קולות בירדן: המסחר עם ישראל מביא לנו נזק
השבוע הכריזו המתנגדים הירדנים לשלום עם ישראל על קמפיין חדש להחרמת המוצרים הישראלים בממלכה. לטענתם, יחסי הנורמליזציה בתחום הכלכלי אינם מועילים ואינם נחוצים למדינתם. עדות כואבת לאכזבה הזו היא הצלחתו המקרטעת של הסכם QIZ – ייצור ישראלי-ירדני משותף שמקבל פטור ממכס בשוק האמריקני
אי הנחת בירדן כלפי המדיניות של ממשלת ישראל מהווה כר נוח למתנגדי הסכם השלום לשטוח את טענותיהם. השבוע הוכרז מסע חדש להחרמת המוצרים הישראלים בשווקי הממלכה ולכך מתלווה קמפיין תקשורתי נרחב המסביר מדוע יחסי הנורמליזציה בתחום הכלכלי אינם מועילים ואינם נחוצים לממלכה.
האמת היא שקולות אלה נשמעים בירדן החל מ-1994, אז נחתם הסכם השלום בין הצדדים, אולם בעבר הם נדחו על ידי השלטונות, שלא אחת התעמתו עם האיגודים המקצועיים על רקע זה. בכל מקרה, יחסי המסחר בין הצדדים שגשגו ולפי גורמים בירדן צמחו ב-900% במהלך 15 השנים האחרונות. עתה, דומה כי הצמרת הירדנית אינה פועלת כבעבר. נראה כי חלק מהגישה הזו היא האכזבה בצד המזרחי של הירדן ממה שנקרא "דיבידנד השלום".
עדות כואבת לאכזבה הזו היא הצלחתו המקרטעת של הסכם QIZ – ייצור ישראלי-ירדני משותף שמקבל פטור ממכס בשוק האמריקני. ד"ר מוניר חמראנה, כלכלן ירדני ומזכ"ל המפלגה הקומוניסטית, הסביר בכתבה שפורסמה ביום חמישי בעיתון "אלמדינה" כי אזורי ה-QIZ שהוקמו בשטח הממלכה הסבו לה נזק. לדבריו, המפעלים באזור שהחלו להעסיק עובדים זולים ממדינות אסיה גרמו נזק בינלאומי למוניטין הירדני וסיבכו אותה בהאשמות של סחר בבני אדם בעיקר מול בתי המשפט בארה"ב. בנוסף, ציין חמראנה כי בשל החשש ממעורבות ישראלית נמנעות מדינות ערביות ואיסלמיות רבות מלייבא מוצרים מירדן.
לפי נתונים שהתפרסמו בירדן, במהלך השנה שעברה הגיע הייצוא שלה לשוק הישראלי ל-71.5 מיליון דינאר (כ-100 מיליון דולר) ו-11.7 מיליון דינאר (כ-16 מיליון דולר). לעומת זאת הייבוא מישראל הסתכם בשנת 2009 בכ-93 מיליון דינאר (כ-130 מיליון דולר). לפי גורמים בירדן, 1,050 חברות ישראליות היו מעורבות בייצוא לירדן במהלך השנה שעברה.
כלכלן ירדני נוסף, חוסאם עאיש, שצוטט אף הוא ב"אלמדינה" הצהיר כי יחסי הכלכלה בין ישראל לבין ירדן הם חד צדדיים. הוא הגדיר את היחסים הללו כ"תעמולה חינם למוצר הישראלי".
לפי עאיש, יחסים אלה לא יכולים לשרת את ירדן שכן כלכלתה קטנה פי 10 מכלכלת ישראל והייצוא שלה קטן פי 9 מהייצוא הישראלי. גם הוא הצביע על יותר נזקים מתועלת כשמדובר באזורי ה-QIZ.
דורון פסקין הוא מנהל אגף המחקר בחברת אינפו פרוד מחקרים (המזה"ת)
פורסם לראשונה 13/05/2010 19:38
פטרה
צילום: איציק פולק
הפגנה בירדן נגד ישראל
צילום: AP
מומלצים