"בריה"מ רצתה לתקוף את סין באטום ב-1969"
לפי מחקר של היסטוריון סיני, העולם היה על סף מלחמת עולם שלישית, שבע שנים בלבד אחרי משבר הטילים בקובה
ברית המועצות היתה על סף שיגור פצצה גרעינית לעבר סין בסוף שנות ה-60? היסטוריון סיני, שמחקרו זכה לתמיכת המפלגה הקומוניסטית השולטת במולדתו, טוען כי מנהיגי ברית המועצות כמעט השתמשו בנשק גרעיני נגד סין, וחזרו בהם רק לאחר שארצות-הברית הבהירה למוסקבה שהצעד יוביל למלחמת עולם שלישית.
לפי מחקרו של ליו צ'נשאן, העולם היה קרוב למלחמה גרעינית שבע שנים בלבד אחרי משבר הטילים בקובה. בסדרת המאמרים שפירסם, סוקר ליו את חמשת האיומים הגרעיניים על סין מאז 1949. לטענתו, האיום המשמעותי ביותר הגיע מכיוונה של מוסקבה ב-1969, בעקבות סכסוך גבולות שהסתיים במותם של כאלף בני אדם משני הצדדים.
טענותיו של ליו פורסמו בעיתון הבריטי "דיילי טלגרף", וגורסות בין היתר כי דיפלומטים סוביטים הזהירו את הממשל האמריקני כי מוסקבה מתכננת "להשמיד את האיום הסיני ולהיפטר מהמשטר ההרפתקני", באמצעות תקיפה גרעינית, וביקשו מוושינגטון לשמור על עמדה נייטרלית. בתגובה, הבהירה וושינגטון שלא תעמוד מנגד ואיימה להטיל פצצות אטום על 130 ערים בגוש הסובייטי.
באוקטובר 1969 אמר ראש הממשלה הסוביטי, אלכסיי קוסיגין, למנהיג ליאוניד ברז'נייב, כי "וושינגטון הכינה תוכנית מפורטת למלחמה גרעינית נגד ברית המועצות", אם זו תחליט לתקוף בסין. ההיסטוריון ליו טוען כי באותו היום, התייעץ השגריר הסובייטי בוושינגטון עם דיפלומטים אמריקנים וחזר עם מסקנות דומות.
מחקרו של ליו צפוי לעורר דיון לגבי היחסים בין סין, הגוש הסובייטי וארה"ב בשנות ה-60 המאוחרות, תקופה שנויה במחלוקת בהיסטוריה המודרנית. חוקרים אחרים צפויים לקרוא תגר על ממצאיו של ליו, בעיקר משום שעמדתו אינה מאיימת על המשטר הסיני, שאיפשר את פרסום המחקר בצעד חריג, המעיד על כך שהיתה לו גישה לארכיונים חסויים.