבריטניה

ג'ורג' אוסבורן, או בשמו המלא, ג'ורג' אוליבר גדעון אוסבורן, הוא שר האוצר החדש של בריטניה. אוסבורן היה חבר הפרלמנט הצעיר ביותר של המפלגה השמרנית כשנבחר בשנת 2001, וכעת הפך לשר האוצר הצעיר ביותר בבריטניה ב-125 השנים האחרונות - כשהוא בן 39 בלבד.

 

 

אוסבורן הוא בן למשפחת אצולה אנגלית-אירית, בוגר בתי ספר פרטיים יוקרתיים ובעל תואר בהיסטוריה מאוניברסיטת אוקספורד. משפחתו מוכרת כמשפחת אצולה מאז 1620, וג'ורג הוא בנו של סר פיטר ג'ורג' אוסבורן ה-17. אביו של שר האוצר החדש הוא בעליה של חברת ענק העוסקת בבדים וטפטים ומוערכת ביותר ממיליארד פאונד. הונו הפרטי של השר מוערך ב-4.3 מיליון פאונד.

 

אשתו של אוסבורן, פרנסיס, גם היא ממשפחות האצולה של בריטניה. היא סופרת בריטית ובתו של הלורד האוול, מי שכיהן בממשלתה של תאצ'ר כשר האנרגיה והתחבורה.

 

בשנות ה-90, לאחר שניסה להתקבל לאחד העיתונים הארציים בבריטניה כעיתונאי וכשל, הצטרף אוסבורן למשרד המרכזי של המפלגה השמרנית, ובשנת 1994 מונה לראש היחידה הפוליטית במחלקת המחקר של המפלגה. בשנים 1995 ו-1997 עבד עבור משרד החקלאות, הדייג והמזון כיועץ מיוחד. בשנת 1997 מונה אוסבורן לתפקיד מזכירו של מנהיג המפלגה השמרנית באותה התקופה, ויליאם הייג (שמונה השבוע לשר החוץ החדש של בריטניה) וגם כתב עבורו את נאומיו.

 

בשנת 2001 נבחר כבר בעצמו לפרלמנט. לאחר הבחירות בשנת 2005 מינה אותו מנהיג המפלגה דאז, מייקל הווארד, לשר האוצר בממשלת הצללים שלו, אחרי שדיוויד קמרון סירב לקבל את התפקיד. בבחירות האחרונות עמד בראש מטה הבחירות של מפלגתו.

 

החזרי המס על חשבון משלם המסים

ביוני 2009 פרסם הטיימס האנגלי כי אוסבורן "החליף" את ההצהרות בנוגע לשני הבתים שבבעלותו כדי לקבל החזרי הוצאות על חשבון משלם המסים הבריטי עבור המשכנתא על הבית שבמחוז הבחירה שלו.

 

אוסבורן רכש בית חווה בקרבת מחוז הבחירה שלו, בצ'שייר שבצפון מערב המדינה, עשרה חודשים לפני שנבחר לפרלמנט הבריטי ב-2001. אלא שבמקום לקחת משכנתא על הנכס, הוא מימן את הרכישה על ידי הגדלת ההלוואה על הבית בו התגורר בלונדון יחד עם אשתו מאז 1998.

 

לאחר הבחירות הוא החליף את ההצהרה שלו על ייעודם של שני הבתים והפך את ביתו בלונדון ל"בית שני", למרות שזה היה מקום מגוריו העיקרי, והכריז שמקום מגוריו העיקרי הוא בית החווה שלו, זאת כדי שיוכל לקבל החזר עבור תשלומי הריבית על משכנתא עבור הבית בצ'שייר, כהוצאות מוכרות.

 

שנתיים לאחר מכן לקח אוסבורן משכנתא ראשונה על בית החווה וקיבל עקב כך החזרים של כ-100 אלף פאונד מכספי משלם המיסים, שאושרו לו ככיסוי פערי הריבית על הבית.

 

ההסדר גם אפשר לאוסבורן לצמצם את ההלוואה על הבית שלו בלונדון, ועל ידי כך הוא הרוויח כ-200 אלף פאונד נוספים. את הבית בשכונת נוטינג היל היוקרתית, שהוא ואשתו קנו עבור 700 אלף פאונד בשנת 1998, הוא מכר בשנת 2006 עבור 1.45 מיליון פאונד ורשם עליו רווח של יותר מ-700 אלף פאונד. בתגובתו לעיתון טען אוסבורן כי לא זכה לשום רווח אישי מהחלפת ההצהרות על הבתים ושלא היה דבר לא הולם במעשיו.

 

אוסבורן מחויב לקיצוץ הגרעון הממשלתי

אוסבורן נחשב לחבר קרוב מאוד של ראש הממשלה החדש, דיוויד קמרון, ויחד הם מהווים את דמות "המנהיגים הצעירים" של המפלגה השמרנית. החברות ביניהם הובילה אותם גם למנות האחד את השני ל"סנדקים" של ילדיהם.

 

בסוף שנת 2008, במהלכו של המשבר הכלכלי העולמי שהכה בבריטניה בצורה קשה, תקף אוסבורן בחריפות את המדיניות הכלכלית של גורדון בראון וטען כי הוא פועל בצורה לא אחראית. אוסבורן טען שמדיניות נטילת ההלוואות הרחבה של בריטניה מובילה אותה להגדיל את החובות הלאומיים שלה וגורמת להיחלשותו של המטבע הבריטי בהשוואה למטבעות החזקים בעולם.

 

על פי העיתונים הבריטיים, אוסבורן מחויב לקיצוץ הגרעון הממשלתי בצורה דרסטית. למרות שהעיתונים טוענים, כי בצעדים עליהם הכריזה הממשלה עד כה לא ברור כיצד יתאפשר צמצום הגרעון. 

 

על פי מדיניות המס שמתכננת הממשלה, כפי שפורסם עד כה, מצד אחד יצומצם שיעור המס על ירושה וכן יצוצמו תשלומי הביטוח הלאומי. מנגד, יעלו המסים על רווחי הון שאינו עסקי (רווחים כספיים מנכסים שאינם עסקיים) ויושוו לרמות המס המקובלות על הכנסה במדינה.

 

מדיניות זו מנסה להשוות את רמות המס השונות ולהפוך אותם לאחידות יותר, אולם כלכלנים רבים מעלים שאלות קשות בנוגע ליכולת של ממשלת בריטניה לשפר את מצבה הכלכלי ולצמצם את הגרעון, תוך כדי כך שהיא מפחיתה חלק משיעורי המס. כמו כן עולה השאלה, האם הממשלה השמרנית תמשיך במדיניות הרווחה שקידמה ממשלת הלייבור.

 

משרד האוצר גם הציע להטיל מלווה מיוחד על הבנקים במדינה ו"להתמודד עם בעיית הבונוסים המוגזמים במגזר השירותים הפיננסים". הממשלה החדשה החליטה גם להקים ועדה שתבחן את האפשרות להפריד בין בנקי ההשקעות לבנקים המציעים שירותים לאזרח.

 

מה שבולם כעת חלק מהצעדים הכלכליים שהשמרנים הצהירו כי יבצעו הוא ההסכם עם הליברל-דמוקרטים, שגם הם קיבלו תיק כלכלי נכבד, כשווינס כייבל מונה לשר הממונה על השווקים הפיננסיים והבנקאות.

 

כדי לצמצם את הגרעון של המדינה, שעומד על 12% מהתמ"ג, מתחת ל-10%, נדרשים צעדי קיצוץ משמעותיים. אבל כנראה שכמה מדרישות הליברל-דמוקרטים כבר נמצאות במשא ומתן וחלקן, מעריכים הכלכלנים, צפויות להתקבל, גם אם לא במלואן.

 

בין היתר הסכימו הצדדים על שינוי בדרגות המס על הכנסה פרטית החל מאפריל 2011, כשההטבות יתמקדו בבעלי הכנסות מהמעמד הנמוך והבינוני. על פי המצע של הליברל דמוקרטים, הקואליציה תהיה מחויבת לביצוע מדיניות ארוכת טווח להגדלת ההכנסות של מקבלי שכר עד 10 אלף פאונד בשנה, על ידי ביטול דרגת המס שעומדת כיום על תשלום מס החל מ-6,475 פאונד. מדובר בהקלה עבור כ-3.5 מיליון עובדים ברחבי בריטניה שישתחררו מתשלום מס על שכר נמוך.

 

העלאת השכר המתוכננת עבור רווחים שאינם עסקיים עלולה על פי חלק מההערכות לפגוע בראש ובראשונה בחוסכים הקטנים שחוסכים בקופות ובהשקעה במניות כל חייהם וכעת יידרשו לשלם מס, זאת לעומת עסקים גדולים שידעו כיצד לנייד את הרווחים העצומים שלהם מנכסים לא עסקיים למקלטי מס ויימנעו מהתשלום.

 

חלק מהכלכלנים מעריכים כי אוסבורן גם יפעל להעלאת המע"מ מרמה של 17.5% כיום לרמה של 20%, אולי כבר הקיץ. במקביל מתכוון משרד האוצר שלא להעלות למעסיקים את תשלומי הביטוח הלאומי, צעד שתוכנן להיכנס לתוקף על ידי הלייבור, ומנגד להעלות את תשלומי הביטוח הלאומי עבור המועסקים.

 

כמו כן, יועלה גיל הפרישה לפנסיה ועובדים צעירים יידרשו לעבוד יותר שנים לפני שיוכלו לצאת לפנסיה מלאה, אבל חלק מההגבלות בנוגע למסלולי החיסכון יוסרו ולעובדים תהייה יותר שליטה על הכסף שיצטבר עבורם.


פורסם לראשונה 13/05/2010 17:55

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ג'ורג' אוסבורן, שר האוצר הבריטי
צילום: AP
מומלצים